Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowa kolekcja odmian drzew owocowych Garoma.

Post »

Aktualnie zrobiłem mały remanent w moich winoroślach i okazało się,że posiadam: Agat Doński, Ajwengo, Akademik, Aksinia, Ametyst Nowoczerkaski, Antoni Wielki, Arkadia, Atos, Bajkonur, Cerkiewne Dzwony, Chameleon, Czekoladowa, Czempion, Dołgożdannyj, Dostojnyj, Einset Seedles, Eszter, Etalon, Fawor, Ewerest, Festivee, Furszetnyj, Gałbena Nou, Gałachad, Garmonia, Głasza, Gordiej, Gurman Rannyj, Hariton, Hrustik, Jubilej HD ,Jupiter, Katalonia, Katrusia, Kiesza Rannyj (Polanka), Kiszmisz Luczistyj, Kiszmisz Zaporoski, Kodrianka, Kodrianka Krasnaja, Krasotka, Lancelot, Liwia, Łora, Łorano, Miodowa ,Nadieżda Azos, Nazari, Nero, Niniel, Nowy Wostorg Krasny, Oligarch, Orion, Oryginał Czarny, Pierwozwannyj, Piesnia, Podarok Irinie, Produsier , Rombik, Roszfor, Rozalinda, Rozmus, Rumba, Rumiejka, Rusłan, Saturn, Senator Burdaka , Senator Pawłowskiego, Sfinks, SirieniewyjTuman, Stella, Super Extra, Swenson Red, Sycylia, Syndykat, Szmaragd, Tigin, Timur Różowy, Walek, Wiera , Zarja Nieswietaja, Złato. Mam też jeszcze odmiany Kristaly, Canadice, Aloszenkin, , Wiktoria, Timur , Talizman, Sputnik Siewiero kałkaski, Elegia, Bianca, Muromiec, Tomajski, Wostorg Idealnyj, Wostorg BV,. Ale te 13 odmian zostanie jesienią osuniętych by zrobić miejsce pod nowe nasadzenia. :)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po konsultacji z "producentem" sadzonek winorośli wypadło,że te 3 dodatkowo wygospodarowane miejsca w szpalerze zajmą:
1. AJUTA 95-105 (25.08-5.09), 8-10 g, -22, czerwono-fioletowe,
2. ALLADYN 115-120 (15-20.09) , 7 g, -25, różowe,
3. OWACJA 100-110 (1.09-10.09), 9-12 g, -23, czerwono-czarne.
Nasadzenia zrealizowane zostaną (jeśli nie będzie po drodze żadnych katastrof pogodowych) około 20-25 maja 2020 roku. :)
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ziarnem mogą się zatruć ptaki, ale saszetki z pastą zupełnie ich nie interesują i polecam.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za podpowiedź. :) Ziarno dla nornic wsypuję do dziur tak by ich nie było widać z zewnątrz, mam nadzieję,ze ptaki ich stamtąd nie wyciągną. Wybrałem ziarno bo wydało mi się bardziej "wydajne" i starczy na dłużej, Czasami mam jesienią kilkadziesiąt dziur do "poczęstunku" zwzględu na sąsiedzki ugór skąd trafiają do mnie krety i nornice. :)
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja kupuje 10kg i na rok albo i więcej wystarcza. Wygodne i wystarczy przybić gwoździem czy drutem żeby posiłek został zjedzony na miejscu. Bo gryzonie robią zapasy i rozkopywałem spiżarnie z zatrutym ziarnem.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za info, jak spotkam takie 'ustrojstwo" w ogrodniczym to wypróbuję to rozwiązanie. :)
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Roman. Czy jabłonie: Deanskuchenapfel, Brzoskwiniowe Letnie,
Kalwila Jesienna Czerwona, Pepina Ribstona mają już jabłuszka, biorąc pod uwagę ich młody wiek?
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z wymienionych przez Ciebie odmian Deans Kuchenapfel na pewno nie ma owoców bo go w ubiegłym roku mocno przyciąłem i przesadziłem w inne miejsce. Obiecałem ,że przyszłym roku wyślę z niej zrazy do Ogrodu Botanicznego, bo byli zainteresowani zrazami tej odmiany .Brzoskwiniowe Letnie zdaje się ze ma 1 owoc. :) Kalwila Jesienna Czerwona, niestety nie ma żadnego owocu bo cieszyła się ogromną popularnością w ubiegłym roku jako dawczyni zrazów u kolegów na naszym forum i mocno ją przycinałem, ale w przyszłym roku nie będę z niej pobierał zrazów by dać jej szansę na owocowanie. Natomiast co do Pepiny Ribstona to nie pamiętam, muszę luknąć na nią jak pojadę na wieś. :wink:
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i sprawdziłem, niestety Pepina Ribstona nie ma w tym roku jeszcze owoców, ale przy takiej suszy jak w tym roku to nie wiem czy by je była w stanie utrzymać bez szkody dla całego drzewka.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

garom mozę wrzucić filmik z Wielkiej Brytanii o z zbiorze Peppiny Ribstona od dr Hayes?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No pewnie, że możesz wrzucić, zobaczymy jak to robią inni... . :)
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję serdecznie za pozwolenie. Dzięki temu, że wpadłem na kanał dr Hayes kilka lat temu nauczyłem się ciąć jabłonie, dodatkowo właściciel omawiający na filmie poniżej Pepinę Ribstona, nawiasem ma ona całkiem podobne liście do koksy, ma pokaźną kolekcję odmian, w której znajduje się nawet krótkonóżka królewska(Court Pendu Plat).

youtu.be/-vURVEpcfTM
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za filmik, teraz wiem czego się spodziewać po mojej Pepinie Ribstona... . Chociaż biorąc pod uwagę susze w moje okolicy to moje mogą być jeszcze mniejsze ( gość wspomina o zimnej wiośnie, która może być przyczyną takiego stanu rzeczy jaki pokazuje na filmie). Z tego co facet mówi i z informacji w necie wynika,że Koksa Pomarańczowa pochodzi od Pepiny Ribstona więc i liście mają podobne. :)
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo fajnie opowiada o odmianach, problemach, chorobach itd. Deanskuchenapfel to jabłko kuchenne i mieli w tej szkółce co szczepią na antonówce?
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Według pomologa Grzegorza Hoduna Deans Kuchenapfel ma również synonim Deans Codlin, mam ją ze szkółki w Żłobiznie szczepione na Antonówce S. :)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”