Ali uśmiechnięty ogród cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Alu obejrzałam ogród jest super bardzo ładne iglaki . Też nie mogę doczekać się wiosny, ale myślę że już niedługo będziemy mogły robić nowe zdjęcia naszym kwiatkom Obrazek
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Czy na tym zdjęciu to Amaryllis, wczoraj dostałam 2 cebulki i nie wiem jak się nim opiekować (na razie zasadziłam tylko 1). :oops: Jak często go podlewasz???Jak mam się nim opiekować

Obrazek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lenko to Hippeastrum z rodziny amarylkowatych, zajrzyj do doniczkowych do tematu:Amarylis <Hippeastrum znajdziesz dużo odpowiedzi na tematy które Cię nurtują......
Poniżej wklejam Ci link.......

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 734#677734

Powodzenia :)
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Alu, nie powinnaś mieć sobie nic do zarzucenia -Twój ogródeczek jest naprawdę śliczny i wypielęgnowany....... :)
Wiosną każdy ogrodnik ruszy do pracy, a jesienią i zimą będziemy znów oglądać piękne zdjęcia z mijającego sezonu..... :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Ja wsadzam je do ziemi tak, żeby 1/3 cebuli wystawała, podlewam żeby podłoże było wilgotne ustawiam w jasne miejsce. w czasie kwitnienia lubi sporo wody i lepiej żeby stał w chłodniejszym miejscu, to dłużej pokwitnie, potem już można w cieplejsze miejsce. Cebule należy zasuszyć tak, żeby amarylis miał ok 3 miesięcy spoczynku. Wiec ja tak w sierpniu/wrześniu ograniczam podlewanie stopniowo aż liście sobie powoli zaschną, potem już nie podlewam i przechowuje w chłodnym miejscu tak ok 5-10 stopni.

Ale jestem ciekawa jak oni robią, że kupowane w sklepach amarylisy mają króciutkir liście a potem kwiat... u mnie najpierw tak w warunkach domowych to długie liście wychodzą...
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

Dziękuję za odwiedzinki, jakież Ty masz cudne te domowe kwiaty, najwyrażniej nie tylko ogród masz piękny:)

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Ale jestem ciekawa jak oni robią, że kupowane w sklepach amarylisy mają króciutkir liście a potem kwiat... u mnie najpierw tak w warunkach domowych to długie liście wychodzą...[/quote]

Ja kupiłam samą ogromniastą cebulę, goła jak święty turecki ;:225
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale na pewno pięknie Ci zakwitnie :)

A są też w sprzedaży już kwitnące i właśnie prawie w ogóle liści nie mają... dziwnie tak...
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Pewnie zależy tu dużo od producenta. Ciekawa jestem ile taka kosztuje :?
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

myślę, że 20-30 zł. Ale przyjemniej samemu patrzeć jak rośnie...
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to tak z zimowego ogrodu :) moi mali przyjaciele...

Mazurki i sikorka bogatka, a obok sierpówka:

Obrazek Obrazek

Tutaj sikorka bogatka raz jeszcze z sikorką modrą ( mniejszą, ale waleczniejszą ) i mój ulubiony rudzik :) Obrazek Obrazek

No i mój wielki gość, który ostatnio przyprowadził partnerkę - dzięcioł duży:
Obrazek

Ptaszki już rozpoczęły wiosenne zaloty więc muszę powiesić budkę... Karmnik zrobiliśmy sami z mym ;:143 :wink:
Urszula B
500p
500p

Post »

to dopiero polowanie z aparatem świetne fotki,:)

pozdrawiam
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Troszkę takie szare bo jakoś mój aparat jak w lato robi piękne zdjęcia tak w zimę nie mogę go wyczuć... nawet osłona polaryzacyjna nie pomogła :( i tak go mocno wykorzystuje i coraz bardziej zgrzyta... ale jeszcze pożyje... choć przydałby się taki profesjonalny... oj bym miała uciechę ;:65
Urszula B
500p
500p

Post »

hmm.. ale wyszło naprawdę fajnie, czasami można obrobić zdjęcia w programie , wtedy opdzyskują kolorki nawet jak aparat coś spaprał:)

pozdrawiam
eryba
200p
200p
Od: 4 sty 2009, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale fajnych masz przyjaciół :D
Rzeczywiście zimą w pochmurne dni fotki nie wychodzą za ciekawie. Może spróbuj zmienić czułość w aparacie. Ja na cyfrówkach za bardzo się nie znam, ale jak robiłam na filmach w słabym oświetleniu to używałam tych o czułości 400 i wychodziły super fotki.
A jak na razie możesz popróbować w histogramie poprawić.
Tak mi wyszli po korekcie twoi mali przyjaciel. Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”