Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No to super będziesz miał z czego robić potrawy. O kotletach z cukinii nigdy nie słyszałem ale brzmi to całkiem smacznie. :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ostatnie deszcze bardzo dobrze zrobiły moim roślinom i przedstawiam kilka roślin z kafelkową ścieżką w tle. Ta ścieżka stanowi taką główną oś ogrodu, ale powoli ogród zaczął rozpełzać poza tę ścieżkę więc robią się takie wysepki kwiatów na morzu zielska i nieużytków.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nachyłki, rudbekie, przetaczniki, funkie - czyli trochę swojskości i pospolitości a przy tym to, co było skazane na wyrwanie i wyrzucenie w starym ogrodzie (rudbekie, przetaczniki) czy też nowe rośliny, które dostałem, bo takiej funki jeszcze nie miałem. Już nie mogę się doczekać, na wypełnienie nowej rabaty innymi funkiami!
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

postaram się po niedzieli coś ci podesłać bo widze że miejsce już masz no to musisz je zapełnić :) bo pusto pewnie głupio wygląda :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj :) Bardzo jestem ciekawa kolejnych etapów adaptowania i przeobrażania nowego ogrodu . Proszę , wklejaj tyle zdjęć , ile zdołasz , najlepiej przed i po zmianie ( jeśli taka nastąpi). Masz do dyspozycji spora powierzchnię , więc i niezłe pole do popisu. To dobrze, że nie pozbyłeś się dużych drzew, one właśnie " tworzą" ogród,a przecież rosną dość długo i szkoda by było je zniszczyć.
Życzę wielu dobrych pomysłów i " silnego kręgosłupa" - przyda się , bo moc pracy przed Tobą :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Asiu za chęć pomocy w zapełnianiu mojej nowej przestrzeni. Napisz tylko, co chciałabyś mi wysłać, bo może coś z tego jest u moich rodziców, czyli w starym ogrodzie, z którego sukcesywnie zwożę rośliny. Właśnie w środę przywiozłem kolejną partię roślin ale to głównie takie pospolite, które wyrywałem tam, bo właziły jedna na drugą, więc porobiłem trochę czystek, a tutaj wsadzałem to, gdzie popadnie, bo nowe rabaty nie są jeszcze przygotowane.
Dzięki Ewelinko za odwiedziny w moim ogródku. Przy okazji i ja trafiłem do Twojego ślicznego zakątka. Co do drzew, to nie wyciąłbym ich na pewno nawet, gdybym mógł, a nie mogę, bo rosną poza moją działką. Zresztą pozbawiłbym się jedynego cienistego miejsca w ogródku i gdzie bym sadził rośliny, które tego wymagają? Właśnie pierwsze rabatki powstają tam, pod drzewami. Jeszcze jest trochę cienia przy samym domu i tu też powstała rabatka.
Zdjęcia będę wklejał, ale nie mogę zbyt dużo na raz, bo tu na wsi internet (bezprzewodowy)działa mi bardzo wolno. Pozdrawiam wszystkich!
Takich funki się jeszcze nie dorobiłem. To zdjęcia ze starego ogrodu u rodziców.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto wspomniany liliowiec, który mnie tak urzekł
Obrazek
Pozostałe zdjęcia są z mojego nowego ogrodu. Oto nowa rabatka sklecona tuż pod domem. A na niej: kuklik bułgarski, stylophorum lasiocarpum, zawciąg nadmorski (odmiana biała) i chyba lepnica Zawadzkiego ale tego nie jestem pewien.Obrazek
Pierwsza dalia, która zakwitłaObrazek
Pamiątka z Egiptu - dorotka (już zakwitła!)Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Witaj Jacku - piszę jak każdy :)
o ogrodzie nic nie napiszę bo czekam na ciąg dalszy a powtarzać się nie chcę :)
zapytam .... o jaką muzykę chodzi????(profil)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie było mnie raptem chwilkę a tu widzę już zdjęcia. Liliowiec faktycznie bardzo ciekawy, zresztą hosty też mi się podobają. Widzę parę odmian. :) :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Liliowiec faktycznie - niebywały ! A " pamiątka z Egiptu" to Delosperma Cooperii. Tez lubię takie " pamiątki" :) :) :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liska pisze:Witaj Jacku - piszę jak każdy :)
Witaj Izo! Dziękuję za odwiedziny. Ciąg dalszy zdjęć nastąpi, choć brak mi czasu na ich robienie więc pozostaje tylko niedziela.
Zajmuję się muzyką klasyczną, ale nie tylko.

