To na pewnojudyta pisze:Kłuuurde, a ja byłam przekonana, że winorośl owocuje na pędach jednorocznychwaw pisze:brzoskwinia owocuje na pędach wyrastających w danym roku, a winorośle na pędach (łozach) ubiegłorocznych.

To na pewnojudyta pisze:Kłuuurde, a ja byłam przekonana, że winorośl owocuje na pędach jednorocznychwaw pisze:brzoskwinia owocuje na pędach wyrastających w danym roku, a winorośle na pędach (łozach) ubiegłorocznych.
Piotrze, ale te jednoroczne to chyba i tak te, co wyrosly w sezonie poprzedzajacym kwitnienie?pomolog pisze:Oczywiściedominikams pisze:Jak to brzoskwinia na tegorocznych?Paki kwiatowe zawiazuja sie jeszcze w lecie ub.r.
Z brzoskwinią i klasyfikacją pędów radzę ostrożnie - pod tym względem to dość specyficzny i nietypowy gatunek. Należy zaznaczyć, że owoce mogą być na dwóch (z trzech) rodzajów pędów. Pędy u brzoskwini dzielimy na wzrostowe (bez pąków kwiatowych), mieszane - pokryte pąkami liściowymi i kwiatowymi oraz pędy owoconośne - pokryte pąkami kwiatowymi, a zakończone pąkiem liściowym. Pędami owoconośnymi mogą być zarówno długopędy jak i krótkopędy. I mogą to być pędy jednoroczne, dwuletnie jak i trzyletnie.
Pozdrawiam
No to na jakich w końcu owocują??dominikams pisze:To na pewnojudyta pisze:Kłuuurde, a ja byłam przekonana, że winorośl owocuje na pędach jednorocznychwaw pisze:brzoskwinia owocuje na pędach wyrastających w danym roku, a winorośle na pędach (łozach) ubiegłorocznych.- one tylko wyrastaja z ubieglorocznych
Tak, Dominiko - i stąd częste nieporozumienia... błędnie, zamiennie używa się terminów jednoroczne i tegorocznedominikams pisze:Piotrze, ale te jednoroczne to chyba i tak te, co wyrosly w sezonie poprzedzajacym kwitnienie?
Nie nie, zamachu nie majudyta pisze:No to na jakich w końcu owocują??dominikams pisze:To na pewnojudyta pisze:Kłuuurde, a ja byłam przekonana, że winorośl owocuje na pędach jednorocznychwaw pisze:brzoskwinia owocuje na pędach wyrastających w danym roku, a winorośle na pędach (łozach) ubiegłorocznych.- one tylko wyrastaja z ubieglorocznych
![]()
![]()
Domini powiedz..bo ja tu wyczuwam zamach na moją wiedzę
No i wszystko jasnepomolog pisze:Tak, Dominiko - i stąd częste nieporozumienia... błędnie, zamiennie używa się terminów jednoroczne i tegorocznedominikams pisze:Piotrze, ale te jednoroczne to chyba i tak te, co wyrosly w sezonie poprzedzajacym kwitnienie?Jak sama nazwa wskazuje pędy jednoroczne mają rok (tak plus/minus). Natomiast pędów tegorocznych w rzeczywistości nie ma - są jedynie przyrosty tegoroczne.
Pozdrawiam serdecznie
Ja bym sobie kupiła z kilka złotych odmianę szczepioną i przynajmniej wiedziałabym, że mam dobrą brzoskwinię. Nie wiadomo co wyrośnie z brzoskwini z pestki.coma95 pisze:Mam brzoskwinię z pestki od koleżanki.
A ile frajdy daje samemu zaszczepić kilka odmian na jednym drzewku?ostatnia szansa pisze:
Ja bym sobie kupiła z kilka złotych odmianę szczepioną i przynajmniej wiedziałabym, że mam dobrą brzoskwinię. Nie wiadomo co wyrośnie z brzoskwini z pestki.
Ja mam Reliance, Inkę i jestem bardzo zadowolona z obu, a jest jeszxcze wiele dobrych odmian.
Ciekawy pomysł, czemu niewaw pisze: A ile frajdy daje samemu zaszczepić kilka odmian na jednym drzewku?
to które ciąć ?judyta pisze:Oczywiście Z brzoskwinią i klasyfikacją pędów radzę ostrożnie - pod tym względem to dość specyficzny i nietypowy gatunek. Należy zaznaczyć, że owoce mogą być na dwóch (z trzech) rodzajów pędów. Pędy u brzoskwini dzielimy na wzrostowe (bez pąków kwiatowych), mieszane - pokryte pąkami liściowymi i kwiatowymi oraz pędy owoconośne - pokryte pąkami kwiatowymi, a zakończone pąkiem liściowym. Pędami owoconośnymi mogą być zarówno długopędy jak i krótkopędy. I mogą to być pędy jednoroczne, dwuletnie jak i trzyletnie.
tutaj jest to o tych pędach "owoconośnych " że są do wycięcialila31 pisze:Jako, że nie chcę "odkrywać Ameryki" na nowo, zacytuję opis cięcia brzoskwini z książki pt. "ABC MOJA DZIAŁKA" [praca zbiorowa]
"Brzoskwinia zawiązuje pąki kwiatowe prawie wyłącznie na długopędach, i to w roku ich wyrastania. Najbardziej pożądane są silne przyrosty, ponieważ na nich zawiązuje się dużo pąków kwiatowych i wyrastają najładniejsze owoce, natomiast przyrosty wtórne oraz słabe długopędy i krótkopędy nie są zdolne do zawiązywania owoców i szybko zamierają.
Z tego powodu brzoskwinie muszą być często odmładzane, aby co roku powstawało dużo silnych przyrostów.
Brzoskwinie najlepiej ciąć wiosną.
Usuwamy najpierw gałązki rosnące zbyt blisko siebie, krzyżujące się, rosnące do środka korony, przemarznięte lub martwe. Oprócz tego wycinamy pędy cienkie i długie, które są zbyt słabe i nie wydadzą dorodnych owoców. Pędy te poznajemy po tym, że znajdują się na nich wyłącznie pąki kwiatowe i tylko jeden pąk liścienny na wierzchołku pędu.Po cięciu powinno zostać na drzewie jak najwięcej silnych pędów owoconośnych, a więc pędów długich i grubych, które mają dużo pąków osadzonych trójkami.
Zwykle takie trójki składają się z dwóch skrajnych pąków kwiatowych i środkowego pąka liściennego.
Pozostawione pędy należy przyciąć na 8-10 trójką pąków.
W następnym roku na wiosnę gałązki, które owocowały, skracamy mocno, pozostawiając u nasady po jednym tylko młodym i silnym pędzie.
Drzewa stare, zaniedbane odmładza się przez silne skrócenie konarów. Odcinamy co najmniej 1/4 konara i usuwamy wszystkie starsze gałązki, pozostawiając tylko pędy jednoroczne.
Po skróceniu konarów wybiją na nich nowe silne pędy i wtedy zaczynamy ciąć drzewa w sposób opisany powyżej."
Mam nadzieję, że zacytowany fragment pozwoli Ci na właściwe prowadzenie brzoskwini i będziesz cieszyć się co roku ładnymi, zdrowymi owocami. Smacznego.