Ćmówki z PESTKĄ@

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

PESTKA@ pisze:Mam 21 storczyków dwóch na parapecie na kwarantannie nie liczę bo pewnie mi padną(dostałam od znajomej z plamami) 3 keiki cymbidium,i cambrię(dwa ostatnie nie kwitly jeszcze ,kupilam je na wiosnę) Mam jeszcze troszkę miejsca na parapecie wiec z cala pewnością kolekcja bedzie się powiekszać.Ciekawa jestem ,,czy mizna storczyki wieszac w kwietnikach na ścianie blizko okna???albo na pocznych sciankach we wnękach okiennych???tak sobie kombinuje,ze mozna by miec storczyków wiecej ;:31
ja mam 2 okna i tam je trzymam (i jeszcze na ławie pod oknem), ale niestety miejsca brakuje i nie wiem, jak je powiększyć. mam obecnie
33 Phalaenopsisy (nie licząc tych słabych, które prawdopodobnie wkrótce padną)
4 Vandy
1 Zygopetalum
2 Tolumnie
1 Paphiopedilum
2 Dendrobium
3 Cattleya
1 Epidendrum
1 Vascostylis
i chyba tyle. Cattleye i Epidendrum może komuś kiedyś dam lub wymienię się, bo u mnie nie rosną, a może u kogoś innego byłoby im lepiej...
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

ojejjjjjjjjj masz sie czym pochwalić..a przede wszystkim wiedzą..ja jedynie ,,trochę,,opanowalam phalaenopsisy i chyba tego będę sie trzymac mimo ze korci mnie vanda i jej cudne niebieskie kwiaty i catleja taka żółto czerwona...ale to tylko marzenia....Jak mam je zmarnować z niewiedzy to mzoe szkoda ich dla mnie...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja obecnie trzymam się tylko Phalaenopsis i Vanda. kiedyś kupowałam na oślep wszystkie jakie mi się podobały, teraz, po 4 latach uprawy, już wiem, jakie się nadają do moich warunków a jakie nie. nie kupuję już tych, które u mnie nie rosną, mimo, że mi się niektóre bardzo podobają. np. Cattleye bardzo mi się podobają. miałam już kilka, została mi 1, kilka miesięcy temu podzielona na 3 części i mam je do dziś. 2 są w szklarni, nie wiem, czy jeszcze żyją, bo od dawna tam nie zaglądałam, ale 1 jeszcze jest jakby co. jak ktoś jest chętny (i jak moi R. pozwolą), to mogę wymienić na Phalaenopsis.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja poczekam do kwitnień cymbidium i cambrii..jeśli zakwitnie to,,może,,skusze sie catlejke..chocia z phalki sa najukochańsze jak dla mnie...
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pytanie,bo teraz mi sie nasuneło,,,jak wyglada pęd kwiatowy u cymbidium i z czego wyrasta? z podloża przy bulwie czy ze srodka jak w cambrii?Moje cymbidium rozroslo sie pzrez lato troszke ma kilka nowych przyrostow ale zauwazylam u podnuża bulwy dwa wyrostki zastanawiam sie moze to pedy kwiatowe??? Wstawie fotke potem...
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyslalam fotki i nie wiem mco jest pedem kwiatowym..czy ten brazowy pędzik na trzeciej fotce? bo te zielony wygladaja na nowe przyrosty...Nie mam doświadczenia z cymbidium bo kupilam ja w marcu i zaraz poszla na taras i siedzi do teraz...Bardzo prosze o porady... ;:88
poziomka26
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 sie 2008, o 23:09

Post »

Przepiękne masz storczyki, naprawdę tylko pozazdrościć takiej ręki, ja na razie obserwuję jak u moich liście marnieją mam nadzieję że wyjdą z tego , pozdrawiam
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ups chodzilo mi o pęd na pierwszej fotce... :oops:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poziomko ,ale ja nie zauwazyłam aby na Twoich fotkach było coś nie tak???? Jeśli dzieje sie coś złego,,wklej w pościk foteczki może bedziemy mogły Ci pomóc ,a na pewno bedziemy sie starały....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u mnie tylko raz Cymbidium (już go nie mam) pusciło pęd, ale chyba wyrósł obok pseudobulwy lub spomiędzy liści, nie pamiętam, bo to było ze 3 lata temu... i tak Phalaenopsisy i Vandy są moje naulubieńsze.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wkleilam te fotki z cymbidium ,bo kompletnie nie mam pojecia jak wyglada pęd kwiatowy.Kolo tej brazowej wypustki był obciety ped kwiatowy ,ktory usechł(kupilam bez kwiatka) i tak sobie myśle ,ze moze to jest następny..Przez lato był uśpiony ,teraz widzę ze lekko zielenieje na czubku.Staralam sie zglebić jak najwiecej wiedzy o nich ale nie znalazlam na zadnym ze zdjęc klujacego sie pędu.na pewno jest wsrod Was ktoś kto hoduje tego typu storczyka i mi pomoże ;:87
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podnosze temat ,bo jestem ciekawa odpowiedzi!!! ;:114
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”