Oto moje Storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudny, aż dech zapiera ;:8 Też chcę takiego. Czy właścicielka mówiła jak długo ma tego storczyka ? Ja wiele ze swoich trzymam na północnym parapecie i z reguły rosną lepiej niż te z południowej strony , które latem oczywiście są cieniowane.
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Post »

Przyłączam się do zachwytów :D .
Storczyk piękny!!!!
Jak to jest z tym obcinaniem pędów? jak Wy to robicie? ja obcinam dopiero wtedy gdy cały uschnie :?
No i ekstra, że na północnym oknie! ja mam dwa przy oknie południowo - zachodnim. Latem cieniowane (firanka plus jasne rolety), dwa na wschodnim (Słonko do 10)... Sąsiadce też zakwitł tak cudnie...ma na komodzie w pokoju od strony południowo - zachodniej. To jego pierwsze wtórne kwitnienie, ale kwiatów ma z 25 - 30. Pięknie!!!!
Czy ja się kiedyś doczekam :?
Pozdrawiam :D
Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne masz storczyki. wszystkie bardzo ładne.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

a-niu, ja ścinałam zielony łysy nad trzecim oczkiem i zawsze rósł w bok nowy, z nowymi pakami. potem poczytałam forum i przestałam ciąć, ale pędy żółkły. Gdy góra była żółta, ścinałam cały. a właścicielka tego białego, z tego, co zrozumiałam, scina NAD TRZECIM OCZKIEM, gdy zaczyna żółknąć. Dwa w jednym zatem...wydaje mi sie, że szybciej pojawia sie pęd przy uciętym nad 3 oczkiem (tak było u moich).
platynka :)
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Orchideomaniaku, moja szczęka wisi gdzieś na wysokości kolan... Co za storczyk !! Wcale się nie dziwię, że zapukałeś do właścicielki :)
Pięknie wygląda te okno, majestatycznie wręcz ;)
Pozytywnie zazdroszczę :)
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Mamba pisze:Cudny, aż dech zapiera ;:8 Też chcę takiego. Czy właścicielka mówiła jak długo ma tego storczyka ? Ja wiele ze swoich trzymam na północnym parapecie i z reguły rosną lepiej niż te z południowej strony , które latem oczywiście są cieniowane.
Ma go dopiero 3 lata a już tak pięknie kwitnie
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

platynka80 pisze:mój biały chyba 4 raz kwitnie. zawsze obcinałam nad 3 oczkiem, nie czekając na żółknięcie. ale zawsze ma tlyko do 10 kwiatów i na jednym pędzie z obu stron... nie rozgałęzia się...:(
Ja jeszcze niedawno nie wiedziałem co robić i pędy mi zżółkły :( musiałem wyciąć, teraz jeden jak zaczął zółknąć ściąłem nad 3 oczkiem i czekam na efekty :) Na razie Phalaenopsisy nie zakwitły powtórnie, natomiast do zakwitnięcia zmusiłem tylko Paphiopedilum i Dendrobium :)
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

