Rdest Auberta ( Fallopia )
-
- 50p
- Od: 15 cze 2009, o 12:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
rdest
kupiłam w zeszłym roku,bodajże w maju,dwie sadzonki rdestu i nie urosły prawie nic.Na zimę przesadziłam je do skrzynki,ale jakoś tak cienko wyglądają,chyba po prostu słabe sadzonki kupiłam...ale na szczęście mam już zaklepane rdesty od tutejszych forumowiczów,jakby co to jeszcze chętnie kupię,potrzebuję około 15 sadzonek
posiadacz opryskiwaczy marolex
Re: Rdest auberta
Wiesz co magirl, już nie pamiętam dokładnie ile to już lat ma ta roślina. Może z 5 lat, więcej raczej nie ma. Wcześniej też miałem rdestówkę, ale z jakichś powodów obumarła. Ta jak na razie trzyma się zdrowo, niczym jej nie nawożę, rośnie w bliskim sąsiedztwie studni, więc na brak wody nie narzeka.
Przy przycinaniu nie mam litości, tnę nie patrząc czy równo puchnie. Kwitnie już w kwietniu, ale dopiero jak ją drugi raz przytnę, to rozkwita. Niczym eksplozja białych kwiatów.
Przy przycinaniu nie mam litości, tnę nie patrząc czy równo puchnie. Kwitnie już w kwietniu, ale dopiero jak ją drugi raz przytnę, to rozkwita. Niczym eksplozja białych kwiatów.
a ja posadziłam wiosną zeszłego roku 6 sztuk sadzonek na ok 20 m długości płotu. Jesienią płot był już zarośnięty.
Rośnie to cholerstwo bardzo intensywnie, aż się boję co będzie dalej
także sadzonki co pół metra to na pewno za gęsto - można sobie potem nie dać z tym rady...
Rośnie to cholerstwo bardzo intensywnie, aż się boję co będzie dalej

także sadzonki co pół metra to na pewno za gęsto - można sobie potem nie dać z tym rady...
rdest auberta
Czy ktoś ma, zna, wie "z czym to się je" żart. Pytam o to czy ma ktoś u siebie to pnącze?
jakieś doświadczenia? porady ?
Planuje posadzić go przy siatce, ma być odgrodzeniem od sąsiadów żeby zachować troche intymności dla mieszkańców.
jakieś doświadczenia? porady ?
Planuje posadzić go przy siatce, ma być odgrodzeniem od sąsiadów żeby zachować troche intymności dla mieszkańców.
Re: rdest auberta
Mój dziadek miał i z tego co kojarzę to w ogóle o to nie dbał:) rosło to w ogromnym tempie, po wymianie płotu chyba padło.
Adrian
hehe czyli jest to chyba to czego szukam
bo zajmuję się ogrodem dla moich znajomych, a oni chcieliby żeby wszystko było na "już" czyli wysokie żywopłoty, piękna trawa i tak żeby mieć trochę intymności przed światem. Więc byłaby to dla nich idealna roślinka.

- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo silnie rosnące pnącze.Wymaga solidnych podpór.W piątym roku od posadzenia pod ciężarem pędów(po deszczu) oderwała się siatka od słupków.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 lip 2010, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
posadziłam 8 sadzonek rdestu w zeszłym roku pieknie wyrósł i pieknie kwitł ,po bardzo mroźnej zimie 3 krzaczki mi zmarzły
2 są słabe a 3 bardzo obficie przybierają ale niestety w tym roku nie kwitną 

