Kawon ( arbuz ) - część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon(arbuz)

Post »

Ej, harlej1, aż popatrzyłam skąd jesteś a konkretnie skąd te arbuzy.Piękne ;:138 ;:138 ;:138
Wiesz , po Twoich zdjęciach to chyba się skuszę w przyszłym roku i posadzę bo raczej obawiałam się że mi nic nie wyjdzie z arbuzów.
Gratuluję zbiorów, taka ilość i wszystkie piękne ;:63 ;:63

Harlej 1, jeszcze raz oglądam te zdjęcia, nie widać chorób na tych arbuzach, czy mączniaki były jakieś czy nic z tych rzeczy? , opryskiwałeś? Jak tak to czym i w którym momencie? A jaką pogodę miałeś w tym roku- deszczową czy w normie?
Czym wzbogaciłeś podłoże, lałeś jakąś gnojówkę z pokrzyw w trakcie wegetacji? wiesz pytam bo piszesz że można pytać.
Już prześledziłam wątek kiedy sadziłeś ale Twoje wnioski końcowe to kiedy najlepiej wysiać ?

Też uwalę taką wielką grządkę u siebie. ;:113
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

są to zdjęcia z 9.08
co do chorób, to były, ale dopiero w sierpniu, wystąpiły jakieś większe ich objawy, myślę, że to dzięki skrzypowi i pokrzywie, których używałem do nawożenia, kilka razy w ciągu tego sezonu, w dodatku pryskałem skrzypem, ale później się zniechęciłem i zaprzestałem tego zabiegu. Dość obfite plony, można zawdzięczać też dużej ilości obornika, który został wkopany tam dwa lata temu. Pogoda też dopisała, kilka fal upałów, niezbyt mokre lato. Gorzej było na początku, kilka z pierwszych sadzonek, które sadziłem na samym końcu maja, zwiędło z nadmiaru wody. Potem sadziłem na początku czerwca i też była duża szansa, że nie przetrwają, w drugim tygodniu czerwca wysadziłem Rosario i Janosiki, te dosyć szybko się przyjęły i zaczęły bardzo szybko rosnąć, właśnie dzięki pierwszej fali wysokich temperatur. Jeszcze dwa słowa o terminie siewu, Crimsony w większości siałem na przełomie marca i kwietnia, Rosario od 15 kwietnia, a Janosiki od 19. W trakcie sezonu, przykrywałem je płótnem P17 i P19,

edit
tomek-warszawa pisze:Ale ładne ;:138 ;:63 ;:63 To moje tyle arbuzów nie miały w szklarni co Twoje na polu. Moje na jednej roślinie miały 1-2 arbuzy
Tomek, nie było aż tak kolorowo, na tej połówce rosło jakieś 20 roślinek, więc średnio na każdej było gdzieś około jednego arbuza, może ciut więcej
x-suzana

Post »

harlej1 pisze:są to zdjęcia z 9.08
co do chorób, to były, ale dopiero w sierpniu, wystąpiły jakieś większe ich objawy, myślę, że to dzięki skrzypowi i pokrzywie, których używałem do nawożenia, kilka razy w ciągu tego sezonu, w dodatku pryskałem skrzypem, ale później się zniechęciłem i zaprzestałem tego zabiegu. ,
Nie do końca rozumiem: skrzyp i pokrzywa pomogły w zwalczeniu chorób czy szkodziły?
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

opóźniły ich występowanie :D
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładne arbuzy 8-)
Wydaje mi się że miały trochę za ciasno, mój jedynak zawiązał 3 duże owoce, ale miał sporo miejsca, dopiero pod koniec wegetacji nastąpiło pomieszanie z poplątaniem :lol:
Pozdrawiam, Maciek.
x-suzana

Post »

