Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Flądrę smażyłam saute na maśle, a podawałam z dwiema ósemkami cytryny. Nigdy nie piekłam, może dlatego, że z reguły kupuję nieduże rybki, więc pewnie wyschłyby w piecu na wiór...

Za to sprawdziłam dorsza czarniawego, czy czerniejącego, nie pamiętam jak on się nazywa...
Świeży płat bez skóry krótko usmażony na maśle, posolony grubą solą po wierzchu i podany na górze małych listków świeżego szpinaku plus oliwa plus balsamico plus płatki twardego sera.
Prosto z patelni - pycha!!! Następnego dnia w kawałkach na zimno na rukoli plus oliwa plus cytryna plus suszona żurawina - pycha!
A wydawało mi się, że dorsz jest suchy i wiórowaty...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

36. Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim.

Składniki:
- łosoś - filet świeży - ok. 1/2 kg / bez skóry
- szpinak liściasty/ mrożony 1-2 opakowania/wg. uznania
- czosnek - 2-4 ząbki
- jajka - 2 sztuki
- ser parmezan - 50 g
- śmietana / Jogurt grecki - 2-3 łyżki
- ser feta lub mascarpone/ lub twarożek śmietankowy- ok.200g
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie ilość wg. uznania
- Ciasto francuskie - 2 płaty

Przygotowanie:
Łososia skropić cytryną i przyprawić solą i pieprzem, pozostawić go na jedną godzinę w lodówce. Można go zostawić w całości lub pokroić na kawałki. Szpinak rozmrozić, odcedzić na sitku, następnie przesmażyć na 2-3 łyżkach oliwy z dodatkiem przypraw. Dodać parmezan, wybrany ser oraz jogurt lub śmietanę dokładnie mieszając jeszcze chwilkę podsmażyć. Zostawić do ostudzenia. Następnie dodać roztrzepane jajka (trochę trzeba zostawić do posmarowania ciasta) i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim płat ciasta, następnie położyć warstwę szpinaku, na nim łososia i pozostałym szpinakiem przykryć rybkę (trzeba zostawić wokół brzeg ciasta szerokości około 3-4 cm) brzegi posmarować jajkiem i przykryć drugim płatem ciasta. Zakleić dokładnie brzegi. Wierzch ciasta naciąć wzdłuż w 3-4 miejscach. Posmarować roztrzepanym jajkiem najlepiej pędzelkiem z miękkim włosiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. Ok. 15-20 minut.

Uwaga! Aby ciasto nie pękało w tracie pieczenia (pęcherze na cieście), przed włożeniem do piekarnika wycinamy na powierzchni surowego ciasta dwa otwory średnicy naparstka, z paska folii aluminiowej złożonej na 4 robimy dwie rurki (kominki) 2-3 cm dł. nawijając folię na np. ołówek, lub coś zbliżone do średnicy wyciętego otworu. Robię to na rączce pędzelka do smarowna jajkiem ciasta. Kominki włożone w wycięte otwory odprowadzają parę, która baz kominków zbierając się pod ciastem, tworzy pęcherze w cieście.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niesamowity przepis!... ślinka już leci, palce lizać.
Dziękuję, obiecuję wypróbować.
Pozdrawiam Świątecznie ;:167
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

To w takim razie jeszcze jeden stary przepis znaleziony w domowych archiwach.

Karp po żydowsku (stary przepis)

Składniki:
- 3 karpie, najlepsze królewskie o wadze od 1,8 do 2 kg każdy,
- 1 kg niepiekącej cebuli na każdego karpia,
- dwie lub trzy laski wanilii,
- 1 średnie opakowanie cukru waniliowego,
- dwie duże garści ładnych rodzynek i niełuskanych migdałów,
- dwie łyżki miodu,
- sól, pieprz czarny świeżo mielony,
- cukier,
- niewielkie opakowanie żelatyny.
Jak przyrządzić?
Ryby oczyścić z łusek i wnętrzności nie odcinając płetw. Umyć dokładnie w zimnej wodzie. Pokroić na dzwonka o szerokości ok. 2,5 cm, a z głów usunąć oczy i skrzela.Tak przygotowane kawałki ryby, każdy z osobna i z każdej strony, bardzo dobrze posolić, popieprzyć i posypać cukrem, układając je w odpowiedniej wielkości misce. Mając na uwadze przyszłą kolejność gotowania, najlepiej układać kawałki ryby od tych najlepszych i najładniejszych na spodzie, po głowy i ogony na samej górze.
Tak przygotowaną rybę przykryć i odstawić w chłodne miejsce do dnia następnego.

Drugiego dnia obrać, umyć i pokroić w krążki cebulę. Zalać ją odpowiednią ilością wody i zagotować w szerokim i płytkim rondlu, zostawiając miejsce na włożenie 3-4 kawałków ryby i dodanie reszty składników. Gdy woda z cebulą zacznie się gotować, dodać do niej rodzynki, migdały, pokrojoną na maleńkie kawałeczki wanilię, cukier waniliowy i miód. Nie dodawać już pod żadnym pozorem soli, pieprzu, czy innych przypraw.

