Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne

Post »

:)
Bardzo, bardzo mocno wysiewała mi się kocimiętka i oregano.
Oregano z małej kępki posadzonej z zeszłym roku, po przezimowaniu w ogrodzie (strefa 6B), rozrosła się w dużą kępę o średnicy ok. 1m i wys. 80cm. W tej chwili pięknie kwitnie na różowo przywabiając duże ilości motyli i innych owadów. :)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Green Tea
100p
100p
Od: 20 mar 2010, o 08:21

Post »

O, tak, znow sie zgadzam! U mnie oregano wysialo sie i pokrylo pół byłego ogródka ziolowego :lol: , ale ogródek przeniosłam w wygodniejsze miejsce, więc niech sobie tam rośnie, wygląda tak dziko, malowniczo, jak nie przymierzając nad Morzem Śródziemnym :;230 Ja mogę sobie pozwolić na to, miejsca ci u mnie dostatek :lol:
Irysy też się rozrosły w wielkie kępy, ale niech rosną :lol:
Nie wiem, czy wyżej ktoś wymieniał czarny bez... Rozsiewa sie na potęgę i siewki bardzo szybko puszczają długie korzenie, trudno wyrwać, jeśli sie tylko troche z tym spóźnimy. Ja w niektórych miejscach pozwalam mu rosnąć, bo ptaki uwielbiają jego owoce. Same jedzą, a część zbieram, szuszę i sypie ptakom w zimie. Większość tych siewek jednak wyrywam lub koszę, bo jest ich za dużo nawet jak dla mnie :lol:
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Podagrycznik koszę, pryskam a on .... dalej sobie rośnie :evil:

Bez czarny udało się trochę poskromić :)

Berberys i trzmielina niestety nie chcą być u mnie ekspansywne, bo miejsca bardzo dużo do zagospodarowania.

Mirabilis, Pumka - szafirki i sasanki przyjmę z wielką wdzięcznością ;:180

Nalewka - może wiesz gdzie można wypożyczyć dzika :;230 bo mam problem z topinamburem, opryski nie działają ( ciekawe- a może zwykła świnia dałaby rade??) :?

A rudbekie też trochę mi się rozeszły, ale mino wszystko bardzo je lubię (przynajmniej na razie)
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Oj tak, czarny bez mocno mnie atakuje z lasu :)
Ale zawsze można przynajmniej część skonsumować jak go za dużo :) Kiedyś zrobiłam nalewkę z kwiatu..... tylko na co komu tyle nalewki? :;230
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

anka_ pisze:Mirabilis, Pumka - szafirki i sasanki przyjmę z wielką wdzięcznością ;:180
Niestety, kolejne wiadro szafirków poszło już na kompost, ale zapewne nic straconego. Walczę z nimi od lat i nie bardzo chce mi się wierzyć w rychłe zwycięstwo. Też bym chciała dzika. U mnie grasują jedynie sarny, i to wczesną wiosną. Od topinambura wolą tulipany ;:223
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
anka_
ZBANOWANY

Post »

Mirabilis pisze:
U mnie grasują jedynie sarny, i to wczesną wiosną. Od topinambura wolą tulipany ;:223
U mnie tylko łoś czasem wpada z towarzyską wizytą :heja , ale za to na dobre zadomowił się zajączek i zjada wszystko oprócz .... chwastów :evil: . Spokojnie go można zaliczyć do "PARSZYWEJ DWUNASTKI" (zwierzęcej oczywiście) ;:108
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Kochani moi - super że wpadłam na ten dział. Oawiam się że za późno bo większość z wymienionych przez Was roślinek mam w swoim ogrodzie ... Jestem jeszcze na tym etapie że się okropnie cieszę z tego że mi to wszystko rośnie. Mam jeszcze w ogrodzie tyle gołych "placków", na których wysiewają się chwasty. I chciałabym je zapełnić. Mam propozycję-dawajcie ogłoszenia w dziale "Oferty" jako "oddam" za pokryciem kosztów wysylki bo ostatnio trochę tam mało ofert. Sama chętnie zaadoptowałabym m.in. czyjegoś topinambura czy ostrogowca, bo podobno ktoś ma go za dużo. Jedynie co dało mi się we znaki to SUMAK octowiec, którego M nie pozwala mi ścinać odrostów - bo takie piękne ... postanowiłam na wiosnę obsadzić jego odrostami płot bo szybko odgrodzi mnie od sąsiadów. No i rzeczywiście malowniczo wygląda ...
anka_
ZBANOWANY

