Witam

jestem tu nowa, także pozdrawiam wszystkich serdecznie

ja chyba tak trochę nietypowo, bo widzę, że większość z Was pyta o trawy takie bardziej ozdobne, a moje pytanie dotyczy trawy takiej trawnikowej ;) nie nastawiam się również na to, że od razu zostanie przez Was rozpoznana, bo szczerze mówiąc podziwiam Was za rozpoznawanie tych ozdobnych gatunków, a co dopiero te takie trawnikowe, które jak dla mnie są wszystkie prawie takie same ;) no ale właśnie prawie

U mnie na działce rośnie (a raczej rosła, bo teraz już jej niewiele zostało po rozkopach kanalizacyjnych) trawka, która ma bardzo ładny, jasnozielony kolor i która rośnie bardzo wolno - w porównaniu do trawy, którą posiałam sama (bo ta jasnozielona rosła już sobie sama, jak kupowałam działkę ;)) i która na pudełku miała napisane "sportowa". Chciałabym, właśnie, poznać nazwę gatunku tej jasnozielonej trawki. Zrobiłam jej kilka zdjęć, mam nadzieję że będą one wystarczające do rozpoznania jej. Z tego co widzę, to właśnie teraz jest jej pora kwitnienia - bo to są chyba kwiaty, prawda?
Wiechlina roczna (Poa annua L.)
Adam
zrobiłam jeszcze, dla porównania, zdjęcie, na którym jest ta poszukiwana przeze mnie trawka (ta jaśniejsza) i inna, z tych "sportowych":
i jeszcze zdjęcie trawnika w całości, przed rozkopami ;)
jeśli komuś z Was uda się rozpoznać tą trawkę, to będę w siódmym niebie i oczywiście niezmiernie wdzięczna
pozdrawiam,
Magda