Cieszę się, że podobał się Wam Krzysiu i Ewelinko liliowiec. Dość ładnie rośnie i mam nadzieję, że na wiosnę będę mógł pobrać z niego sadzonki. Podobnie z funkiami, które pokazywałem. Doskonale będą nadawały się pod te stare drzewa.

Tak, Ewelinko - kwiaty to najmilsze pamiątki, jakie przywożę z róźnych wypraw. Podobno delosperma może przewtrwać zimę w Polsce? czy coś wiesz na ten temat? Bo ja się boję ją wsadzać do gruntu.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Jacek P.... pisze:
liska pisze:Witaj Jacku - piszę jak każdy :)
Witaj Izo! Dziękuję za odwiedziny. Ciąg dalszy zdjęć nastąpi, choć brak mi czasu na ich robienie więc pozostaje tylko niedziela.
Zajmuję się muzyką klasyczną, ale nie tylko.
A ja będę upierdliwa i będę ciągnąć temat muzyki, którą żyję.Tak mało jest osób, które kochają klasyczną..
Może to zabrzmi jak banał ale fuga Baha jest dla mnie czymś oszałamiającym.

Których wielkich tego świata Ty słuchasz?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To jak mówicie o muzyce to ja muszę powiedzieć że lubię chodzić czasem do filharmonii i poczuć ten dźwięk z bliska. Ale chodzę wyłącznie na muzykę filmową szkoda że tak rzadko to grają. efekt kosmiczny :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to możemy założyć kącik melomanów Krzysiu i Izo :wink: . Połączenie tego z miłością do roślin da piorunujący efekt :!:
Tak, Bach to podstawa muzyki - uwielbiam go słuchać, grać, śpiewać... Ale nie potrafię ograniczyć się do jednego twórcy, epoki czy gatunku, więc jestem bardzo wszechstronny w klasyce. Wszechstronny i jednocześnie powierzchowny, bo cały czas odkrywam nowe wspaniałe utwory i w kąt idą już poznane, posłuchane. Nie ukrywam, że słucham też rozrywki, czy ogólnie - słucham wszystkiego, co w moim odczuciu warte jest słuchania. Oczywiście Krzysiu, zachwycam się muzyką filmową. Niejeden utwór jest dziełem niezwykłym.
Ale dosyć o tym, bo to przecież Forum Ogrodnicze. Więc przedstawiam Wam kilka detali z nowej rabatki półcienistej. Ponoć diabeł tkwi w szczegółach więc staram się zadbać o szczegóły. Niestety to mój jedyny jak na razie kamień.
Obrazek Obrazek Obrazek
Ponawiam prośbę o zidentyfikowanie tej roślinyObrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jacek P.... pisze:
Tak, Ewelinko - kwiaty to najmilsze pamiątki, jakie przywożę z róźnych wypraw. Podobno delosperma może przewtrwać zimę w Polsce? czy coś wiesz na ten temat? Bo ja się boję ją wsadzać do gruntu.
Jacku, podobno może ...no chyba ,że przemarznie :( Może warto ją jakoś okryć ? Sama mam tę roślinę po raz pierwszy,w gruncie i kwitnie cudnie :) Chciałabym ,żeby przeżyła zimę... Zobaczymy, może się uda . KaRo pokazywała swoją , która przezimowała, więc jest nadzieja.
A to moje "cudo":

Obrazek
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A co to rośnie w tej doniczce na drugim zdjęciu :?: :) Bo jakoś nie kojarzę tej roślinki :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”