platynka80 pisze:a-niu, ja ścinałam zielony łysy nad trzecim oczkiem i zawsze rósł w bok nowy, z nowymi pakami. potem poczytałam forum i przestałam ciąć, ale pędy żółkły. Gdy góra była żółta, ścinałam cały. a właścicielka tego białego, z tego, co zrozumiałam, scina NAD TRZECIM OCZKIEM, gdy zaczyna żółknąć. Dwa w jednym zatem...wydaje mi się, że szybciej pojawia się pęd przy uciętym nad 3 oczkiem (tak było u moich).
Tak nad 3 oczkiem gdy zaczyna żółknąć, jeśli nie żółknie to go zostawia :) efekty jak widać świetne.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Od przyszłego tygodnia podlewam przegotowana wodą :D Byłem dzisiaj w Obi niestety nie miałem kasy na nowego Phalaenopsisa, ale były piękne, świerzutka dostawa, Vandy jeszcze nie przekwitają, ale chyba już niedługo będą marnieć wtedy się na promocję skuszę. Dziś kupiłem tylko 2 doniczki na nowe nabytki (mam nadzieję że wkrótce)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Orchideomaniak pisze:Od przyszłego tygodnia podlewam przegotowana wodą :D Byłem dzisiaj w Obi niestety nie miałem kasy na nowego Phalaenopsisa, ale były piękne, świerzutka dostawa, Vandy jeszcze nie przekwitają, ale chyba już niedługo będą marnieć wtedy się na promocję skuszę. Dziś kupiłem tylko 2 doniczki na nowe nabytki (mam nadzieję że wkrótce)
ale wy macie fajnie, że nawet w sklepach spotykacie Vandy i fajne Phalenopsisy... ja nawet na wystawie nie umiem spotkać tej wymarzonej...
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Mamy fajnie i to tylko w Obi, bo jak do tesco czy reala dadza storczyki to wyglądają tragicznie, mam nadzieję że zimą jak otworzą Leroy Merlin to będzie coś ciekawego w dobrych cenach. No i czasem w Castoramie cos sie trafi :) A do kwiaciarni nie chodze bo tam ceny ponizej 55 zł nie spadają, a towar ten sam :)
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Dodam jeszcze że ten w szkle co kupiłem z wyprzedaży ma jeszcze 2 kwiatuszki :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Post »

Dzięki za rady :D
Póki co,moje storczyki kwitną więc pędów nie ruszam :) . Ale po kwitnieniu, ścinam nad trzecim oczkiem jak zacznie żółknąć. Większość moich znajomych tak właśnie robi.
A jak z dendrobium? tu pędy są takie cieniutkie. U mojego dendrobium są dwa pędy; na jednym zgubił kwiaty i pęd powoli usycha. Mam go obciąć? tuż obok wyrósł drugi pęd i są już duże pąki kwiatowe więc z tego starego pewnie już nic nie będzie.
Co do podlewania, ja podlewam przegotowaną wodą wtedy, gdy korzenie robią się biała. Tak radzono mi na forum.
Zaklinam i zaklinam a pędu nie ma:(. Patrzyłam, czy są może jakieś robale ;:214 , ale nie zauważyłam nic niepokojącego. Pewnie trzeba być cierpliwym....
Ania
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

a-nia251 pisze:Dzięki za rady :D
Póki co,moje storczyki kwitną więc pędów nie ruszam :) . Ale po kwitnieniu, ścinam nad trzecim oczkiem jak zacznie żółknąć. Większość moich znajomych tak właśnie robi.
A jak z dendrobium? tu pędy są takie cieniutkie. U mojego dendrobium są dwa pędy; na jednym zgubił kwiaty i pęd powoli usycha. Mam go obciąć? tuż obok wyrósł drugi pęd i są już duże pąki kwiatowe więc z tego starego pewnie już nic nie będzie.
Co do podlewania, ja podlewam przegotowaną wodą wtedy, gdy korzenie robią się biała. Tak radzono mi na forum.
Zaklinam i zaklinam a pędu nie ma:(. Patrzyłam, czy są może jakieś robale ;:214 , ale nie zauważyłam nic niepokojącego. Pewnie trzeba być cierpliwym....
Zależy o które dendrobium pytasz :) Oba się mają dobrze, na razie tylko nowe przyrosty puszczają na pędy muszę poczekać. Co do dendrobium zazwyczaj nie kwitną na starych pędach, a skoro rośnie już nowy, tym bardziej spokojnie można usunąć :)
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Te dwa ostatnio dostałem do odratowania i to na zawsze bo ta osoba stwierdziła że się nie nadaje do hodowania storczyków :) tak oczywiście wygladały kiedyś, na szczęście zrobiono im zdjęcie. Jak je dostałem były kompletnie zasuszone, teraz mają się lepiej jutro dam zdjęcie jak wyglada teraz Phalaenopsis
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”