Super sprawa! Gratulacje
Zastanawiam się tylko co zyskacie przez ten eksperyment? Czy kwiaty będą intensywniej kwitnąć? A może kwitnienie będzie dużo wcześniejsze od tegorocznych gazanii?
Czasami przezimowywałem pelargonie ale tylko po to żeby pobrać wiosną nowe szczepki. Miałem ich wtedy większą ilość i to za darmo. Stara pelargonia (matka) wyglądała raczej nie ciekawie.
Gazanii raczej nie da się rozmnożyć
Będę w każdym razie z zainteresowaniem śledził ich los,
Pozdrawiam.
Witam Co roku sadzę gazanie tak samo i w tym. Doszłam do wniosku, że warto je wysiewać, kupując nasiona. Robię tak już, od kilku lat. Albo swoje nasiona wysiewam, albo kupione.
Gazanie wysiewa się do skrzynek na początku marca, napełniając piaszczystą glebą. Nasiona wysiać szeroko. Przykryć cienką warstwą ziemi przesianej przez sito i ostrożnie zrosić. Utrzymać stała wilgoć podłoża. Skrzynkę przykryć ( ja przykrywam folią). Pikujemy pojedynczo do doniczek gdy będą miały 4- 5 listów. Od połowy maja przesadzać do ogrodów. Można rozmnażać je przez sadzonki.Można kupić na targu razem z kwiatem. Skrzynki razem z nasionkami trzymamy w domu.
Ja swoje wysiewam na początku stycznia , nasiona kupuję . Zakwitną w maju , czerwcu . Widziałem też gazanie o kwiatach półpełnych , ale nasion nie . Tamte chyba są z sadzonek .
A jak długo mniej więcej kiełkują nasionka? W tamtym roku miałam problemy . Siałam kilka razy W tym roku wysiane 9,01 nie wzeszły. Dzisiaj posiałam drugi raz. I mam tak siać do skutku??
Witam,ja tez w tym roku po raz pierwszy wysiałam dziś gaznie, powiedzcie mi czy nasionka to ten puszek taki czy jak? bo w mojej paczusce oprócz tego puszku były jeszcze takie nasionka podobne do nagietka. Teraz juz zgupiałam i nie wiem czy dobrze wysiałm???