Ogród Emalii
Dziękuję pieknie za wizyty, pochwały i życzenia. Grill to wyłaczna zasługa mojego męża. Sam wyszukał projekt w internecie, pilnował wykonania i osobioście wykleił to ozdobne kółeczko na kominie. Jest bardzo wygodny, ale z wędzarni jeszcze nie korzystaliśmy. Ciągły brak czasu.
Moje nasionka maja się marnie. Wzeszły tylko dziewięćsiły. Mają pierwsze mikroskopijne listki. Zastanawiam się, czy już je pikować. Posiałam też kobeę. Zobaczymy co z tego będzie, bo nasiona od Legutki ;).
Tymczasem chwasty rosną jak baobaby. Kupuję nasiona, sadzonki. Znaciew moją niechęć do skalniaków, ale gdzie miałabym wsadzic moje alpejskie zdobycze? Będzie skalniak w donicy. Poluje na odpowiednią.
Moje nasionka maja się marnie. Wzeszły tylko dziewięćsiły. Mają pierwsze mikroskopijne listki. Zastanawiam się, czy już je pikować. Posiałam też kobeę. Zobaczymy co z tego będzie, bo nasiona od Legutki ;).
Tymczasem chwasty rosną jak baobaby. Kupuję nasiona, sadzonki. Znaciew moją niechęć do skalniaków, ale gdzie miałabym wsadzic moje alpejskie zdobycze? Będzie skalniak w donicy. Poluje na odpowiednią.
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jacku a kiedy siałeś ciemierniki?Jacek P.... pisze:Witaj! Dziewięćsiły są bardzo ładne i wytwarzają dużo nasion. Trzeba je potem tylko trochę wyeksponować, bo praktycznie nie mają łodyg. Jestem ciekaw, jak ciemierniki będą u Ciebie rosły, bo mi nie udało ich się rozmnożyć z nasion.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpadłam tylko na chwilkę na forum.
Zobacz sobie tutaj Emilko http://ogrod.wordpress.com/2009/01/31/s ... iczkowych/ czy jakiś
opis pasowałby do Twoich doniczkowych paskud? Mnie by to wyglądało na tego mączlika szklarniowego?
A siewki pikuje się - z tego co ja wiem - wtedy, gdy rozwinęły się liścienie (czyli te pierwsze listki, niekoniecznie
podobne do dorosłych liści) i zaczynają wykształcać liść właściwy.
Czyli mówiąc prościej - gdy mają już 2 listki. Ale nie wiem, czy są jakieś wyjątki i jak to wygląda, gdy tak
wcześnie się posiało.
Zobacz sobie tutaj Emilko http://ogrod.wordpress.com/2009/01/31/s ... iczkowych/ czy jakiś
opis pasowałby do Twoich doniczkowych paskud? Mnie by to wyglądało na tego mączlika szklarniowego?
A siewki pikuje się - z tego co ja wiem - wtedy, gdy rozwinęły się liścienie (czyli te pierwsze listki, niekoniecznie
podobne do dorosłych liści) i zaczynają wykształcać liść właściwy.
Czyli mówiąc prościej - gdy mają już 2 listki. Ale nie wiem, czy są jakieś wyjątki i jak to wygląda, gdy tak
wcześnie się posiało.

Pozdrawiam serdecznie
Wisienko, czymkolwiek były te szkodniki, załatwił je basudin.
Przepikowałam dwa dziewiećsiłki właśnie w takim stadium: zaczęły wykształcać się liście właściwe. Jeszcze dwa czekają, ale sa mniejsze. Szarotki i dzwonki alpejskie nie wzeszły.
Jacku, spróbuję nasiona ciemiernika zamoczyć, zobaczymy co z tego będzie.
Przepikowałam dwa dziewiećsiłki właśnie w takim stadium: zaczęły wykształcać się liście właściwe. Jeszcze dwa czekają, ale sa mniejsze. Szarotki i dzwonki alpejskie nie wzeszły.
Jacku, spróbuję nasiona ciemiernika zamoczyć, zobaczymy co z tego będzie.
Bardzo bym chciała cokolwiek uwędzić (rybke najbardziej
), ale nie mam pojęcia, jak sie do tego zabrać. Kupiłam sól peklową i czytam w sieci, ale jakoś się boję. Szukam na forum sprawdzonych przepisów dla początkujacych, ale chyba mnie wyszukiwarka nie lubi
A olcha już pięknie ułożona pod grillem czeka...

A olcha już pięknie ułożona pod grillem czeka...
Wiosna przyszła. Pierwsze pielenie za mną. Jaskier ładnie przezimował, już zaczyna się zielenić.Przycięłam pięciorniki, ale tylko dwa, bo wokół trzeciego wzeszło tyle tulipanów, że nie mogłam się do niego dostać. Z trzech paczek posadzonych przebiśniegów wyszły dwie sztuki dlatego pokazuję wszytkie Zdjęcia nieostre, ale wiatr wieje. Kusi mnie, żeby działac, ale grypa mnie dopadła.

- Raczek
Emalio kobee koniecznie trzeba pikować,ona szybko rośnie.
Pokażę ci moją z zeszłego roku:

Pierwsze zdjęcie jest z 02.03.08,drugie 25.03.08,trzecie z 12.04.08
Pokażę ci moją z zeszłego roku:

Pierwsze zdjęcie jest z 02.03.08,drugie 25.03.08,trzecie z 12.04.08
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Raczek
Emalio widzę,że ty siałaś od razu do pojedynczych doniczek.
Ja posiałam cztery nasionka do tej jednej doniczki.
Dwa nasiona wykiełkowały wcześniej,więc je przepikowałam do oddzielnych doniczek.
Pozostały jeszcze dwa,które też później wykiełkowały i widać je właśnie na pierwszym zdjęciu.

to jest zdjęcie z 25.03.08,poprawej stronie wcześniej przepikowane kobee
a po lewej późniejsze
Ja posiałam cztery nasionka do tej jednej doniczki.
Dwa nasiona wykiełkowały wcześniej,więc je przepikowałam do oddzielnych doniczek.
Pozostały jeszcze dwa,które też później wykiełkowały i widać je właśnie na pierwszym zdjęciu.

to jest zdjęcie z 25.03.08,poprawej stronie wcześniej przepikowane kobee
a po lewej późniejsze
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Emalio
masz jedna siewkę kobei na doniczke wiec po co pikowac?
..........zasilac!
slicznie się "zainfekowałas" ogrodnictwem
gratuluję
i uparcie powróce do wgłebnika 8) .........to najszybszy sposób na zapewnienie sobie prywatnosci wsród roslin i na Twoim terenie -boisku chyba jedyny
pozdrawiam z podziwem i zyczeniami cierpliwosci

masz jedna siewkę kobei na doniczke wiec po co pikowac?

slicznie się "zainfekowałas" ogrodnictwem

i uparcie powróce do wgłebnika 8) .........to najszybszy sposób na zapewnienie sobie prywatnosci wsród roslin i na Twoim terenie -boisku chyba jedyny

pozdrawiam z podziwem i zyczeniami cierpliwosci
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści