Przepraszam, że tak późno - jestem trochę zajęty - znowu pracuję (dorabiam sobie).
Modrzew - zdecydowanie
europejski. Można go łatwo formować i dobrze przetrzymuje zimy. Dzisiaj bardzo trudno trafić drzewko skarłowaciałe czy jakieś "dziwadło" w mniemaniu sprzedawców bo oni je po prostu odrzucają ze sprzedaży - a dla nas są one najlepsze. Ale mimo tego staraj się wybrać drzewko z jak najgrubszym pniem (min. grubość palca), niewysokie (max. metr) i dobrze rozgałęzione. Pień nie musi być prosty.
Bardzo podobnie z jałowcami. Odmian jest tak dużo, ja nie wszystkie potrafię nazwać -
tutaj może ktoś z naszych Forumowiczów pomoże i doradzi, o co prosimy.
Dobrze nadają się odmiany jałowca chińskiego i jałowca płożącego. Jeżeli są mocno "krzaczaste" dobrze jest rozsunąć gałązki i sprawdzić pień. Oczywiście najlepszy - jak najgrubszy ! Ale ostrożnie powiem, że każdy gatunek się nadaje.
Teraz - w tym roku - już i tak formować korony (obcinać gałęzi) ani obcinać korzeni nie będziemy (robi się to na wiosnę) ale można sprawdzić jak drzewko przetrzyma zimę.
Tak wyglądał mój modrzew po kupnie i po początkowym przycięciu korzeni i gałęzi:

Dzisiaj oczywiście wygląda zupełnie inaczej.