Świerk biały - Conica i inne - zasycha,zamiera

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

przydałoby się zdjęcie

czy na pędach ((tych brązowych) obserwujesz delikatną pajęczynkę ?
jeśli tak to to przędziorek (Conica jest bardzo podatna na tego szkodanika - ja właśnie z nim walcze na swoim świerku, spryskałam polysectem i sę na razie zatrzymało... może da rady)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
graved
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 mar 2007, o 08:40

Post »

Także walczę z tym szkodnikiem. Do zwalczania używam Talstar
Awatar użytkownika
Katarynka_80
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 cze 2008, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na moim świerku nie zauważyłam pajęczynki. Z dnia na dzień wygląda coraz gorzej. Chociaż muszę przyznać, ze na końcach gałązek rosną młode igiełki, więc może z moim krzewem nie jest tak źle?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Jest źle. Nie tępiony przędziorek 'Conika' potrafi wykończyć.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re: Picea glauca Conica

Post »

Katarynka_80 pisze:Miesiąc temu zauważyłam pierwsze oznaki obumierania dolnych partii gałązek. :( Zrobiły się brązowe i usychają. Zmiany te zachodzą bardzo szybko i przemieszczają się na górną część świerka.
A może masz psa, który upodobał sobie właśnie tę roślinę do systematycznego "podlewania"? Mój świerk biały właśnie tak o mało nie dokonał żywota, teraz jest ogrodzony, ma obsmyczone dolne partie do gołego pnia, wygląda jak wpółotwarty parasol, ale żyje i ma się świetnie :) A pies musiał znaleźć sobie lepszy obiekt do polewania.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

U mnie jest to samo mimo, że coniki rosną w strefie chronionej przed psami za pomocą elektrycznego pastucha :roll:
Też nie zauważyłam żadnej pajęczynki i głowię się co to może być :? :?:
Awatar użytkownika
Katarynka_80
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Niestety psa nie posiadam, więc wątek o systematycznym podlewaniu krzewu przez psa odpada. Przypuszczam, że on po prostu usycha :cry: i już nic nie jest w stanie go uratować. To już trzeci krzew posadzony w tym miejscu, który zamiera. Chyba to miejsce jest jakieś pechowe. :cry:
Awatar użytkownika
Katarynka_80
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jakim preparatem pryska?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Katarynko, miejsce nie jest pechowe, póki co zlej porządnie krzew wodą (z węża), żeby spłukać przędziorki. W międzyczasie poszukaj na forum o przędziorkach na Conicach, dowiesz się sporo. U mnie w zeszłym roku też tak było, nie wiedziałam co się dzieje. Żadnej pajęczynki nie było, a krzew marniał z dnia na dzień. A na pewno to był przędziorek, bo widziałam go na kartce papieru (czy mokrej dłoni, już nie pamiętam) - potrząsa się drzewkiem i widać ciemne punkciki (łażą).
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Swierki Conica są bardzo gęste i jedynym niepowodzeniem w ich utrzymaniu w dobrej kondycji jest przędziorek. Owad o bardzo małych rozmiarach a potrafiący zniszczyć nie jeden
krzew. Mam dwa 15 letnie świerki Conica , i nie mam z nimi żadnego kłopotu, rosną bardzo ładnie i mają piękną zieleń. Kilka razy w roku profilaktycznie opryskuję je jednym z preparatów
o działaniu wgłębnym, który likwiduje tego owada.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Tak ,to prawda - przędziorek jest bardzo uciążliwy i to on najczęściej atakuje świerki białe. Dla wyjaśnienia nie jest on owadem tylko pajęczakiem ( dlatego możemy zobaczyć pajęczynki, które tworzy). Ponieważ na roślinie może występować we wszystkich stadiach rozwojowych jego zwalczanie wymaga bardzo wielu oprysków. Najlepszym okresem zwalczania jest wiosna, gdy występuje w formie larwalnej. Najtrudniej jest, gdy widzimy wyraźną pajęczynę.
Środkiem, który zwalcza wszystkie stadia jest Magus 200SC. Warto robić też zimowy oprysk środkami olejowymi, który niszczy jaja. ( Paroil )Jeśli chodzi o Talstar jest pyretroidem, więc działa tylko w temperaturze poniżej 20 stopni! ( podobnie Karate Zeon)
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No nie owada :D

A wiecie, że mam 'Conica' przed domem tak ze trzy metry wysokiego. I nigdy nie był pryskany.
Przędziorek rozwija się masowo w suche lata. W chłodne i deszczowe jest go niewiele.
Wąż, sitko, opłukać dokładnie 2-3 razy na tydzień i tyle.
Oczywiście, gdy już jest masowo, to tylko chemia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

To gratuluję :D Ja na swoich ogrodowych miałam :oops: Na tych w szkółce nie ( bardziej dbam.... :roll: )
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

aniawoj pisze:To gratuluję :D Ja na swoich ogrodowych miałam :oops: Na tych w szkółce nie ( bardziej dbam.... :roll: )
E tam dbasz :D
Przy tych temperaturach rośliny w pojemniku praktycznie co dzień (a właściwie noc) trzeba podlać.
Zraszacze chodzą na okrągło. Gadzina nie ma szans... :wink:
Awatar użytkownika
masaka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2010, o 16:34

czubek od świerku Conica usycha:(

Post »

witam wszystkich forumowiczów:)
Chciałabym prosić o pomoc, może ktoś mi poradzi jak uratować mój świerk conica, usycha mu czubek, cała reszta rosliny wypuściła nowe śliczne pączki a czubek wygląda jakby umierał:( nie wiem co mam zrobić, myślałam może że to przedziorek ale nie znalazłam żadnych pajączków:( prosze o porade
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”