Kwiatki Grazki2211

Zablokowany
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alinko specjalistką od orchideii nie jestem chociaż mam ich kilka w domu.Ja zazwyczaj na pierwszym miejscu sprawdzam korzenie żeby ocenić ich stan, jeżeli są w porządku to stawiam na to że listek musi zrobić "miejsce"młodszemu.Ostatnio zauważyłam u siebie żółtego liścia -zżółkł od środka -niestety przelałam go mimo tego że podlewałam jego tak jak inne przez namaczanie.To tyle z mojej strony mam nadzieje że odpowiedzą Tobie Alinko również osoby bardziej doświadczone.Życzę powodzenia.
P.s.tak z innej beczki -kupiłam sobie dzisiaj fuksje mini-bardzo się cieszę z tego powodu bo chorowałam na nią już w tamtym roku. ;:1
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolekcja Ci się powiększa i nie koniecznie storczykowa :D
A gdzie są zdjęcia nowego nabytku?
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

teresat pisze:Kolekcja Ci się powiększa i nie koniecznie storczykowa :D
A gdzie są zdjęcia nowego nabytku?
Ostatnie moje nabytki są z 4 maja.Długo już nic nie przynosiłam do domu :;230
Awatar użytkownika
joannna
200p
200p
Od: 29 mar 2008, o 21:51

Post »

Witaj Grażynko
przespacerowałam sie po Twoim orchidarium,masz śliczne i ciekawe storczyki .musze czesciej do Ciebie wpadać. Ja też uwielbiam te rośliny
pozdrawiam aska
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Asiu.Jak miło że do mnie wpadłaś.Zapraszam częściej.
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Grażynko, moje a właściwie mojego M dwa storczyki muszą być przesadzone. Czy mogłabyś doradzić jak to zrobić? Teraz chyba nie mają wcale ziemi :shock: I rosną w przezroczystych plastikowych doniczkach. Nie wiem jak się do tego zabrać :x
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Grażynko cambrie są wspaniałe , phalaenopsis też cudny :roll: , że też udało Ci się je przemycic. :wink:
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alll pisze:Grażynko, moje a właściwie mojego M dwa storczyki muszą być przesadzone. Czy mogłabyś doradzić jak to zrobić? Teraz chyba nie mają wcale ziemi :shock: I rosną w przezroczystych plastikowych doniczkach. Nie wiem jak się do tego zabrać :x
Alinko jak już wcześniej wspomniałam nie jestem specjalistką od tych roślinek,są tutaj więksi specjaliści.Ja jak już muszę przesadzić któregoś to wyjmuje z doniczki na spód wsypuję troche ziemi do storczyków wkładam roślinkę i zasypuję z wierzchu jeszcze mieszanką -nie przygniatając tak jak to się robi zazwyczaj przy sadzeniu.Bardzo ważna sprawa którą gdzieś wyczytałam na jakimś forum to przez 2 tygodnie nie należy roślinki podlewać-ja to stosuje.
Jeżeli chodzi o reanimacje to skorzystaj z porad Volcowitch http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... light=-jak odratować storczyka.wydaje mi się że ta osóbka ma więcej doświadczenia niż ja :oops: Przepraszam jeżeli za dużo nie pomogłam Tobie .Twojemu mężowi i storczykom.
Plastikowe przezroczyste doniczki są specjalnie dla storczyków ja staram się mieć wszystkie w takich-widać stan korzeni a przede wszystkim kiedy należy je podlewać i słuszą do wzrostu roślin-rozwój grzybów czy coś takiego potrzebnych do wzrostu.Ale się rozpisałam.Przepraszam jeżeli namieszałam.
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Bardzo dziękuję.
Czy Twój o dwa lata starszy brat bliżniak też kocha kwiaty? ;:80
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko nie ma za co nie wiem czy dużo Tobie pomogłam ale się staram:oops:
Chyba nie,ale je toleruje a przynajmniej dziewczynie kupuje :D
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Mój M kocha kwiaty ale niestety wszystkie topi. Pogoniłam go od nich, bo za dużo było strat. Teraz ma kolejną fascynację storczyki. Jeden mu nawet zakwitł. Znajoma powiedziała mu jak je podlewać. Widzę jednak suche pędy i to mnie zaniepokoiło. Jeszcze raz dziękuję za rady. Najlepiej zasięgać ich u praktyków. Bo Twoje kwiaty świadczą o Twojej wiedzy. Zdrowe, piękne, kwitnące i zadbane.
Rada Volcovitcha też była pomocna. ;:333
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko u mnie nie wszystko takie piękne.Dzisiaj o zgrozo musiałam usunąć ziemie z kilku kwiatków bo ziemia była po 3 tyg.nadal mokra-niestety nie mam dostępu do dobrej jakościowo-a bałam się że mi zgniją.Możesz wstawić fotkę bo możliwe że korzenie które wystają na zewnątrz doniczki mają za sucho-wystarczy je spryskać od czasu do czasu wodą.To taka moja rada zasłyszana od kogoś kto też zajmuje się storczykami ,ale nie wiem o jakie pędy dokładnie Tobie chodzi.
Rada dla Twojego męża storczyki nie lubią przelania lepiej jak je zasuszy :D
Dziękuje za zaufanie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Grażynko nawet bananowca utopił. Lał wodę bo już miał jak twierdził sucho, dwa razy dziennie. Póżniej jeszcze częściej bo więdnął ( gnił z przelania) To że ten storczyk kwitnie to cud.

To pierwszy nie kwitnie.
Obrazek

Drugi kwitnący
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po przeczytaniu Twojej wiadomości że mąż przelał bananowca szczęka mi opadła-pogratulować
Alinko ładne ma kwiatki ten storczyk :D Mam jeszcze jedno pytanko oba stoją na jednym oknie?Jeżeli tak to może być przelanie.Sprawdź Ty lub Twój mąż stan korzeni jeżeli któreś są zgniłe ,suche lub miękkie to je usuń.Dalej postępuj wg.rad Volcowitch.Powodem żółknięcia liści u orchidei jest również nadmiar słońca wtedy należy odsunąć je od okna lub zacienić.Roślince często też żółkną liście od spodu(najstarsze)aby zrobić miejsce tym młodszym.Życzę powodzenia.Aby pozbyć się suchych pędów-korzeni wystarczy je spryskać od czasu do czasu wodą uważając na stożek wzrostu i najlepiej robić to rano aby zdążyły obeschnąć.
Ps. Moja siostra też narzekała wczoraj na żółknięcie liści u storczyka tylko czekam od niej na dalsze wiadomości i cisza.
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p

Post »

Volcowitch polecił okno od strony wschodniej. Teraz stoją od strony południowej i mają bardzo ciepło.
Dzisiaj u mnie pada, więc wystawiłam tego słabszego na taras. Widzę jednak, że ostatnio go podlewał. Czy osłonić doniczkę by za dużo wody nie naleciało?
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”