Datura - szkodniki
Zrób przed nocą oprysk Mospilanem 20 SP bardzo dokładnie powinien odstraszyć szkodnika gdyż to preparat wchłaniający sie w roślinę i przez 24 h będący w niej więc nawet jeśli szkodniki nadgryzą roślinę w nocy po oprysku więcej nie powinny już tego robić. chyba że coś innego likwiduje Ci z rośliny te pączki kwiatowe. Na zdjęciach niewiele widać.

- lwica79
- 50p
- Od: 19 kwie 2008, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mogą to być przędziorki, bo na cytrynce też tak listki od końcówki żółkną przy ich żerowaniu. Potrzeba by jednak zbliżenie listka dla lepszego obejrzenia (czy jest jakby w żółte kropeczki) ,a dodatkowo na dwa sposoby można jeszcze się upewnić co do przędziorka- popryskać roślinkę zraszaczem w miejscach łączenia ogonków liściowych z łodygą i pod słońce przyjżeć się czy jest pajęczynka, dodatkowo przycisnąć opuszek palca do wierzchniej strony liścia i obserwować jego spodnią stronę w tym miejscu przez 15-30 sekund..jeśli zacznął się poruszać(sprowokowane ciepłem) maleńkie stworzonka to na 99% przędziorki
- Agii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie była taka sama sytuacja z liśćmi. Dziura przy dziurze. Było bardzo dużo skorków na moich daturkach. Od kiedy zaczełam zrzucać skorki stan liści się bardzo poprawił. Wiem że skorki są pożyteczne ale nie w takich ilościach jak na moich daturkach. Młode listki były objedzone. Moje krzaczki wyglądały okropnie. Potrafiło ich być na jednej nawet 30-40 sztmaakita pisze:liście mojej wyglądają tak samo. Mam też bardzo dużo skorków na daturach, ale to chyba nie ich sprawka.

Witaj imienniczko...Wanda pisze:Wczoraj byłam u siostry. Jej datura też już prawie padła. Obejrzałam ją dokładnie i zauważyłam malenkie pajęczynki. Przędziorki. To paskudztwo u siebie wytępiłam nie preparatami, ale kilkakrotnym w ciągu dnia spryskiwaniem rośliny wodą.

pozdrawiam Wanda
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Datura-szkodniki.
Witam miłośników datur.
Mam problem z moją rośliną. Liście żółkną i opadają a na tych które są zauważyłam wygryzione dziury ale także takie dziwne coś, podobne do hm.... "g..."? Jak ruszyłam to się okazało że jest oblepione takim, jakby śluzem i tym przyczepione jest do liścia. Wygląda mi to na jakiś rodzaj kokona? Co to może być? i czym to można potraktować?

Mam problem z moją rośliną. Liście żółkną i opadają a na tych które są zauważyłam wygryzione dziury ale także takie dziwne coś, podobne do hm.... "g..."? Jak ruszyłam to się okazało że jest oblepione takim, jakby śluzem i tym przyczepione jest do liścia. Wygląda mi to na jakiś rodzaj kokona? Co to może być? i czym to można potraktować?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
dziurawe liście datury
witam, jestem na forum od dziś i bardzo potrzebuje pomocy. mam dwie datury "starą" 2 letnią i młodą tegoroczną, obie pięknie się zapowiadające,niestety duża datura mi choruje, mianowicie ma liście jak sito:( zaczęło się od tego że liście zaczęły robić się żółte,podziurawione i odpadały. Pomyślałam że może za mało nawozu i bardziej sie przyłożyłam. datura rośnie pięknie ale dziury w liściach niestety się nasiliły, robi się sito z mojej datury. oglądałam dokładnie liście z wierzchu i pod spodem i nic nie zauważyłam,myślałam że to od intensywnego deszczu ale niestety nie bo młoda by też ucierpiała. atakowane są w większości listki młode. na dodatek i młodą coś zaczęło atakować.co to może być?
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!

Markosowa
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Re: dziurawe liście datury
ślimaki.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
zrezygnowana poszłam po raz kolejny na oględziny daturki.Znalazłam 1 gąsienice,naiwna bym byłą myśląc że ta jedna jest jedyną, oprysk kupiony ale deszcze... wiec czekam na poprawę pogody.
Markosowa
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
No to porządna lustracja i zbieraj gąsienice 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras