Karczowanie,usuwanie trudnych korzeni,pieńków,krzewów,drzew
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Cieszę się dziewczyny jak nie wiem co...
Gieniu laskowe tak bardzo lubię,że zjadam mokre i wyschnięte ,
w tym przypadku jest mi wszystko jedno ,bardzo lubię laskowe mniam,mniam
Mam dwie leszczyny i jakoś nie mogę się doczekać dużego zbioru,
tak dużego byśmy sie wszyscy nimi "zapchali" albo chociaż ja tylko
,
chcociaż dla mnie ,żeby było....
Słabo mi owocują leszczyny....

Gieniu laskowe tak bardzo lubię,że zjadam mokre i wyschnięte ,
w tym przypadku jest mi wszystko jedno ,bardzo lubię laskowe mniam,mniam
Mam dwie leszczyny i jakoś nie mogę się doczekać dużego zbioru,
tak dużego byśmy sie wszyscy nimi "zapchali" albo chociaż ja tylko

chcociaż dla mnie ,żeby było....

Słabo mi owocują leszczyny....

-
Karo, leszczyny najlepiej owocują na dwuletnich konarach, trzeba je po prostu ciąć, konar 4-letni to już stary konar. Zresztą zauważysz jesienią które konary wypuszczą najwięcej kocurków. Czytałam na portalu sadowniczym, że sadownicy, którzy mają plantacje leszczyn traktują je jakimś preparatem aby lepiej plonowały ?!?!
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Jest jeszcze jeden sposób usuwania pniaków , dobry dla amatorów grzybów. Wczesną wiosną można kupić grzybnię boczniaka na kołeczkach , nawiercić parę dziur jak w poradach wyżej , powtykać kołki z grzybnią, zatkać ziemią albo kawałkami drewna i czekać na grzybobranie. Jak dobrze pójdzie pierwsze będzie jesienią , w gorszym wypadku następnej wiosny lub jesieni. U siebie miałam uczty chyba z pięć lat z rzędu , pniak pięknie wytrawiony no i bez chemii...
Dobrego wyboru . kozula , całkiem tu nowa

Dobrego wyboru . kozula , całkiem tu nowa
By nie mnożyć wątków na ten sam temat dopiszę się tutaj ze swoim problemem.
Mam do wykarczowania około 2 arów gęstych zarośli. Są to głównie zdziczałe śliwy o wysokości do 3 m, o pniach do 10 cm grubości. Zacząłem wycinać te drzewka. Nie jest to szczególnie ciężka praca nawet jeśli się to robi ręczną piłą do gałęzi.
Zastanawiam się jednak jak się zabrać za wykarczowanie pniaków i korzeni?
Czy znacie na to jakiś prosty sposób? Ręczne wykopywanie na takiej powierzchni to katorga. Może mechanicznie? Czy np. traktor z pługiem dałby radę wyorać te korzenie?
Może lepsza byłaby koparka? Taka zębata łyżka koparki, po powierzchni bez kopania dołów...? No i w związku z tym, czy zostawiać wysokie pieńki, czy obcinać przy samym gruncie? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Mam do wykarczowania około 2 arów gęstych zarośli. Są to głównie zdziczałe śliwy o wysokości do 3 m, o pniach do 10 cm grubości. Zacząłem wycinać te drzewka. Nie jest to szczególnie ciężka praca nawet jeśli się to robi ręczną piłą do gałęzi.
Zastanawiam się jednak jak się zabrać za wykarczowanie pniaków i korzeni?
Czy znacie na to jakiś prosty sposób? Ręczne wykopywanie na takiej powierzchni to katorga. Może mechanicznie? Czy np. traktor z pługiem dałby radę wyorać te korzenie?
Może lepsza byłaby koparka? Taka zębata łyżka koparki, po powierzchni bez kopania dołów...? No i w związku z tym, czy zostawiać wysokie pieńki, czy obcinać przy samym gruncie? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Wojtek
Pod lasem
Pod lasem
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
Taka traktorowa koparko-spycharka załatwiła by sprawę. Absolutnie nie przycinaj pni przy ziemi. Dużo lepiej karczuje sie z wysokimi pniami.Wojciech pisze:...Może lepsza byłaby koparka? Taka zębata łyżka koparki, po powierzchni bez kopania dołów...? No i w związku z tym, czy zostawiać wysokie pieńki, czy obcinać przy samym gruncie? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Mietek.
Ja karczowałam ( jak dotąd jeden
) korzeń, podkopałam, to szpadlem, to siekierą, oczywiście zamach... i dwie godziny nie moje, nie mam już na to sił, kasy na najemników brak...
Co z tym dziadostwem zrobić???

Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
-
- 50p
- Od: 3 gru 2007, o 12:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli komuś nie zależy na wykorzystaniu podloza, chce tylko trawnik to radzil bym odkopac troche, uciąć poniżej ziemi i tak Lila mowila, zasmarowac Randapem i jak by sie wydarzylo ze znowu wypusci to nalezy powtorzyc zabieg i juz mozna przysypac ziemia i posiac trawke, ale jeżeli ktoś chce uprawiać tam jakies rosliny ozdobne to dobrze byloby wykopac te rosliny(praca bardzo pracochlonna)
pozdrawiam i życzę miłej zabawy;-)
bartusiiiek
pozdrawiam i życzę miłej zabawy;-)
bartusiiiek
Mam ten sam problem.Musiałam ściąć olbrzymią starą leszczynę.
Miała ponad 30 lat albo i więcej i nie rodziła.
Oboje z mężem mamy razem 120 lat
i wykarczowanie tego metodą szpadel i siekiera raczej nie wchodzi w grę.
Ciężki sprzęt zrujnuje mi działkę i jest wściekle drogi.
Miejscowa siła robocza nawet za 200 zł się nie śpieszy.
Czy nie ma jakiegoś sposobu na rozkład czy coś w tym stylu korzeni?
Może czymś posypać na zimę?
Proszę pomóżcie
ALYS
Miała ponad 30 lat albo i więcej i nie rodziła.
Oboje z mężem mamy razem 120 lat

Ciężki sprzęt zrujnuje mi działkę i jest wściekle drogi.
Miejscowa siła robocza nawet za 200 zł się nie śpieszy.
Czy nie ma jakiegoś sposobu na rozkład czy coś w tym stylu korzeni?
Może czymś posypać na zimę?
Proszę pomóżcie

ALYS
Lepiej późno niż wcale
-
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wierzba - usunięcie
mam 'mały' problem do zgryzienia widoczny na zdjęciach. muszę się pozbyć tych pozostałości po wierzbach - ponieważ mechanicznie odpada to pozostaje mi chemicznie. kiedyś przeglądając forum czytałem o nawiercaniu i zalaniu Randapem czy czymś podobnym, teraz kiedy potrzebuję nie mogę znaleźć. proszę Was o podsunięcie jakiegoś skutecznego pomysłu pozbycia się tego całego systemu korzeniowego.

Pozdrawiam. Mirek.