Re: Rdest auberta - przesadzenie w inne miejsce?!
Kochani
Ale:
1. Mój ma 2 lata posadziłam go na ścianie do której prawie wcale nie docierało słońce i wcale niekwitł i nie czepiał się muru- czy lubi słońce ??????????????//
2. Chcę posadzić na połocie i tam będzie lepiej?????????????
3.Czy ma wymagania co do glęby - ja mam kiepsą-piachy - kujawy??/
4.Z poprzednich wiadomości wyczytałam że lubi wodę -tak ???????????????/
5. Niestety już go przyciełam wnerwiał mnie ale zdrewniałe pędy zostawiłam -dobrze ?????????
Bardzo
poprszę o pomoc -ja jestem początkującym ogrodnikiem.
Z góry dzięki Gosia
Ale:
1. Mój ma 2 lata posadziłam go na ścianie do której prawie wcale nie docierało słońce i wcale niekwitł i nie czepiał się muru- czy lubi słońce ??????????????//
2. Chcę posadzić na połocie i tam będzie lepiej?????????????
3.Czy ma wymagania co do glęby - ja mam kiepsą-piachy - kujawy??/
4.Z poprzednich wiadomości wyczytałam że lubi wodę -tak ???????????????/
5. Niestety już go przyciełam wnerwiał mnie ale zdrewniałe pędy zostawiłam -dobrze ?????????
Bardzo

Z góry dzięki Gosia
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Witam,
posadziłam rdest licząc ,że w mig obrośnie mi pergolę i da trochę cienia na tarasie. Rośnie w miejscu bardzo słonecznym, ale dół rośliny jest w cieniu. Rośnie bardzo powoli, pędy cienkie, listki drobne, szczerze mówiąc nie tego się spodziewałam. Nie kwitł. Czy coś jest z nim nie tak. Czy po prostu w przyszłym roku hulnie? Rozczarowałam się.
Pozdrawiam
posadziłam rdest licząc ,że w mig obrośnie mi pergolę i da trochę cienia na tarasie. Rośnie w miejscu bardzo słonecznym, ale dół rośliny jest w cieniu. Rośnie bardzo powoli, pędy cienkie, listki drobne, szczerze mówiąc nie tego się spodziewałam. Nie kwitł. Czy coś jest z nim nie tak. Czy po prostu w przyszłym roku hulnie? Rozczarowałam się.
Pozdrawiam
Witam
Kupiła w zeszłym roku jesienią rdest posadziłam w roślinę w pół cieniu -sprzedawca powiedział że sa to odpowiednie warunki.
Ale w tym sezonie bardzo b...o slabo kwitł, liści dużo zarosło całą ścianę ( około 4 m) w jeden rok -liście duże ładne zielone. Z tego forum dowiedział się że potrzebuje dużo słońca więc posadziałm inne miejsce - b..o słoneczno zobacze co za rok?????????????
Dam znać i wszystkim podziękuje jeśli to pomoże
Gosia
Aha lubi dużo wody i odżywiania więc może to jest powód ,że nawet liście w twojej roślinie były słabe.
Kupiła w zeszłym roku jesienią rdest posadziłam w roślinę w pół cieniu -sprzedawca powiedział że sa to odpowiednie warunki.
Ale w tym sezonie bardzo b...o slabo kwitł, liści dużo zarosło całą ścianę ( około 4 m) w jeden rok -liście duże ładne zielone. Z tego forum dowiedział się że potrzebuje dużo słońca więc posadziałm inne miejsce - b..o słoneczno zobacze co za rok?????????????

Gosia
Aha lubi dużo wody i odżywiania więc może to jest powód ,że nawet liście w twojej roślinie były słabe.
Nie sadzi się samych korzeni, trzeba zostawić ok.1 metrowe odcinki zdrewniałych pędów.Rdest lubi wilgotne, nieco gliniaste gleby.Na suchych piaskach będzie rósł słabo.
WITAM-na piachu słabo to smutne ale może nawiozę mu troche gliny zamiast nawozu naturalnego -o takim myslałam?
Tak zalezy mi na tej roślinie-miał wytworzyc intymny kącik
pozdrawiam Gosia
Tak zalezy mi na tej roślinie-miał wytworzyc intymny kącik

pozdrawiam Gosia
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
U mnie generalnie glina, zacienione miejsce, ale w miejscu gdzie rosną trochę piachu było. Na wiosnę nawiozę i zobaczę co będzie.
Teraz i tak wszystko smutno wygląda.
Pozdrawiam

Teraz i tak wszystko smutno wygląda.
Pozdrawiam