Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Freddie
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 mar 2008, o 13:31

Post »

A te małe sadzonki pod butelką można sporządzać już teraz czy w jakimś innym okresie?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeszcze tydzień temu to robiłam.
Można moim zdaniem,można :D
Awatar użytkownika
rysiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 cze 2008, o 08:12

Post »

Mam jeszcze pytania dodatkowe lecz zacznę od tego, że wsadziłem kilka sadzonek ok. 1,5 miesiąca temu i widać, że większość się przyjęła. Już wiem, że na zimę trzeba je pozostawić w tym samym miejscu w którym są obecnie i okryć. Co dalej wiosną ? Kiedy jest najlepiej je rozsadzać w stałe miejsce ? Czy z jednej sadzonki będzie jeden krzak czy w "jeden dołek" należy wsadzić 2-3 sadzonki ?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Na wiosnę one będą jeszcze za małe, aby wysadzać na miejsce stałe. Przesadź je do doniczek i poczekaj do jesieni lub następnego roku. Zresztą nie napisałeś którą hortensję masz na mysli... Oczywiście jedna ukorzeniona sadzonka to jedna roślina. :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rysiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem - czy powinienem je teraz przesadzić do doniczek czy na wiosnę i trzymać je przez cały przyszły rok w doniczce do jesieni ? A co się stanie jeśli wysadzę je na miejsce stałe na wiosnę przyszłego roku ? Nie znam odmiany hortensji którą mi podarowano, wiem tylko, że ma różowe kwiatostany zebrane w wiązki a wysokość dorosłego krzewu wynosi ok. 1m.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nie chodzi mi o odmianę hortensji tylko o gatunek. Wnioskuję ,że prawdopodobnie chodzi Ci o ogrodową.
Jak duże są Twoje sadzonki? 10-15 cm? To za mało ,aby je wysadzać do gruntu. Jest mnóstwo czynników, które mogą spowodować ich zniszczenie.

Ja zostawiłabym je teraz tam,gdzie są. Wiosną ocenisz czy i ile sadzonek przetrwało.
Jeśli się tak bardzo chcesz to przesadź je na miejsce stałe ,ale dopiero na wiosnę. Ja przesadziłabym je wiosną do doniczek ,a na miejsce stałe jesienią 2009 lub wiosną 2010.
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

Po co je męczyć w tych doniczkach? Teraz nie ruszać, wiosną do gruntu, w gruncie rosną szybciej i lepiej.
Awatar użytkownika
rysiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Proszę mi poradzić jak mam te sadzonki zabezpieczyć na zimę - czy wystarczy je po prostu przysypać liśćmi i obłożyć gałęziami by wiatr ich nie rozwiał ? Obecnie rosną sobie w małym inspekciku przykrytym folią . Czy przysypane liśćmi sadzonki w tym inspekciku dodatkowo okryć folią ?
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Gwałtu rety hortensja zakwitła

Post »

Po kolei - późną jesienią ukorzeniły mi sie sadzonki hortensji ogrodowej, pobrane jako zielone w październiku. Jak sie okazało (co w sumie nie dziwi) - miały na końcach zawiązki kwiatowe, no i dzisiaj patrzę, a tu na największej - malutki pączuszek na samym końcu :-) I mam teraz dylemat - czy pozwolić zakwitnąć takim młodziutkim sadzonkom, czy zdusić w zarodku ;-) Insynktownie wydaje mi się, że raczej powinno siedać szansę korzeniom i pędom, a z kwiatami to poczekać do przyszłego roku...mam rację?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Masz rację :D Powinnaś usunąć ten kwiat.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki, tak myślałam...ale i tak mi szkoda... :cry:

Szkółkarstwo amatorskie to szkoła cierpliwości ;-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rysiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Obrazek
Wróciłem na chwilkę do tematu gdyż moję hortensje wyglądają jak widzicie. Co im jest i jak mogę im pomóc ?
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Ciemny monitor mam, więc mogę nie widzieć dobrze problemu ale może chodzi o plamistość liści.
Hortensji ponoć to nie zabija ale oszpeci a najczęściej atakuje hortensje rosnące w słońcu.
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Plamy na liściach

Objawy: na liściach hortensji pojawiają się okrągłe, brązowe plamy, otoczone czerwonawą obwódką, obumarłe tkanki zasychają i wykruszają się, a chore liście zamierają i opadają,
Przyczyna: rośliny zaatakowane przez grzyby z rodzaju Ascochyta, Cercospora, Phyllosticta lub Septoria, zarodniki grzyba przenoszone są na inne rośliny przez krople rozpryskującej się wody w czasie deszczu lub podlewania roślin,
Zwalczanie: chore liście usuwać i palić, rośliny można spryskać jednym z fungicydów - Bravo 500 SC (0,2%),` Sarfun 500 SC (0,1%) lub Topsin M 70 WP (0,1%), jeżeli chcemy uniknąć stosowania środków chemicznych, warto spróbować biopreparatów - Biosept 33 SL (0,05%) lub Bioczos BR,
Poradnik Ogrodniczy. pl
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”