Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus) cz.2

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja

Post »

Witam wszystkich zakochanych w hibiskusach :wit
Dojrzałam do hodowli tych pięknych roślin.Jednakże ze względu na ograniczoną powierzchnię, chcę uprawiać tylko hibiskusy ogrodowe, które będę trzymać na loggi.
Mam już nagrane kilka wymianek na wiosnę ;:108
A ponieważ jestem zielona w tym temacie, chętnie będę słuchać Waszych podpowiedzi :wit
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
orlik z lasu
100p
100p
Od: 21 sty 2015, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus)

Post »

Moje ketmie rozpoczynają swój trzeci rok w ogrodzie (a mam je z nasion)... i mają już pączki :) Myślałam, że dłużej będę czekać. Oczywiście nie wszystkie krzewy zawiązały pączki.
Nie mogę się doczekać, na jaki kolor zakwitną, gdyż kupiłam mix kolorów :)
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Taka ketmia rośnie w ogrodzie moich rodziców. Krzew bardzo już się rozrósł, ma ok 2 m wysokości.

Ketmia syryjska NN
Obrazek
Pozdrawiam
Agneska
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Widzę, że nikt tu nie zagląda, a mam pilne (niepokojące mnie pytanie). Mam 2 ketmie. Wiem, że budzą się do życia późno, no ale chyba już powinny dawać oznaki życia teraz, nie?. Jedna coś już puszcza, ale na drugiej nic nie widzę nawet malutkiej zielonej namiastki życia. Do kiedy można cierpliwie czekać aż coś puści? Obie ketmie kupiłam w zeszłym roku, ładnie rosły i kwitły-to ich pierwsza wiosna u mnie i stąd moje pytanie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje dopiero zaczynają się zielenić, ale rosną w łatwo nagrzewającej się, piaskowej ziemi od południa. Spokojnie zaczekaj, hibiskusy lubią ciepło, a noce jeszcze chłodne. Wyrzucić zawsze zdążysz.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę mnie pocieszyłaś, ten co nie puścił rośnie od wschodu, ale do godz. 16 ma cały czas słońce. Mam nadzieję, że w końcu ruszy.
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42

Post »

Czekaj cierpliwie, z moich dwie ruszyły dopiero w ubiegłym tygodniu, a rosną przy południowej ścianie. Ale u nas długo były zimne noce, tak +3 albo +4*, i ketmie wyglądały, jakby w ogóle do nich nie dotarło, że to już wiosna.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ninia mój w kolorze fioletowym ma już wyraźne "zielone" (rośnie przy ścianie), ale biały (młodszy i później kwitł niż fiolet, a na dodatek rośnie bez osłony) dopiero ma malenkie "nabrzmienia" zielonego. Daj im szansę, jak napisała Sonia - wyrzucić zawsze zdążysz, a szoda by było już takich kwitnących :(
Kacper90
200p
200p
Od: 10 maja 2016, o 22:35

Post »

Witam :) Mam z ketmią problem tego typu: przezimowałem ketmię w domu, od marca zacząłem raz w tygodniu podlewać roztworem uniwersalnego nawozu NPK dla roślin, a w maju wystawiłem ją do szklarni na zewnątrz. Roślina wypuszcza już pąki ale zauważyłem że zaczynają żółknąć i opadać pojedyncze liście (już w domu zaczęła je gubić :( ). Przyczyną jest stosowanie tego nawozu czy podłoże ? Od momentu zakupu chyba jakieś dwa lata temu ketmii nie przesadzałem, ani nie wymieniałem podłoża, wiosną/latem była nawożona uniwersalnym nawozem NPK
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Jeśli Twoja ketmia jest syryjska, to ona nie lubi przestawiania, przesadzania. Najprawdopodobniej ma za małą donicę. Posadź ją do gleby. Ja mam 2 hibiscusy i obydwa rosną w ogrodzie. Okrywam włókniną, można kartonem, ona wytrzymuje nasze zimy.
Pozdrawiam Ela
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja jedna z dwóch posiadanych ketmii jeszcze nie wypuściła liści. Powiedzcie mi bardziej doświadczeni w tym temacie-co mam zrobić-wiem, że nie zmarzła, bo dla sprawdzenia obcięłam wszystkie czubki gałązek i są zielone w środku. Zastanawiałam się, czy w takim przypadku mogę ją podlać jakimś nawozem-może wreszcie ruszy, tylko jakim najlepiej? i czy w ogóle można, jeśli jeszcze nic nie puściła. Czy to możliwe, by był koniec maja, a ona jeszcze się nie obudziła?-jest na miejscu słonecznym od świtu do godz.14.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ninia ja mam dwie ketmie, jedna jest już cała zielona, druga dopiero co zaczęła wypuszczać listki (ma słońce niemal cały dzień), na dodatek od samego spodu, resztę musiałam obciąć, ale najważniejsze że żyje :wink: Nie podpowiem ci z nawozem, ale jak u ciebie z podlewaniem wodą? Bo one lubią wilgoć
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlewam, więc wilgoć ma na pewno. Przed chwilą nawet poszłam do ogródka i delikatnie drapnęłam jej pieniek i w 100% wiem, że żyje- bo nie dawało mi to spokoju i pomyślałam, że te zielone gałązki w środku widziałam, bo chciałam je widzieć. Nie pozostaje mi nic innego tylko cierpliwie czekać, ale jak długo można???
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety roślinki bardzo lubią wystawiać naszą cierpliwość na próbę :wink: Ale często opłaca się czekanie, np. mój opłakany już i pożegnany powojnik dopiero co odbił od korzenia, a normalnie o tej porze już dawno kwitł...
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc razem cierpliwie czekajmy na nasze roślinki. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”