Len trwały

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Len trwały

Post »

Anna11 pisze:Zawsze myślałam że to ostrogowiec :?: lepnica ma całkiem inne torebki nasienne :?: Teraz sama już nie wiem co to jest :?

To chyba jednak jest Lepnica Szafta. ;:173
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p2846447
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Lepnica to na pewno nie jest, na zdjęciu ma całkiem inny wygląd...ta bylina na skalniaku jest bardzo niska, u mnie rośnie do ok.50cm, kwiatów jest bardzo dużo i są bardzo drobne.
Nasiona były w mieszance bylin średnio wysokich.
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie len rośnie obok gipsówki i razem tworzą niebo z białymi obłoczkami. Mało jest roślin o tak niebieskiej barwie i w zasadzie komponuję się dobrze ze wszystkimi kwiatami w różnych kolorach. :D
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anna11 pisze:Lepnica to na pewno nie jest, na zdjęciu ma całkiem inny wygląd...ta bylina na skalniaku jest bardzo niska, u mnie rośnie do ok.50cm, kwiatów jest bardzo dużo i są bardzo drobne.
Nasiona były w mieszance bylin średnio wysokich.
ANIU,ja też sądziłam ,że mam ostrogowca ,a znawcy orzekli ,że to silene orientalis,czyli lepnica wschodnia .
Porównaj .
Obrazek

Obrazek
Ponieważ wątek jest o lnie to wstawię fotki swojego białego i niebieskiego .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolka, porównaj...zrobiłam zbliżenie kwiatów...u mnie kwiaty są chyba luźniej ułożone.
Obrazek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście chyba się różnią .Twój to chyba ostrogowiec ,a moja lepnica .Zacytuję co mi napisano na ten temat .
Różnica pomiędzy tymi roślinami: ostrogowiec ma nasienniki w postaci puchu, a lepnica - torebki nasienne jak u goździka.
ostrogowiec ma bardziej zielone listki ,a lepnica niebieskawe. I kwiatostan - u lepnicy bardziej okrągły i zwarty., bardziej różowy (u ostrogowca różowoczerwony).
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasiona są w twardych otoczkach...nasionka są mikroskopijne i jest ich bardzo dużo w jednym twardym otoczku. Jolka zobacz w powiększeniu, ostrogowca...wydaje mi się że to ta roślina.
http://www.ogrodniczyraj.pl/cat,22_Nasi ... ENTRANTHUS
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 14:14

Post »

Dziewczyny, być może mylę się, ale ostrogowiec ma mniejsze kwiaty od lepnicy. Patrząc na liście ..... już sama nie wiem. :D
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już teraz to też nie wiem co mam .Czy to lepnica ,czy ostrogowiec .Kupione jako ostrogowiec .
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolka, widziałam na grafice, takie kwiaty w kolorze białym i różowym...podpisane było że ostrogowiec...chyba też Masz ostrogowiec a nie lepnicę.
pinkabala
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2013, o 15:24

Post »

Witam.
Korzystam z Forum od ponad roku. Od tego też czasu posiadam (zakładam od zera) mój pierwszy ogród. Można mnie więc nazwać początkującą, z pierwszymi sukcesami na koncie. Do rejestracji i odświeżenia wątku skłoniło mnie zagadnienie lnu, o którym jest w sieci niewiele użytecznych informacji. Próbowałam go siać wiosną, na skalnym ogródku. Nie wykiełkował. Myślę, że chyba nie powodu niskiej temperatury (choć mieszkam w górach, na 1000 m n.p.m. i wszystko jest możliwe...) a raczej mojej niewiedzy dotyczącej siewu. Logika podpowiada, żeby nie okrywać nasion ziemią, bo to przecież, jak Państwo piszecie, jest to samosiejka. Reasumując, czego potrzebuje len do wykiełkowania (wilgotność, głębokość siewu)? Będę wdzięczna za podzielenie się doświadczeniem.
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Ja swój len wysiewałam do doniczek a to dlatego,że siewki są małe i mogłabym wyplewić albo inne rośliny by go zagłuszyły przez zime trzymałam wraz z doniczką zadołowany w szklarni i wiosną dopiero wysadzałam na miejsce stałe czyli słoneczne i len nie lubi zamakania ale tez potrafi wymarzać i jest krótkotrwały dlatego co roku zbieram nasiona i sieję i tak w kółko.niech nie zrażają Cię pierwsze niepowodzenia bo to przytrafia się nawet najlepszym ,pozdrawiam i powodzenia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

W tym roku kupiłam również nasiona lnu trwałego, wysiałam 15 .01 i tak wygląda dzisiaj .
Obrazek

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Len jest bardzo ładny, lecz nie powinien być sadzony na pierwszym planie, ponieważ całe łodygi z liśćmi lekko żółkną. Ja musiałam usunąć len z brzegowych partii rabat. Zostawiłam kilka sztuk wewnątrz i prezentuje się bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Len trwały
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”