Azalie japońskie

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Azalie japońskie

Post »

Tak, zgadzam się i rozumiem Twoje racje. To podobnie zresztą jak z różanecznikami, o których mówi się, że się nie przycina. Na forum mamy jednak piękne opracowanie sposobu przycinania różaneczników. Wielu forumowiczów spróbowało już tej metody i chwali rezultaty. :D Po to jest to forum - aby się uczyć czegoś nowego. Jeśli napisałam o możliwości cięcia azalii to dlatego, że sama go wypróbowałam. Nie chodzi mi o azalie w szkólce ( choć te też czasami przycinam), ale mówię o swoich egzemplarzach ogrodowych. Stosuję dwie podstawowe zasady, które polecam forumowiczom:
- ciąć zaraz po kwitnieniu
- ciąć tylko w celu nadania lepszej formy lub wymuszenia rozkrzewienia, ale zawsze delikatnie.
To tylko tyle, a może aż tyle.... :wink:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
wiera13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2010, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mili Moi Aniu i Jarko,
dziękuję,że podzieliliście się ze mną swoją ogromna wiedzą!!!
Jestem rzeczywiście poczatkująca ogrodniczka i szukam na tym forum FACHOWCÓW takich jak Wy. Dzięki Wam popełniam mniej błędów, choć czywiście się ich w zupełności ustrzec nie da. Przeczytałam Wasze rady i po namyśle zrezygnowałam z cięcia. Nie wiem jak to się robi na 100 procent, rośliny sa ładne i za Waszą rada wolę dać im spokoj. Jak cos w przuszłym roku pójdzie z nimi nie tak będę Was pytać!!!

pozdrowienia gorące
wierka
x-d-a

Re: Krok po kroku - azalie

Post »

W moim ogrodzie też był przymrozek i śnieg utrzymywał się przez kilka godzin, ale - na szczęście ani azalie, ani Rh jakimś cudem nie ucierpiały.
Niektóre już kwitną, a inne szykują się do kwitnienia.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
arcobaleno
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2011, o 09:08

Re: Krok po kroku - azalie

Post »

Ależ pięknie !
Mój Ogród
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=43400" onclick="window.open(this.href);return false;
sylwesters
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sty 2012, o 19:14

Azalie japońskie

Post »

Witam,mam pytanie do specjalistów i znawców tematu czy istnieją odmiany azali japońskich które będą dobrze rosły w warunkach pełnego nasłonecznienia , przy południowej elewacji budynku.Jeśli takie istnieją to bym bardzo prosił o podanie nazw tych odmian .
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

U mnie na południowej stronie metr od ściany budynku rośnie od kilku lat 'Maruschka' ( zdjęcie jest w mojej wizytówce http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=54&t=29397 - 10 zdjęcie). Kilka azalii japońskich w tym miejscu poległo, a ona się trzyma :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Azalia 'Geisha Purple' i 'Western Lights'

Obrazek

Azalia 'Western Lights' - jej kwiaty cuchną :roll:

Obrazek
agaszak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 maja 2012, o 20:36

Post »

Witam

Mam pytanie. Zakupiłam taka oto azalię azalia japonica - frosted orange. Z jej pokroju wnioskuję, że to odmiana płożąca- chyba, że tak ją przycięli. Pani poinformowała mnie że jest to odmiana zimująca jednak mam wątpliwości tym bardziej że nic na jej temat nie mogę znaleźć w necie może Wy coś na jej temat wiecie? Będę dźwięczna :))
Pozdrawiam Obrazek
fiedler1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2012, o 20:15

Post »

jest mloda i niska to dlatego :) co do zimowania wszystko zalezy od zimy ;) jak bedzie - 50 to kazda padnie :) ladne ma kwiatki

Pozdr.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy możecie mi doradzić odmiany azalii niskich ,lecz szybko rozrastających się w szerokość.
Zależy mi na odmianach płożących ( ewentualnie takich maksymalnie do kolan)i dobrze znoszących zimę
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Moje azalie japońskie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Obrazek

Mój bezimienny nowy nabytek. Jeśli ktoś zna jej imię to będę wdzięczna. Zdjęcie robione wieczorem ale kwiaty w rzeczywistości mają bardziej intensywny kolor.
Chciałam zapytać czy wsadzenie do jednego dołka dwóch sadzonek było dobrym pomysłem? Sadzonka miała tylko 3 łodyżki
i marnie wyglądała pojedyncza więc dałam je obie do dołka. Czy może przesadzić je póki jeszcze nie się ukorzeniły?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

Witam,
kupiłam teraz, na jesień 2 małe Azalie Orange Geisha. Ponieważ nie mam jeszcze dla nich przygotowanego podłoża, ale także dlatego, że są po prostu małe i boję się o ich przemarznięcie, chcę je przez zimę przetrzymać w domu.
I w związku z tym czy mam im ograniczać podlewanie? czy nie, trzymam je na wschodnim oknie (nie wiem, czy zimą nie będą miały za ciemno.... proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
doniek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2010, o 20:52

Post »

w domu to chyba będą miały zbyt ciepło, moim zdaniem zaczną wypuszczać listki. Ja bym posadziła w ogrodzie, a jeżeli są bardzo malutkie to bym je okryła czymś (gałązkami albo słomą). Ja sadziłam też małe sadzonki i niczym ich nie okrywałam, chodź Geisha Orange akurat w pierwszym roku nie miała zbyt wielu kwiatów.
pysia34
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 wrz 2009, o 17:59
Kontakt:

Post »

Myślę ze wiele azalii japońskich będzie ci rosło w pełnym nasłonecznieniu warunek dobra gleba i wilgoć. A tu moje na wystawie wschodnio-południowej

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”