Ogród pod wierzbą 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 2

Post »

Martusiu lejesz miód na moje serce takimi widokami piwoniowymi ;:167 ;:167 .Kocham je na równie z różami ,ale dopiero jak długo mam ogródek,a jest dosyć parę latek nie zakwitły .chyba w sierpniu wykopię wszystkie i pooglądam ich bulwy czy są jeszcze zdolne do kwitnienia ,albo zmienię im glebę .Na altance znów dzisiaj miałam 35 *,jednak wydaje mi się że wczoraj było goręcej, bo nawet łodygi hortensji Blue Bird mi zwisały natomiast ogrodówki miały się dobrze. Miłego tygodnia ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryniu, u mnie jeszcze temperatura nie przekracza 30 stopni, oczywiście w cieniu, bo w słońcu pewnie tak, ale w moim ogrodzie słońca jest niewiele, to jest super, nareszcie nie muszę zakładać bluzy. :tan
Piwonie nawet się rozkręciły, ale mam też sporo zaschniętych pączków, chyba głodne i sił starczyło im tylko na wyrośnięcie w górę, bo takich badyli jeszcze u mnie nie miały, kwiaty mam na wysokości nosa.
Przyjemnej pogody na działkowanie, Maryniu ;:196

Jadziu, moje piwonie mają za dużo cienia i chyba dlatego słabiej kwitną, a i z nawożeniem jestem mocno na bakier. Pierwsze mam już 25-cioletnie, a podobno mogą rosnąć 50 lat i pewnie w pełnym słońcu kwitłyby obficie. Przeczytałam też na jakiejś rosyjskiej stronce, że one potrzebują przemrożenia, a zimą u mnie ziemia praktycznie nie zamarzła, to może to też miało wpływ na kwitnienie? Pojeździłam sobie wczoraj po okolicy, to niektóre krzaczki są obsypane kwiatami, a zima była dla nich chyba taka sama? Jednakowoż coś tam kwitnie i cieszy :tan

Soniu, żywopłot to robota mojego męża, a każda pochwała wbija Go w dumę i mobilizuje do starannego przycinania. ;:180
Piwonie, których nazwy znam, podpisałam, ale chyba chodzi Ci o Sarę Bernhardt, ona jest jasnoróżowa, tylko zdjęcie w słońcu, pokazuje białe płatki, ale jest piękna ;:167
Chryzantemy kwitną w doniczkach, a w gruncie też ślimaki zrobiły mi pogrom pod stroiszem, kilka mniejszych krzaczków już chyba nie odbije. ;:145
Ogród masz bardzo słoneczny, to przy tych temperaturach, lepiej podziwiaj go z okien domku ;:196

Loki, gratuluję kwitnących maczków, czasem jest trochę nawymyślać niektórym maruderom. ;:138
Irysy raczej nie potrzebują nawożenia poza fosforem, ja je podsypuję jedynie popiołem drzewnym, ale mam na sumieniu zostawianie siewek floksów w inichch i biedaki mają dżunglę wokół siebie, a to im nie służy.
Widziałam w którymś wątku, że miałeś piękną kolekcję irysów, pewnie musisz dać im więcej słońca, jeśli chcesz żeby znów obficie kwitły. Też mam taki plan. :wink:

Iwonko, kawę piję od niedawna, w sumie bardziej kręci mnie jej zapach niż smak i robię ją o świcie, kiedy ogród jeszcze nie pachnie, za to wszelakie ptaki śpiewają najpiękniej ;:oj W ciągu dnia soczek i woda, bo kawa nie dość, że mi stygła, to jeszcze zdążyła skusić parę robaczków, zanim sobie o niej przypomniałam. ;:306
U mnie naprawdę nie ma takich upałów jak u Was, a w ogrodzie to już zupełnie go nie odczuwam. Wracając do domu ze sklepu, zamykając za sobą bramkę, mam wrażenie wejścia do innej strefy klimatycznej :;230
Chryzantemy całą zimę wegetowały sobie na parapecie, to chyba z nudów już zakwitły. :wink:
Dobrze pamiętasz, kosmos padł mi chowany na zimę do domu, ale i fygeliusa identycznego jak Twój, wsadziłam do ziemi i mimo okrywy śnieżnej, wypuszcza dopiero z korzenia, bo wszystkie gałązki zmarzły. Nie mogę też dochować się fuksji magellańskiej, już trzy sadzonki nie przeżyły zimy w moim klimacie. :cry:
Przyjemnego ciepła ;:196

