Przynajmniej trochę robactwa wymrozi a ptaszki głodne po zimie zabiorą się do szukania gąsienic. Ja nasadziłem zeszłej jesieni 40 drzewek, większość czereśnie i śliwy i boje się, aby mi nie wymroziło np czereśni Kordia, podobno wytrzymuje do -14 stopni. Nasadziłem tez trochę wielkoowocowych jeżyn, ale te na szczęście przykryłem słomą pszenżytnią. Do tego mój sadzik jest w otwartym polu. Masakra w tym roku
Ja też posadziłem co nieco na jesieni. Z jabłoni - Oliwkę Żółtą, z grusz - Konferencję i Faworytkę, z czereśni - Burlata i Rivana, z wiśni - Lucynę i ze śliw - Amersa i Węgierkę Dąbrowicką. Owinięte kartonem i białą agrowłókniną, mam nadzieję że przetrwają do wiosny. Kopczyki wokół pni zrobione, nic nie powinno się stać.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
Przed zimą zabezpieczyłem młode drzewka agrowłókniną i usypałem kopce. Czy już teraz należy ściągnąć to zabezpieczenie z agrowłókniny? I kiedy rozkopczykować?
Ja w następną sobotę (6 marca) zamierzam usunąć kartony i zdjąć agrowłókninę, planuję też przyciąć posadzone na jesieni drzewka i krzewy. Nie za wcześnie z tym cięciem? Ale to jedyny dzień, kiedy mogę sobie pozwolić na wyjazd do teścia, gdzie rosną...
Kopczyki rozgarnę za miesiąc, z początkiem kwietnia. Na razie wody w glebie aż nadto, a w razie przymrozków (nieuchronnych o tej porze roku) kopczyki jeszcze się przydadzą.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
Termin na usunięcie osłon dobry... nie powinny już wystąpić niespodzianki. Uważaj tylko na zające itp. Co do terminu cięcia - pierwsze co musisz zrobić, to sprawdzić w jakim stanie sa posadzone drzewa (jak "zniosły" zimę). Jeżeli nie zauważysz uszkodzeń, to spokojnie możesz już je zacząć formować (choć z pestkowymi poczekałbym jeszcze do połowy marca).
Pozdrawiam serdecznie
heheh dokładnie
Zajączek już mi ogołocił z niemal wszystkich pąków czereśnię którą odratowałem po raku bakteryjnym.. no ale moja wina, nie była zabezpieczona.
A ogrodziłem bo widzę po sąsiadce, że młode jabłonie mu bardzo smakują