Następnie, do rondla z gotującą się na wolnym ogniu cebulą wlać soki i krew, które zebrały się w misce z kawałkami ryby. W tak przygotowanym wywarze, na wolnym ogniu gotować kawałki ryby, z tym jednak, że najpierw zacząć od głów, które gotuje się dość długo, aby puściły smak i klej. Potem należy je wyjąć i można zjeść najsmaczniejsze ich części na gorąco. W dalszej kolejności gotować należy ogony, a potem stopniowo coraz to ładniejsze kawałki ryb, od czasu do czasu delikatnie mieszając by cebula nie przywarła do dnia rondla. W zależności od szerokości rondla, wkładać po 3 lub 4 kawałki. Podczas gotowania kawałki ryby muszą być całkowicie zanurzone w cebuli i nie należy ich obracać. Dolewać do wywaru zbierające się w misce z kawałkami ryby soki i krew. Gotować kawałki ryby aż mięso będzie białe i nierozpadające się, po czym ostrożnie wyjmować, oczyszczać z kawałeczków cebuli i układać na półmiskach.

W międzyczasie, z wywaru wyłowić sporą ilość napęczniałych rodzynek oraz ile się da migdałów, obierając te ostatnie ze skórki póki gorące. Rodzynki i migdały odłożyć. Po ugotowaniu wszystkich kawałków ryby, wywar będzie miał kolor ciemno zielony lub lekko brązowawy. Należy go bardzo dokładnie przefasować. Po przefasowaniu powstanie z niego coś w rodzaju gęstego sosu. Dla pewności, że sos ten zastygnie, można dodać troszeczkę żelatyny, gdyż przy tak małej ilości ryb, z zastygnięciem może być problem. Żelatynę należ rozpuszczać przefasowanym wywarem (sosem), a nie wodą.

Poukładane w półmiskach kawałki ryby posypać wyłowionymi z wywaru rodzynkami i migdałami, po czym zalać to wszystko przygotowanym sosem. Resztę sosu wlać do odpowiedniej salaterki i wszystko razem odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. Zimą może być piwnica lub balkon, latem niestety lodówka. Podawać na zimno, jak rybę w galarecie ze słodką drożdżową bułką.
Uwagi:
Podczas gotowania zarówno ryba, jak i wywar mogą wydać się niedoprawione. Ale nie należy przyprawiać już niczego. Efekt końcowy jest zupełnie inny. Ryba jest delikatna, a zastygły sos słodkawo - pieprzny. Wzajemnie się świetnie uzupełniają.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może warto odświeżyć temat :)
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Wpisuję się, aby mi wątek nie uciekł. Może macie nowe przepisy, na Święta byłyby jak znalazł.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Klęska urodzaju świeżego łososia! Nie potrafię tej rybki usmażyć... :cry:
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

z grila jest świetna ;:108
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Doprawiasz, panierujesz i smażysz skórą do spodu, na mocno rozgrzany olej, nie stosuj żadnej oliwy, albo innego świństwa. Pod koniec na każdy kawałek rybki połóż łyżeczkę masła.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doprawiłam solą i pieprzem cytrynowym, teraz odpoczywa chwilę. Panierować w samej mące czy w jajku też? Pytam, bo inne ryby panieruję zawsze jak kotlety - w jajku i bułce tartej.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

a po co panierowac?

Losoś lubi sól pieprz i cytrynę. ... ja smaruję jeszcze oliwą z chili i na pół godz do lodówki
można posypać koperkiem jak masz świeży albo tymiankiem... co tam lubisz...

Skórą do dołu i albo na patelnię albo do piekarnika na foliii (potem skorka zostaje na folii)...

zycze smacznego!
Taki jest najlepszy! (wg mnie)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za podpowiedzi, surowca mi nie zabraknie, to wypróbuję różne wersje :) Wczoraj odrobinkę posypałam mąką i usmażyłam na oleju z dodatkiem masła - wyszło bardzo dobre, skórka chrupiąca, środek dosmażony :) Jak nigdy.
Pozdrawiam - BabajAGA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Najlepsza panierka do łososia to :
2 jajka,
1 łyżka wody,
1 łyżka octu winnego, pół spirytusowego,
ociupinka soli,
pieprz, może być cytrynowy. Ale tu uważaj, bo wcześniej już dodałaś ocet !
Albo koperek suszony.
Roztrzepać trzepaczką, widelcem.
SUCHĄ rybę do jajka potem w bułkę, lekko ucisnąć i na patelnie. Najlepiej panieruje się na tacy. Mniej sprzątania.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
margolcia3
100p
100p
Od: 18 sty 2012, o 21:14

Post »

Bardzo dobry jest do łososia pieprz cytrynowy tylko ostatnio nie mogę go kupić. Kiedyś był w Lidlu
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest w większych sklepach spożywczych, u nas nie ma problemu z jego nabyciem.
Pozdrawiam - BabajAGA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”