Pierwszy raz uprawiam kukurydze.

pozdrawiam
Kukurydza zajmuje mało miejsca - jest wysoka ale bardzo wąska, więc kilkanaście roślin zawsze można gdzieś wcisnąć. Tylko pamiętaj, że kukurydza musi rosnąć w pełnym słońcu i zapyla się przez wiatr, więc najlepiej jak rosliny rosną w zwartych blokach, tak, żeby pyłek mógł się przemieszczać do wszystkich kwiatów żeńskich.peneloppe pisze:hej ja hyba zwariowałam- kupiłam nasiona kukurydzy cukrowej ! właśnie się moczą- tylko po co- jeszcze mi kukurydzy na podwórku brakowało![]()
Możesz już posiać, bo zapowiada się ciepła pogoda. Jeżeli boisz się przymrozków, to posiej po ziarenku do osobnych doniczek i po 10. maja wysadź do gruntu (bez żadnego pikowania!!!).peneloppe pisze: po przeczytaniu wątku zrozumiałam że nie powinnam jej jescze siać do gruntu?? więc mam ją wsadzić do doniczek?? a potem pikować
na opakowaniu piszą siać ; kwiecień maj, to andrea F1, może jednak powinnam zaryzykować
To dopiero pierwsze poletkozelwi pisze:Ładne poletko kukurydzy się szykuje :o ;:8
Gratuluję odwagi! Teraz, jak jest tak ciepło kukurydza będzie ładnie się rozrastać i będziesz mogła cieszyć się wczesnymi zbiorami w czasie, gdy kolba kukurydzy w sklepie będzie po 3-4 zł.
Jaki rozstaw sadzenia zastosowałaś? Ja posiałem w sobotę kukurydzę 'Candle' w rozstawie 20x50 cm.
Jaką Ty masz odmianę?