Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Mamba pisze:podobno keiki są wynikiem błędów w uprawie.
To taka mała wpadka ;-) i rodzi się maleństwo ;:67

Ciekawe, co na to Jovanka - czy faktycznie chodzi o błędy w uprawie, Jovanko?
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę, że z czasem każdemu kto hoduje storczyki wyrośnie keiki i też doczekacie się dzieci ;:2
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mamba pisze:Myślę, że z czasem każdemu kto hoduje storczyki wyrośnie keiki i też doczekacie się dzieci ;:2
ja się nigdy z keiki nie cieszę (no chyba, że storczyk stracił wierzchołek wzrostu i puszcza nową roślinkę, to wtedy tak). a zwłaszcza z keiki które urosło na łodydze kwiatowej (raz tak miałam, ale storczyk usechł razem z keikami). Dendrobia też puszczały keiki (bo moje warunki nigdy im nie odpowiadały), ale keiki po oddzieleniu nie żyły dłużej niż kilka miesięcy.
Awatar użytkownika
AUREA
100p
100p
Od: 1 sie 2008, o 21:15

Post »

Witaj Mamba :D
Przygodę z forum zaczynam od swojej "choroby" :lol: Kocham storczyki , a u Ciebie jest ich sporo.
Gratulacje kolekcji , pieknych okazów i ich cudownych kwitnień.
Niech cieszą Twoje oczy i nasze :D jak najdłużej.

Pozdrawiam Małgosia

PS. Oj będę tu zaglądać i czekać na nowe zdjęcia :D , jeśli pozwolisz :D .
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa, mnie pierwsze keiki bardzi ucieszyło, a tym bardziej gdy zakwitło. Kolejne też, szczególnie, że znowu miało kwiaty. Ale, wolałabym żeby kolejne keiki były nowymi pędami.
Aurea, dziękuję zapraszam i życzę powodzenia w uprawie Nowe zdjęcia pojawią się na pewno.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Mamba pisze:Storczykowa, mnie pierwsze keiki bardzi ucieszyło, a tym bardziej gdy zakwitło. Kolejne też, szczególnie, że znowu miało kwiaty. Ale, wolałabym żeby kolejne keiki były nowymi pędami.
Aurea, dziękuję zapraszam i życzę powodzenia w uprawie Nowe zdjęcia pojawią się na pewno.
ja tylko raz, 3 lata temu miałam keiki na pędzie. ale uschły i keiki, i storczyk, bo mu się korzenie zasoliły od nawozu (od tego czasu nie nawożę storczyków). teraz nie puszczają keiki na łodygach, widocznie im u mnie dobrze. niektóre mają keiki między liśćmi (jeden taki biały gdy go ostatnio widziałam miał 2 lub 3), liodoro też puszcza, być może nie ma wierzchołka wzrostu. i jeszcze taki różowy puścił keiki obok gdy stracił wierzchołek, ale to keiki już jest duże i już dawno po pierwszym kwitnieniu.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Mamba po jakim czasie keiki Ci zakwitło?
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

i po jakim czasie od kupna storczyka się pojawiło? gdy uroslo, wsadziłaś w nową doniczkę? i po jakim czasie zakwitło?
platynka :)
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Gratuluję!

Post »