Halinko, ;:180 bardzo w imieniu piwonii. Moje to w większości stare bezimienne, albo nędzne korzonki z kapersów, na kwitnienie których czekałam długie lata i zdążyłam zapomnieć nazwy. Jak je sadziłam, to o itochach nawet nie miałam pojęcia ;:oj
Ta, która Ci się podoba, to Festiva maxima, na dwóch ostatnich zdjęciach, tylko w tym roku brakuje jej bordowych maźnięć ;:oj
Dużo pięknych kwitnień, Halinko ;:196

Jadziu, proszę bardzo, to już prawie koniec w tym roku ;:196

Urocza Sarah Bernhardt

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Urocza nieznajoma

Obrazek

Obrazek

Bowl of beauty

Obrazek

Obrazek

Nippon Beauty

Obrazek

NN
Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Śliczne piwonie,co nie które też mam.Myślałam,że jak wrócę już nie będzie piwonii,a jednak się myliłam bo nie które miały pączki.W bukiecie naliczyłam 11odmian,ale to chyba nie wszystkie,a Ty Marto liczyłaś swoje?Nie wąchałam tej pustej białej piwonii z żółtym środkiem a okazało się,że ona też pachnie.
Miłego dnia. ;:138
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, do mnie dotarły 30-to stopniowe temperatury i piwonie osypują się bardzo szybko. Już niewiele kwitnących, jeszcze tylko boczne pąki rozwijają i znów będę na nie czekać rok.
Doliczyłam się 25 kwitnących w tym roku, ale mam i takie, które nie zakwitły, albo się powtarzają. Z wielkiej miłości maltretuję je w cieniu, z nadzieją, że się przyzwyczają, ale jakoś nie chcą, wolałyby słoneczko, chociaż dotychczas kwitły, a ten rok wyjątkowo im nie pasuje. ;:185 Może następny będzie lepszy ;:333
Najbardziej pachną pełne, ale puste też, jedynie zapach Coral mi nie odpowiada ;:185 , ale ona nadrabia wyglądem swoich ogromnych kwiatów. ;:215
Miłego dnia z przyjemną temperaturą. ;:196

Piwonie kończą swój pokaz, jeszcze rozkwitła taka późna bezimienna.
Obrazek

Ta też NN, pięknie pachnie

Obrazek

Obrazek

I jeszcze jedna, to jej pierwszy kwiat, czy to może być Sarah Bernhardt?

Obrazek

Czerwcowy ogród nie tylko piwoniami rozkwita.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kobea rośnie

Obrazek

Dzwonki kwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Śliczny holenderski irysek, nadgryziony przez ślimaka :cry:

Obrazek

Obrazek

Llilie się rozkręcają :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niech Wam zakwitnie kwiat paproci w tę Noc Świętojańską ;:138
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Piwonii niezłą kolekcyjkę uzbierałaś ;:138 ;:oj ;:215 ;:111
Szkoda że tak krótko kwitną ;:131 ale następcy tuż, tuż... :D
Jarzmianka ale i lilie na bogato! ;:oj :roll: U mnie nawet na balkonie jeszcze pąków nie otwierają ,opryskuję wciąż jakimś preparatem bio na mszyce a one wciąż wracają.
Dzwonki się wdzięczą ,też mam wszędzie i dobrze bo ładnie wyglądają na rabatach.
Miłego dnia Martusiu ;:196

