Glony - Opis,przyczyny powstawania i sposoby "pozbywania" się ich
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 kwie 2014, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: sinice i glony nitkowate
Ale ważniejsze jest najpierw obniżenie pH . Przy niskim kh jest to łatwiejsze. Twardość można później podnieść. Zbadaj może też pH wody ze studni. Może mieszkasz na terenie "wapiennym"?
- Itula
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 lut 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: sinice i glony nitkowate
Dzięki, sprawdzę i kupię ten preparat. Jak coś się zmieni to napiszę.
Pozdrawiam Itula
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 sie 2016, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ZAPOBIEGANIE powstawaniu glonów (środki bezpieczne dla zwierząt i ludzi)
Witam,
mam pytanie odnośnie ZAPOBIEGANIA pojawiania się (a nie pozbywania się już obecnych) glonów w oczku wodnym.
Posiadam oczko wodne o pojemności 50m3, wykonane z kamieni i betonu. Obecnie oczko zostało wyczyszczone i planuję w najbliższych dniach napełnić je świeżą wodą, dlatego chciałabym od początku stosować środki zapobiegawcze, aby woda utrzymała się czysta jak najdłużej.
Zależy mi na tym, aby w oczku mogły bez problemów pływać ryby, ale także aby ewentualnie użyte środki nie były szkodliwe dla zwierząt (psy czasami piją z niego wodę) oraz ludzi (aby można było w oczku pływać).
W oczku zamontowana jest pompa, która pompuje wodę przez filtr, ale to oczywiście nie jest wystarczające.
Szukałam w internecie informacji o preparatach, które mogłyby zapobiegać takiej sytuacji, ale znalazłam tylko jeden środek, który jest bezpieczny dla psów, jednak służy do likwidacji już istniejących glonów. Nie orientuję się w tym temacie za bardzo, dlatego bardzo proszę o radę
.
mam pytanie odnośnie ZAPOBIEGANIA pojawiania się (a nie pozbywania się już obecnych) glonów w oczku wodnym.
Posiadam oczko wodne o pojemności 50m3, wykonane z kamieni i betonu. Obecnie oczko zostało wyczyszczone i planuję w najbliższych dniach napełnić je świeżą wodą, dlatego chciałabym od początku stosować środki zapobiegawcze, aby woda utrzymała się czysta jak najdłużej.
Zależy mi na tym, aby w oczku mogły bez problemów pływać ryby, ale także aby ewentualnie użyte środki nie były szkodliwe dla zwierząt (psy czasami piją z niego wodę) oraz ludzi (aby można było w oczku pływać).
W oczku zamontowana jest pompa, która pompuje wodę przez filtr, ale to oczywiście nie jest wystarczające.
Szukałam w internecie informacji o preparatach, które mogłyby zapobiegać takiej sytuacji, ale znalazłam tylko jeden środek, który jest bezpieczny dla psów, jednak służy do likwidacji już istniejących glonów. Nie orientuję się w tym temacie za bardzo, dlatego bardzo proszę o radę

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 gru 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Glony - Opis,przyczyny powstawania i sposoby "pozbywania" się ich
Temat glonów był opisywany na tym forum i na innych o podobnej tematyce.Proponowałbym o chemii raczej zapomnieć ,,zapobiegawczo'' nasadzić dużo roślin i nie za dużo rybek.Powinno być ok. w razie problemów gdyby wystąpiły jeśli jest zastosowana pompa i filtr radzę zastosować lampę UV 40/50 W do tej wielkości oczka wystarczające. Można o mniejszej mocy , jednak dobiera się również do wydajności zastosowanej pompy.Ale włączanie jej interwencyjnie w okresie letnim gdy jest duże nasłonecznienie i duże ryzyko wystąpienia glonów.W tej wielości oczku ,nie powinno być trudno o zachowanie równowagi i utrzymanie go w dobrej kondycji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam