Rosa na pędach/liściach storczyka - gutacja

Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kropelki pod liściami storczyków

Post »

Witam również tofiku
Powodów takiego zjawiska jest co najmniej kilka.Są naturalną reakcją rośliny... ale też mogą być sprawcy :twisted: .
O to nie trudno....

Temat nie jest nowy;proponuję przejrzeć naszą sekcję.
Pomocniczo... proszę zawsze uruchomić przeszukiwarkę /na naszej czołowej stronie jest okienko-po lewej stronie nad treścią,
Wyskoczą tematy ,z których wnika wszystko ,co interesuje ; w temacie kropelek :) również.

Ponieważ tematów nie powielamy, Twój post zostanie przeniesiony i dołączony do istniejącej termatyki.

Pozdrawiam JOVANKA
tofik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2012, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kropelki pod liściami storczyków

Post »

Dziękuje za informacje :-)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
annawia
100p
100p
Od: 13 sie 2012, o 17:51

Storczyk, który zmienia kolor, ma lepkie liście i wypuszcza

Post »

Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, ten kwiatek wciąż mnie zaskakuje. Wypuszcza pędy: dwa na raz.
Obrazek

Obrazek
Wypuszcza też nowe listki, które stają się fioletowe.
Obrazek
Pojawia się jednak na liściach coś takiego. Dodatkowo zauważyłam, że jest to lepkie. A ponadto na trzonie, niedaleko pędów widać przeźroczyste kropelki rosy.
Obrazek
Obrazek

Wyczytałam, że podczas kwitnienia (czy też tuż przed kwitnieniem) roślina może zmieniać kolor liści na różowy - w poprzednim kwitnieniu były kwiatki biało-różowe. Wyczytałam, że ta rosa to może być gutacja, ale te czarno-brązowe kropy mnie niepokoją. Roślinę obejrzałam bardzo dokładnie. Nie znalazłam żadnego paskudztwa. Nie wiem już nic... ;:174
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Re: Storczyk, który zmienia kolor, ma lepkie liście i wypuszcza

Post »

a możesz napisać coś więcej o jego uprawie? na jakim oknie stoi, jaką woda podlewasz, jak podlewasz itp? jaki nawóz używasz, jak często i w jakim rozcieńczeniu? Nikt nie będzie przecież zgadywał a na podstawie samych zdjęć można gdybać i gdybać..

Te lepkie kropelki to prawdopodobnie gutacja i pod tym hasłem w wyszukiwarce dowiesz się więcej :)
Fioletowe zabarwienie może mieć różne przyczyny. Być może storczyk ma za jasno i w ten sposób wysyła sygnał, że ilość światła jaką przyjmuje jest krytyczna i większa jego ilość doprowadzi do poparzenia. Albo storczyk dostaje za mało mikroelementów, podobny problem był TUTAJ

Możliwe, ze te ciemne plamki to po prostu barwnik zważywszy, że kwiaty były różowe. U mnie jednak jeśli takie się pojawiają na obrzeżach liści to wskazuję to na zbyt intensywne światło dla storczyka, mam takie objawy zwykle ma południowym oknie i jest to dla mnie sygnał, by je już ściągnąć w głąb pokoju.

Dziwnie natomiast wygląda ten ususzony kikut po pędzie, bo ma takie szare plamki, jakby go jakiś grzybek męczył. czy korzenie też mają takie plamki?
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

Na samym początku zaznaczam, że nie mam doświadczeń z chorobami u storczyków. Do tej pory miałam tylko u siebie przędziorki i ślimaki. Oglądałam jednak zdjęcia i czytałam o chorobach storczyków, gdy próbowałam zidentyfikować, co się dzieje z jedną moją roślinką.
Kolorem liści bym się nie martwiła, gdy są młode mogą "wpadać" w inny kolor. Te kropelki to tak jak pisałaś efekt gutacji. Wykluczyłabym, że kropki powstały przez jakieś robaczki, sama zresztą sprawdziłaś podłoże i piszesz, że nic nie ma. Czy te kropki są wypukłe czy są jakby w strukturze liścia?
Jeśli są wypukłe i takie brunatne, to może być to spowodowane tym, że nadmiar wody jest absorbowany przez korzenie szybciej niż jest tracony przez liście, powodując obrzęk komórek roślinnych i produkcję takiej zmiany. Występuje, gdy rośliny podlewane są w czasie ciepłych dni, a noce są z kolei chłodne lub w okresach chłodów, gdy ilość wody i / lub częstotliwość nie jest zmniejszona. Remedium na to, to podlewanie rośliny wczesnym rankiem.
Tak, jak pisałam mogę się mylić, więc poczekaj, aż wypowie się ktoś bardziej obeznany w temacie. Jeśli nie, to polecem stronę: http://www.staugorchidsociety.org/cultu ... mental.htm
jest po angielsku, ale jeśli nie znasz, to możesz obejrzeć zdjecia i porównać z tym, co się dzieje u Ciebie. Są tam podrozdziały: szkodniki, choroby, inne uszkodzenia i wirusy. Jest na prawdę sporo zdjeć i może to pomóc w identyfikacji tego, z czym boryka się Twoja roślinka.
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
annawia
100p
100p

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. Nie zmuszam do zgadywania, dlatego już wyjaśniam szczegóły: storczyk stoi na oknie zachodnim, jest podlewany wodą przegotowaną i odstaną - zawsze rano. Woda z dodatkiem nawozu do storczyków, ale mniejsza o 1/4 nakrętki. Dodaję co każde namoczenie, a co 3-4 moczę go w samej wodzie.
Plamki po odciętej łodydze występują tylko na łodydze, na korzeniach ich nie ma.
Te kropki rosy są odstające i nie są w strukturze liści. Korzenie storczyka są na wierzchu suche, ale im dalej - w głąb doniczki, tym są bardziej zielone i ładne. Ciągle też wypuszcza nowe korzonki. Storczyk ma też jedną taką dziwną plamę na liściu, którą dezynfekowałam roztworem z alko, ale nic się nie stało. Plama nie zniknęła, ale też nie powiększa się.

http://images42.fotosik.pl/840/599f1cb46126767e.jpg
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Od razu zaznaczę, że nie wiem czym są te brązowe plamki na liściach. Moją uwagę zwracają natomiast kropki na przyciętych pędach. Wg mnie to jest jakaś zmiana w kierunku grzybka/ pleśni, tak jak pisała Dufin. Radzę się tym zająć. Może nie pomoże to na inne problemy jakie z nim masz, ale też nie zaszkodzi ;)
Awatar użytkownika
annawia
100p
100p

Post »

A w jaki sposób się tym zająć?
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

kahm też mam takie plamki na starym kikucie ale nic złego z falkiem się nie dzieje ;-) może to zależy od kwiatka?
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
annawia
100p
100p

Post »

No właśnie u mnie też nic niepokojącego się z falkiem nie dzieje. A te plamki mam już z pół roku.
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

specjalistką nie jestem więc gwarancji nie daję ;-) zapobiegawczo zawsze można użyć czegoś na grzybka, chyba topsin ma takie działanie, i pewnie wiele innych preparatów, trzeba pytać w ogrodniczym:-D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

Tak, właśnie topsin ma takie przeciwgrzybiczne działanie. Możesz spróbować zrobić oprysk, jeśli nic mu nie jest to profilaktyczne użycie nie powinno zaszkodzić. Ja używałam (też raczej profilaktycznie) preparatu po raz pierwszy kilka tygodni temu i nie zauważyłam negatywnego wpływu na roślinkę.
Pozdrawiam,
Marta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Dziewczyny, gdzie Wy te choroby widzicie:-B
To okaz zdrowia;-)
Wybarwiebnie ma po przodkach, krople to gutacja, a stary pęd po prostu usechł i nie widzę tu nic podejrzanego.
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
StefanZlau
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2014, o 21:17

Dziwna wydzielina na liściach storczyka

Post »

Witam od jakiegoś czasu na moim sorczyku pojawiła się jakaś dziwna wydzielina, proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów Obrazek Obrazek
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Re: Dziwna wydzielina na liściach storczyka

Post »

Powodów może być wiele:
Poszukaj szkodników-jeśli są tzn. że podgryzają twojego storczyka i stąd te krople. Jeśli nie ma żadnych oznak i jest to kleista przeźroczysta substancja to "rosa" tzn. storczyk uwalnia nadmiar wody i cukrów ze swojego organizmu. Przecieraj miejsca gdzie jest "rosa" wilgotnym wacikiem (ciepła woda z mydlinami).

-- 18 lip 2014, o 21:47 --

Poza tym powodem takiego "parowania" i pojawienia się "rosy" może być zbyt duża różnica temperatur (ponad 5 stopni celcjusza), zmniejsz różnicę temp. i przecieraj tak jak wcześniej napisałam zwilżonym wacikiem i problem powinien zniknąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”