Post »

Lorii- sprawdź jak wygląda topinambur, jak dalej będziesz reflektować to daj znać, mam 0,5 ha, z wielką chęcią oddam (ale niestety i tak odrośnie)
Awatar użytkownika
Hortensja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 gru 2006, o 01:12

Post »

A ja mam pytanie / nie wiem czy nie powinnam go zadać w innym watku ? / czy barwinek, który
pieknie porósł mi ziemię między azaliami i ślicznie wygląda, nie szkodzi tym kwiatom, czy ich nie osłabia, czy nie powinnam go wyrywać przynajmniej w najbliższej odległości od pnia rośliny.
Liczę na fachową odpowiedź znawcy od hodowli rododendronów i azalii.
Pozdrawiam :D - Hortensja
gniewuska

Post »

A ja bym dodała odętkę wirginujską , właśnie walczę z nią na całej rabacie i twierdzę, że jest gorsza od perzu bo przerosła wszystkie rośliny i chyba muszę całość przekopać i wybrać każdy jeden korzonek. ;:223 Jeszcze do tego z drogi rozsiał mi się powój i wyłazi w każdym miejscu. :twisted:
pozdrawiam Marysia
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W każdym miejscu to wyłazi bluszczyk kurdybanek. Mała zielona zaraza :twisted:
Z trawy to jeszcze łatwo go wyciągnąć, ale z tojeści rozesłanej rosnącej w cieniu - splątane pędy kilometrowej długości, podobne z kształtu, układu i wielkości listki, nawet kolor chyba mają identyczny :twisted: Masakra!
Ale nie mam co płakać, nad jeziorem widziałam liście bluszczyku o średnicy 5-8 cm!!! Mutant jakiś. Tak mu w tej okolicy dobrze :twisted:
Ale nic to, podobno można go jeść, niech więc rośnie, będzie na czarną godzinę :;230
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

A ja zachwycona Odentką zakupiłam sobie jej kilka sztuk :) I dumna posadziłam. A Kurdybanek wesoło się ściele oj wesoło ... ślicznie pachnie ... czekam na tę eksplozję ... i trochę się boję ... Och ...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Kolczurka
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

U mnie tojeść rozesłana,wiadrami wynosiłam,a jeszcze wszędzie wyłazi. Wilczomlecza sosnke prawie że wyplewiłam.No i irga ta to się sieje tak że pod nią dywan samosiejek na wiosnę,a podobno ptaki mają zjadać owoce irgi-widać ptaki u mnie wybredne.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Do roślin bardzo ekspansywnych i inwazyjnych z pewnością można zaliczyć sumaka. Bardzo ciężko to cholerstwo wytępić z powodu jego rozległych korzeni rozłogowych i ciągłego wyrastania nowych osobników z odrostów korzeniowych i rozsiewanych nasion. U mnie rozlazło się to za bardzo i przeszło na sąsiednie działki. Dobrze ,że u sąsiadów jest równie niepożądany i już prawie całkowicie wytępiony. Ten gatunek staje się również rośliną inwazyjną coraz bardziej rozprzestrzeniająca się w lasach, na łąkach itp choć może to i dobrze bo urozmaici nieco florę Polski i chyba nie zagrozi innym gatunkom ale w moim ogrodzie go nie chcę ;:155.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”