:wit

P.S. kwiatu paproci się nie spodziewam choć mam ich kilkanaście... :D :?
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Witaj Kochana, ;:196 dawno tu nie zaglądałam, ale jak wiesz, miałam pełne ręce roboty a wszystko na już. ;:108
Dobrze, że temperatura nieco spadła, bo ten piekielny upał mnie wykańczał. A Ty przynajmniej miałaś zdrowy mikroklimat w zacienionym ogrodzie. :heja
Zachwycam się Twoimi piwoniami, te pustaczki są kochane ;:oj ;:215 Ale po tych upalnych dniach, to już zapewne śladu po nich nie ma, tak samo jak po moich. Na scenę wchodzą teraz kolejni aktorzy; dzwonki, pełniki, trzykrotki wirginijskie, jarzmianki i bajeczne lilie. ;:433 ;:433
Pozdrawiam Cię Martusiu, życzę solidnego wypoczynku i zdrowego naładowania akumulatorów. ;:168 ;:167 ;:79
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, dziękuję w imieniu piwonii ;:180 , będę ładnie prosić do zimy, żeby pięknie zakwitły za rok. Chociaż plus słabego kwitnienia jest taki, że mam mniej obcinania. ;:306
Lilie rozkwitają w oczach, zamiast rozwijać kwiatki powoli, to szybciutko od dołu do góry ;:185 i gdzie tak się spieszą?
Mszycy na liliach nie zauważyłam, ale jest jej mnóstwo na śliwkach i wszystko co rośnie pod nimi, przeważnie liliowce, klei się od spadzi. ;:223
Dzwonki są urocze, zwłaszcza na początku kwitnienia pięknie wyglądają. Co rok zadziwia mnie, że jednego dnia rozwijają się pojedyncze kwiatki to tu, to tam, a następnego, eksplozja błękitów i bieli ;:oj
Maryniu, nie opuszczaj działeczki przed północą, a nuż któraś paproć zakwitnie? ;:196

Stasiu, do mnie dopiero teraz trzydziestostopniowe upały dotarły ale w ogrodzie naprawdę nie dają się we znaki, da się żyć, a jak to miło wybiec boso na cieplutkie balkonowe płytki czy rano czy wieczorem. ;:215
Piwonie wszystkie piękne ;:167 , chociaż niektóre są zupełnie przypadkiem u mnie ;:oj ,szkoda, że nie mogą kwitnąć chociaż przez miesiąc! Najwytrwalsze są stare odmiany.
Wraz z piwoniami i resztą ogrodowego towarzystwa, ;:180 dziękujemy za pochwały i dobre życzenia wzajemnie życząc wszystkiego dobrego i jak najwięcej chwil poświęconych jedynie podziwianiu działeczki, bez pracy! ;:196

Rozkwita róża Ela i to jedna z imieniem, reszta kwitnie bezimiennie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to masz piwonii,szacun. ;:215
Co to za krzew-drzewko kwitnące na biało???
Lilie cudowne.U mnie jeszcze nie kwitną.
Miłego wieczoru. ;:138
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, piwonie zebrałam z całej wsi, żeby nie poszły w zapomnienie i jak tylko spotkałam w kapersie nędzny korzonek, to kupiłam ;:306 Takie mizeroty można wsadzić byle gdzie, nie to co rozrośnięte karpy, a jeszcze i z siewu mam kilka krzaczków i tym sposobem uzbierała się taka ilość.
Na biało kwitnie mój ulubiony jaśminowiec o takich roztrzepanych płatkach na przewieszających się pędach.
Miłego dnia ;:196

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róże kwitną u Ciebie cudownie! ;:138 Ale zbyt gwałtownie się rozwijają a słońce pali płatki.. 2 dni temu moje zakwitły gremialnie choć nie mam jakiś okazów ale w masie kwitną bajecznie...dech mi zapiera! :D
Wczoraj w godz. południowych działkowy termometr na domku w zaciszu wskazywał 37 st...uffff!
Dzisiaj trochę ochłody!Po południu w prognozie burzowo..jadę na 11 do przychodni obym dała radę spokojnie obrócić z powrotem.! ;:131

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARTO ja też bardzo lubię piwonie.Kiedyś bardzo dawno temu moja mama robiła dla mnie bukiety z piwonii na koniec roku. :D
Też mam takie piwonie które jeszcze nie kwitły.Może w przyszłym roku??
Róże też pomału rozkwitają,ale mam takie pnące które kwitną na dwuletnich pędach,więc kwitnienia nie będzie.
Piękny ten jaśminowiec,ale chyba zajmuje sporo miejsca,bo moje dwa pną się do góry.Jeden chcę wykarczować,ale nie wiem czy dam radę w tym roku.Ścięłam im pędy prawie do ziemi,ale widzę,że odrastają.
Miłego dnia. ;:168 :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Taaa? Czyli jednym słowem nie powinienem tolerować samosiejek na irysowisku? I w przyszłym sezonie powinienem wszystkie te ostróżki i maki rwać bezlitośnie, żeby nie zabierały irysom słońca? Serce mi się kraje na samą myśl o tym?

