Perz - czym go wyplenić
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Franko, ja Ci źle nie życzę, ale każdy pocięty kawałeczek korzenia perzu opuszcza się, więc po glebogryzarce bedziesz miał trawnik z samego perzu. To jest takie świństwo, że nawet wykopany i podsuszony gdy znajdzie się w ziemi, opuszcza się od nowa. Perz się łatwo wyciąga gdy podważysz widłami ziemię , wyciągać całe korzenie.
Perz w trawniku
Czy jest jakis inny chemiczny sposób usunięcia perzu z trawnika niż miejscowe stosowanie "roundapu".O ile nie,to pytanie:po ilu dniach po trawniku gdzie spryskano miejscowo perz roudndapem moga bawic sie małe dzieci?
octo
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czy nie lepiej zastosować oprysk na jednoliścienne chwasty niż randap- randap wypali wszystko , a opowiedni oprysk na perz tylko z nim by się rozprawił ... w tej chwili nie pamiętam żadnej nazwy ale warto spryskać środkiem na perz jeśli chcesz tylko perz zniszczyć ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Perz w trawniku zlikwidujesz intensywnym koszeniem. To jest problem tylko bezpośrednio po założeniu trawnika.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
k-c pisze:czy nie lepiej zastosować oprysk na jednoliścienne chwasty niż randap- randap wypali wszystko , a opowiedni oprysk na perz tylko z nim by się rozprawił ... w tej chwili nie pamiętam żadnej nazwy ale warto spryskać środkiem na perz jeśli chcesz tylko perz zniszczyć ...
Perz jest jednoliścienny fakt, ale trawa także. Więc oprysków na perz nie polecam na trawnik. Tak jak poprzednik pisał perz znika w trawniku jeśli spełnione są warunki:
a) trawnik jest gęsty, zadarniony
b) prawidłowo koszony
c) nawożony
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Problem z perzem
Witam,
W tym roku zalozylem sobie maly sad i mam jeden problem. Miedzy drzewkami jest troche perzu, ziemia jest dosc zyzna, 3 klasa, prochnicy jest na metr, tak wiec perz rosnie rowniez na metr. Po zasadzeniu drzewka podlewam co pkilka dni, aby sie dobrze przyjely, ale nie wiem, czy tem perz ich nie zadusi. Czy mozna, a moze nawet trzeba ten perz czyms popryskac, szczegolenie teraz jak jest niski? Czy nie zaszkodzi to drzewkom? jeśli tak to jaki preparat wybrac?
Nadmieniam, ze sad jest w polu, tak wiec nie mam jakis estetycznych wymagan.
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam,
Lex
W tym roku zalozylem sobie maly sad i mam jeden problem. Miedzy drzewkami jest troche perzu, ziemia jest dosc zyzna, 3 klasa, prochnicy jest na metr, tak wiec perz rosnie rowniez na metr. Po zasadzeniu drzewka podlewam co pkilka dni, aby sie dobrze przyjely, ale nie wiem, czy tem perz ich nie zadusi. Czy mozna, a moze nawet trzeba ten perz czyms popryskac, szczegolenie teraz jak jest niski? Czy nie zaszkodzi to drzewkom? jeśli tak to jaki preparat wybrac?
Nadmieniam, ze sad jest w polu, tak wiec nie mam jakis estetycznych wymagan.
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam,
Lex
- Lex
Nawet jeśli przypadkowo prysne na liscie swierzo posadzone dzrewka?maryann pisze:Perz to w dzisiejszych czasach łatwizna- są preparaty, które załatwią go, pozostawiając rośliny dwuliścienne. Wszystkie jednoliścienne(trawy) skutecznie usunie Fusilade, Galant, Agil itpd...
Lex, czy możesz zacząć pilnować tego JAK piszesz/ Zobacz sam, jak się to czyta

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Roundup to (powiedziałbym) hamski środek- pali wszystko czego dotknie. Te o których pisałem nie są ani krztę słabsze- tylko selektywne- nie widzą roślin dwuliściennych. A perz po trzech tygodniach zmarnieje i uschnie. Wiadomo, nie ma potrzeby pryskać po drzewkach, ale uważać też się szczególnie nie musi- ( czytaj instukcję ).
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- Lex
Sorry Nalewka, mam skonczona tylko podstawowa szkole i to nie pelna. Pewnie nie tak jak Ty.Lex pisze:Nawet jeśli przypadkowo prysne na liscie swierzo posadzone dzrewka?maryann pisze:Perz to w dzisiejszych czasach łatwizna- są preparaty, które załatwią go, pozostawiając rośliny dwuliścienne. Wszystkie jednoliścienne(trawy) skutecznie usunie Fusilade, Galant, Agil itpd...
Lex, czy możesz zacząć pilnować tego JAK piszesz/ Zobacz sam, jak się to czytaZ góry dziękuję. Nalewka
Pozdrawiam
Lex