nareszcie wykiełkowały !!!!!! po długim oczekiwaniu (2 miesięcy) nasiona platanu zachodniego ( Platanus Ocidentalis ) wykiełkowały na razie wyglądają bardzo niepozornie ale myślę że z biegiem czasu ich wygląd się zmieni. w grudniu wysiałem nową partię nasion do doniczek i postawiłem na parapecie z tym że w jednej doniczce nasion nie przykrywałem i to właśnie w tej z nasionami na wierzchu dziś rano pojawiło się kilka siewek. Mojej radości niebyło końca jednak zastanawiam się dlaczego w drugiej doniczce nie widać oznak życia nasiona były te same wilgoć w obu pojemnikach też więc nie wiem o co chodzi. moje pyt to jak mam pielęgnować takie siewki jak szybko rosną no i kiedy mogę je wystawić na zewnątrz z góry dzk za odpowiedzi
-- 5 mar 2017, o 19:44 --
no jak na złość żadna z siewek klonu jesionolistnego nie przeżyła to pewnie przez mrozy więc uspokajam wszystkich zaniepokojonych na wiosnę na pewno go nie wysadzę
-- N 05 mar 2017 20:16 --
Jak pewne większość mogła zauważyć interesuje się
chodowlą drzew z nasion

co dokładnie opisałem w moim starszym poście do którego serdecznie zapraszam
Ale o ile w tedy interesowały mnie gatunki drzew z nasionami zbieranymi jesienią o tyle teraz jestem skupiony na wiosennych zbiorach.
Tulipanowiec- byłem dzisiaj w parku ponieważ dzień był bardzo słoneczny a w powietrzu było czuć wiosnę a że bardzo ostatnio poszukuję nasion tulipanowca ( z marnym skutkiem ) to znalazłem alternatywny sposób pozyskania tej roślinki. Trochę poczytałem w Internecie o sadzonkach wegetatywnych i mając moim zdaniem wystarczający zasób wiedzy ruszyłem po odszczepki. "Próbki" pobierałem od pięknego okazu rosnącego w centrum miasta. Odciąłem sekatorem zeszłoroczny dość giętki pęd po czym owinąłem w papier i zaniosłem do domu następnie tak jak głosi Internet zdjąłem z ok 2 cm dolnej części pędu korowinę i wsadziłem do wody. jutro postanawiam kupić ukorzeniacz zamoczyć roślinkę w nim a następnie Tulipanowiec wyląduje w dużej doniczce z torfem. Niestety co do tego sposobu jak i do całego rozmnażania roślin poprzez odszczepki jestem kompletnie zielony dlatego proszę pisać co ewentualnie robię źle i nadsyłać swoje sugestie najbardziej mnie ciekawi w ile takie drzewko wypuszcza korzenie i jak je pielęgnować
Glediczia i Robinia - Obok mojego domu rośnie okazały zagajnik jeśli nie lasek składający się prawie tylko z tych gatunków. Na jesień zapomniałem zebrać ich nasion czego żałowałem ale okazało się że na wiosnę jestem w jeszcze lepszej sytuacji. Mianowicie jak mniemam nasiona są już po okresie zimna czyli analogicznie nie trzeba ich stratyfikować. A więc zebrałem strąki dokładnie wyłuskałem nasiona i oba gatunki zalałem dość ciepłą wodą ( nie wiem czy nie za gorącą ) i wysiałem do doniczek które postawiłem w pokoju. Moje pyt dotyczy tego czy tak przygotowane nasiona zakiełkują w ile zakiełkują jak pielęgnować siewki i kiedy można wystawić je na pole
Catapla- Zbierając odszczepki tulipanowca natkn
ołem się na bardzo okazały egzemplarz Catapli chyba bigoniowej ale nie jestem pewny
a że jesienią strąki były mięsiste i za nic nie dało wydobyć się z nich nasion postanowiłem zobaczyć czy po zimnie uwolnią swoją zawartość. I miałem racje owoce wisiały nisko nad ziemią na wpół otwarte. Zebrałem kilka i włożyłem je do słoika po czym tak jak powyższe nasiona zalałem ciepłą wodą jeszcze ich nie wysiałem ale mam zamiar. Ciekawi mnie czy jeśli nie przykryje ich ziemią to szybciej wykiełkują cała reszta pyt taka jak powyżej
z góry dziękuję za odp i pozdrawiam