U mnie w domu mówią mi, że z arbuzami nie uda się, że szkoda sobie głowy zawracać.Ja będę cieszyć się jak zawiąże po 1 owocu na roślinie , o 3 nawet nie śmiem marzyć. :P
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Jeśli masz miejsce próbuj :wink:
Najlepsza do gruntu jest odmiana rosario z tego co wiem.
Zapomniałem dodać że mój rósł na czarnej włókninie, mniej więcej kwadrat 1m x 1m. To podobno dużo daje w przypadku arbuza (temperatura gleby wokół korzeni). No i termin sadzenia - ja także posadziłem dopiero przed nadejściem pierwszej fali ciepła w czerwcu, wcześniej z pewnością by zgniły..
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Suzana polecam jeszcze odmianę Janosik i Złoto Wolicy. Ja uprawiam na ziemi piaszczystej i mieszkam na Roztoczu. W tym roku miałem trochę słaby plon bo nie pryskałem od chorób a lato było ;:223 wiadomo jakie. W zeszłym roku nie pryskałem i miałem niezłe arbuzy, po posadzeniu rosły bez większej interwencji z mojej strony. Śmiało możesz siać arbuzy i spróbuj też zasadzić melony. Podstawa to słoneczne stanowisko, podlewanie w czasie suszy i umiarkowane nawożenie.
wodnik
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Ja w tym roku wysadziłem pod koniec maja dwa arbuzy odmiana bingo i nie rosły potem zżółkły i umarły :cry: Wysadziłem je dlatego na pole bo już w szklarni nie było miejsca ale te co rosły w szklarni to ładne duże porosły
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
x-suzana

Post »

Witia, oj melony też są pycha, raz jadłam z hipermarketu, bardzo mi smakował.Drugim razem-inna odmiana już nie miał tego smaku, widzę że odmiana jest bardzo ważna.Pisano tu na forum, że melony cantalupy są dobre, tylko nie wiem czy osiągalne nasiona u mnie w Rzeszowie.

Jak słyszę Roztocze to przypomina się mi fajna lektura z podstawówki " Rogaś z doliny Roztoki" :D
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Ja w tym roku miałem Oliwina dla mnie był dobry w smaku. Ważna jest nie tylko odmiana ale i dojrzałość.Tego Cantalupe trzeba bedzie szukać na przedwiośniu, może w internecie gdzieś sie go znajdzie.
wodnik
x-suzana

Post »

tomek-warszawa pisze:Ja w tym roku wysadziłem pod koniec maja dwa arbuzy odmiana bingo i nie rosły potem zżółkły i umarły :cry: Wysadziłem je dlatego na pole bo już w szklarni nie było miejsca ale te co rosły w szklarni to ładne duże porosły
Też będę sadzić w polu bo tunel foliowy mam tylko na ogórki i pomidory więc miejsca nie ma.
W polu mam zamiar posadzić melony i arbuzy na czarnej agrowłókninie.
Po przeczytaniu na tym forum wszystkich za i przeciw wybrałam odmiany Malaga, Melba, Oliwin, zobaczymy która odmiana się sprawdzi.
Z arbuzów to Rosario i Janosik, liczę na Janosika że przystosowana odmiana do naszych zimniejszych klimatów.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja miałem melona odmiana oliwin w szklarni i jest bardzo słodki i wczesny już pierwsze owoce dojrzały w połowie lipca a pozostałe pod koniec lipca. Jak jest już dojrzały to wydziela silny zapach i ma skórkę miękką w tym roku nie posialem melona bo juz miejsca nie miałem w szklarni bo rosła papryka i arbuzy ale tej wiosny posieje go mam własne nasiona z roku 2009 wiec są dobre

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uprawiał ktoś z Was arbuza odmianę Sugar Baby? Duże rodzi owoce? Słodki jest? pytam bo mam zamiar uprawiać i Bingo i Sugar Baby

frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak ! Suger Baby uprawiałem sporo razy :wink: . Nie rośnie jakiś szczególnie wielki , tak 5-6kg , czyli w sam raz ... Czerwony w środku , smak dobry , slodki ... ale to oczywiście zależy od roku . W dobrych latach jest b. slodki . Osobiście uważam go za najlepszą odmianę ( choć muszę jeszcze wypróbować np. Rosario , Janosik , Złoto Wolicy ..) , głownie za wczesność , a co za tym idzie pewność uprawy . Bo co z tego ,że inne są wielkie i piękne - jeśli prawie nigdy nie dojrzewają ( w polu ) . Suger Baby - obowiązkowo ma być ! :wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”