Cudowne lilie pokazujesz. Jasne, nie tylko lilie, wszystko u Ciebie piękne, ale to one urzekły mnie najbardziej?

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, moje dzikuski postarały się w tym roku ;:215 , jednak burze dotarły i zakończyły ich pokaz ;:174 .
Wiatr zdmuchnął płatki, a deszcz dokończył dzieła. Innych piękności nie mam, jeszcze jakieś niedobitki wielkokwiatowych pokażą parę kwiatków, nie to co w innych ogrodach, gdzie róże królują, a w tym roku, przynajmniej w mojej okolicy, kwitną cudnie ;:oj , aż mnie kusi też mieć, ale kolczaste gałęzie skutecznie mnie powstrzymują, zdecydowanie wolę mniej uzbrojone rośliny ;:306
Dzień zaczął się burzą i nie widać w prognozie nic lepszego, pozostaje czekać na piękną niedzielę ;:196 .

Danusiu, to czekamy na kwitnienia piwonii do następnej wiosny ;:65 .
Róże wszędzie pięknie kwitną, to może i Twoje Cię zaskoczą, a jeśli jednak nie zakwitną, to już rozwijają kwiaty liliowce i lilie, to kwiatów Ci nie zabraknie. ;:215
Jaśminowiec co drugi rok ścinam na jeża i wtedy jest niedużym krzaczkiem i mniej kwitnie, ale co drugi rok pozwalam mu rozłożyć pędy, wtedy jest piękny, ale zajmuje sporo miejsca ;:108 .
Jeśli nie potrzebujesz miejsca po jaśminowcu, to usuwając mu pędy w końcu pozbędziesz się go bez karczowania.
Udanego weekendu ;:196

Loki, niestety, już teraz powinieneś usunąć z irysów wszystko co zacienia ich kłącza, jeśli chcesz mieć ich kwiaty za rok. Twoje mają i tak lepiej, bo jednoroczne łatwo usunąć, moim wsiewają się przeważnie floksy, a te nie dają się łatwo usunąć i nawet z kawałka korzenia odrastają, a już po roku mają bardzo rozbudowany system korzeniowy, a ja też mam opory przed wyrwaniem siewek ;:223
Martagony mnie urzekają kształtem kwiatuszków, które trudno mi sfotografować ;:131 , o różnych zapachach, chociaż są u mnie przypadkiem, sama jakoś nigdy ich nie kupiłam, a teraz chyba dokupię ;:138

Kwitnie tyle roślin, że trudno wybrać zdjęcia do pokazania, a i mój fotosik ciągle podnosi alarm, że przekroczyłam limit ;:oj
Kilka goździków brodatych,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na szczęście mój aparat nie wychwytuje różnic w czerwonych kolorach, bo zrobiłabym im mnóstwo zdjęć w tej łące.

Obrazek

Ten dorównuje wzrostem floksom

Obrazek

Floksy też już rozkwitają

Obrazek

Obrazek

Kielichowiec chiński "buchnął" jednym! kwiatem ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chwasty też piękne

Obrazek

Liliowce zaczynają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego weekendu :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liliowce, floksy ... zaskakujesz mnie Marto :shock: A goździki też różniste w kolorach! ;:138 ;:138
Pogoda weekendowa ;:222 może pomiędzy opadami uda mi się wyrwać z chaty w plener...
Miłego weekendu! ;:196

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś 25 piwonii, ale kolekcja. ;:oj Nawet jak niektóre słabiej kwitną, to i tak widok całości musi być niesamowity. ;:31
Jasny goździk brodaty wyjątkowo piękny, a połączenie różowych z margerytkami śliczne. ;:138
Też mnie kuszą martagony, a rozum mówi, że nie mam kupować cebulowych, ;:124 bo gryzonie zżerają.
Trochę nam podleje ogrody. ;:215
Miłego odpoczynku. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”