Storczyki i ja, czyli moje upadki ! I wzloty ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Dziewczyny kochane, ja już nie wiem o co mu chodzi.

Mój żółtek zrzuca dwa kolejne pąki, każdy na osobnej łodydze ale jednocześnie otwiera dwa pąki na
tychże łodygach. To ma problemy z zaaklimatyzowaniem czy nie ? Na dwoje babka wróżyła :roll:
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Adiano ja mam podobnie z jednym z moich storczyków. Przyniesiony do domu ponad trzy tygodnie temu. Kilka pąków opadło i myślałam, że już będzie ok. Wczoraj jeden pąk się otworzył a dwa malutkie zżółkły. Chyba już taki ich urok.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

witajcie ;)

Wróciłam z weekendu patrze a on zrzuca te najmłodsze pączki ;:145 W sumie ma rozwinięte cztery kwiatki i
może otworzy jeszcze dwa lub trzy - reszta odpadnie. A i jeszcze koleina zła wiadomość - umarło moje
dendrobium...tak jak Wam wcześniej pisałam i pokazywałam zdjęcia, że żółknie - już całe zżółkło i zaczyna
brązowieć :roll: usunęłam ze wspólnego stolika, bo bałam sie, że czymś pozaraża inne moje skarby.

Pogrążona w smutku rozmyślam plan zakupu nowego...Oglądałam pięknego trzypędowca na tzw. alei kwiatowej
...wyglądał jak te "ever springi" tak to sie pisze ? Taki biały w bordowe łaty lub odwrotnie. Babka mi go chciała
sprzedać za 30 pln...ale nie mogłam go wtedy kupić, bo z mężem wracałam do domu razem, by zobaczył nowy
nabytek zbyt szybko. Aj jaka szkoda 8)
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Adiano, jaka może być przyczyna śmierci tego dendrobium?
Może coś w podłożu nie tak?
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Nie mam pojęcia. Zaczął słabnąc gdy go przesadziłam...wtedy nie wiedziałam, że tak ma być. Ciotka mi
powiedziała, że ma już za ciasno i go przeniosłam w wygotowane wcześniej podłoże, bo robale w nim
były. Na początku wszystko mu grało, ale z czasem stara psb zrzuciła listki i zaczęła schnąć - dziewczyny
pisały, że wykarmia młody przyrost. Ale zaczął też schnąć i ten młody, najpierw malutki najstarszy listek a
wczoraj po powrocie z weekendu umarła cała roślinka. Korzenie dziwne - jakby ze styropianu - suche i takie
gąbczaste a roślinka od dołu czarna a góra żółta. W tej samej ziemi rosną inne moje falki i nic im nie jest :?:

Zastanawiałam sie czy mu nie zaszkodziłam tym przesadzaniem, w końcu był stanowczo za mały do
rozdzielenia z matką...była tylko jedna psb i młody przyrost :?:
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Kupiłam dwa nowe "okazy" z przeceny w szklarniach. Za każdego dałam 10 pln. Zapewniono mnie, że obie rośliny są zdrowe. Dla odmiany wzięłam jedno Oncidium po przekwitnięciu plus jednego Phalaenopsisa i teraz moje pytania:

Młody listek ma jakieś uszkodzenie - powiedziano, że to mechaniczne - więc co najwyżej będzie niekształtny tak ?
Oraz coś na jednym z liści - nie zmienia sie, więc stawiam na oparzenie słoneczne, jakich tam u nich wiele miało roślin.

Obrazek

Zastanawiają mnie jeszcze te naloty - czy to osady z wody ? Są na większości liści zwłaszcza od spodu i na dwóch najmłodszych na wierzchu

Obrazek :roll:

Stare liście są nieco wiotkie, nie mają tek sprężystości i jędrności - przelany storczyk jest ?

A Oncidium wygląda tak:

Obrazek

Te psb maja być takie lekko pomarszczone ? wyczytałam, że lubią częste zraszanie, zamgławianie - robię to kilka razy dziennie, nie za często ? Korzonki na wierzchu są białe - tak ma być ? Mało o nich wiem...niby czytam, ale nie mam pewności co do mojej rośliny :roll:
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Witaj

Post »

co do Twoich diagnoz wydają mi się słuszne. ja też mam już po kwitnięciu takie oncidium o żółtych kwiatach z brązową kreską. lubi też miejsce słoneczne ale jeśli zraszasz je kilka razy na dzień to ściągaj je z takiej mocno nasłonecznionej ekspozycji do wiadomo poparzy sobie listka.tak wygląda w dobrej kondycji. ze starych psb. niestety nie wyrosną nowe pędy taki urok ich tak jak u cambrii. a warunki dla niej na pewno duża wilgotność powietrza, np. doniczka na keramzycie +woda.pozdrawiam.p.s. co do tych nalotów spróbuj przemyć liście wodą z odrobiną ludwika.
martuś
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Ludwik ? A czy może być to jakiś inny płyn do mycia naczyń ? Czy takie osady, poza złym wyglądem szkodzą roślinie ?

Oncidium stoi z dala od okna na stoliku razem z innymi storczykami i kwiatami. Więc z dala od słońca 8)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja przemywam liście wodą z kilkoma kroplami soku z cytryny, co daje to dobry efekt. Liscie ładnie się błyszczą, a nalot też znika. Jednemu z storczyków po kilku takich nacieraniach liście nawet się wzmocniły, co prawda nie wiem czy to na skutek wody z cytryn czy to przypadek.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Sok z cytryny, zaraz spróbuję zabiegu. Jak często można to stosować ?
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak często nie wiem, ale pewnie przesadzać nie można, jak zresztą ze wszystkim. Myślę, że raz na tydzień/dwa powinno wystarczyć.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Przemyłam raz i widzę już mniej tego nalotu.

Jako, że nie jestem zwolenniczka obcinania łodyg, to moje stoją z badylkami - dziś rano jeden zaczął
wysuszać swoją...dostałam go w lutym na urodziny i kwitł do maja - potem puścił listek, teraz pozbywa
się łodygi - co to może oznaczać ? Możliwe, że puści nowy pęd kwiatowy na jesień?

Drugi - taki z przeceny też wysusza swoje odrosty, ma taka rozgałęzioną (dwie w zasadzie) łodygę. Kilka
odgałęzień wysusza a na kilku widzę nowe stożki wzrostu sie budzą...czy to nie zaszkodzi tym świeżym ?
nie przesuszy za dużo ? Kurcze, nie umiem tego wytłumaczyć :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pędy wysychają i to jest normalne, z tym że czasem zaraz po przekwitnieciu, a czesm nawet po wielu miesiącach. Bywa też tak, że część pędu usycha a jego boczny odrost rośnie. Storczyk sam zdecyduje czy przekwitnięty pęd będzie dalej rósł czy uschnie. Kiedy wypuści kolejny pęd tego też nie wiadomo, te kwiatki są nie do końca przewidywalne . Wszystkie opcje są możliwe i nie ma potrzeby się tym zamartwiać. I jeszcze jedno, trzeba cierpliwie czekać i opiekować się storczykiem, a nagrodą będą piękne kwitnienia :)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Ja sie tylko martwię, czy mi z rozpędu nie wysuszy za dużo, bo jedno z rozgałęzień zaczyna się "przedłużać" :lol:

Mało u mnie kolorów...pokażę Wam mojego żółtka - taka zwyczajna hybryda, co rozwija jeden pak w zamian za

dwa odrzucone 8) Matematyk jeden :roll: Ten pączek na samej górze już też zaraz odpadnie - żółknie już.

Obrazek

Obrazek

Nie mogę sie napatrzeć na jego środek - to warżka tak ? Wygląda jak z wosku 8)
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Ten Twój żółty falenopsis bardzo przypomina mi mojego Obrazek
A czy też pachnie? Mój pachnie, gdy się go potrąci - delikatny lekko cytrynowy + jeszcze jakaś nuta zapach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”