Mambo, gratuluję pięknych kwiatów!
Ciapa ze mnie, że nie zajrzałam do Ciebie wcześniej ;:99 .
Widziałam, że nie wyrzuciłaś phalenopsisa z uszkodzonym stożkiem wzrostu.
Wczoraj urywałam żółty liść i przypadkiem złamałam liście ze stożkiem wzrostu ;:98 . Wyrzuciłam go, mimo, że miał zdrowe korzenie. Osioł ze mnie!!!!! Rozważałam grzebanie w koszu na śmieci i nie wiem, czy bym tego nie zrobiła gdyby nie fakt, że strasznie leje B ;:30 ...
Cóż, mądry Polak po szkodzie :( . Będę czytać forum przed podjęciem jakiejkolwiek storczykowej decyzji!
Serdecznie pozdrawiam :D
Ania
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orionko, pierwsze było keiki z różowymi kwiatami i zakwitło bardzo szybko / nie jestem teraz w stanie dokładnie określić czasu jaki upłynął od jego pojawienia się/, bo jeszcze w czasie wzrostu na "matce". Drugie keiki wypuściło pęd też w czasie wzrostu. Ale w tym przypadku nie było tak łatwo. Zastosowałam się do porad umieszczonych na jednym z forów storczykowych i jeszcze przed oddzieleniem podpięłam do niego malutką doniczkę z podłożem, co miało zapobiec osłabieniu matki, która dodatkowo wypuściła nowy pęd kwiatowy. Niestety jak się później okazało nie była to dobra decyzja. Pęd, z którego wyrastało keiki szybko usechł i z konieczności musiałam keiki odciąć. Spowodowało to utratę kilku pączków / było ich ok. 10/ na pędzie kwiatowym wyrastającym u keiki. Obecnie zakwitły 2 kwiaty i kolejny pąk przygotowuje się do rozwinięcia. Matka jednak jest bardzo osłabiona, pomimo że kwitnie, wymaga "specjalnej opieki " ;:147 , jakie będą efekty czas pokaże.

Platynko, oba ;:4 pojawiły się po ok. 2 - 3 m-cach od zakupu, ale zanim się usamodzielniły upłynęło sporo czasu.

Aniu, nie przejmuj się, uczymy się na błędach. Pomimo czytania i korzystania z ogromnej wiedzy innych hodowców, nic nie zastąpi własnych doświadczeń. Przekonuję się o tym z upływem czasu, gdyż storczyki wciąż mnie zaskakują. Myślę, że każdy musi znaleźć swój własny "złoty środek". ;:28
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Mambo dzięki za odpowiedź.

Aniu miałaś prawo nie wiedziec. Ludzie wyrzucają storczyki w bardzo dobrej formie po przekwitnięciu bo uważają że to tzw. rośliny jednoroczne.
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Post »

Dzięki za pocieszenie :) .Ale i tak mi wstyd i żal kwiatka,który mógł jeszcze cieszyć oczy a ja przedwcześnie wysłałam go do storczykowego nieba :cry: ... Ale teraz będę ostrożniejsza. Trzymajcie kciuki!!!!
Ale dendrobium ma już piękne pączki! Ale będę szczęśliwa jak zakwitnie :)
Gratuluję pięknych roślin!!! :D :D
Pozdrawiam
Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Obejrzałam Twoją kolekcję z ogromną przyjemnością i jestem pod wrażeniem jej piękna (tak to krótko ujmę). Życzę Twoim storczykom obfitych kwitnień :P
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po urlopowej przerwie chę pokazać storczyka, który jest moją dumą i chyba najdorodniejszym okazem. Mam go ponad rok, a kwitnie u mnie, nie licząc sklepowego kwitnienia, drugi raz. Ma piękne, zdrowe korzenie i takie same liście. Ostatnio pokazywałam go na poczatku m-ca na 6 stronie wątku z 01 sierpnia. Są tam zdjęcia z poprzedniego kwitnienia gdy miał 1 kwiat i zdjęcie z 3 rozwiniętymi kwiatami. Teraz gdy wszystkie 14 pąków się rozwinęło wyglada pięknie. Jakiś czas temu z uśpionych oczek zaczęły mu wyrastać boczne pędy, ale niestety stoją w miejscu. Muszę jeszcze dodać, że jeszcze go nie przesadzałam.

Obrazek Obrazek
Zdjęcia nie oddają jego uroku, bo też nie wychodzą mi zbyt dobrze.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Ale i tak wygląda extra :D kocham te kwiaty, mógłbym mieć ich tysiące :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”