Moje zawilce to zawilce gajowe. Przyniesione z lasu przez przypadek razem z ziemią. W domu mam też sadzonki zawilców ogrodowych, które dopiero puszczają listki.
Przecztałam gdzieś, że trzeba uważać by posadzić bulwki odpowiednią stroną do góry. Ale jak poznać tą górną stronę? Bulwki, które kupiłam wyglądają jak szarobury żużel - twarde i strasznie niekształtne. Na razie je moczę, ale nie chciałabym ich wsadzić do góry nogami.
Mam pytanie, koło moich zawilców greckich mam mnóstwo siewek o takim samym kolorycie jak zawilce(łodyżka czerwonawa i listki, a właściwie to są dopiero liścienie w takim samym kolorze jak liście zawilców). Czy to możliwe że mi się rozsiały?
Gabrysiu poczekam na pewno, bo te siewki widać tylko w miejscu gdzie w zeszłym roku kwitły zawilce greckie. nie widziałam ich nigdzie więcej na całej działce. I będę mocno trzymać kciuki żeby to było to co myślę!
Bo po pierwsze są śliczne, a po drugie mam się z kim podzielić roślinkami!
Piękny zawilec japoński
Preferuje stanowisko półcieniste z raczej ciężką, gliniastą glębą. Choć u mnie i na piaszczystej rośnie, ale nie tak jak na gliniastej (kępa ma prawie 1,5 m).