Poziomki - uprawa cz. 1
-
- 100p
- Od: 21 paź 2008, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Kupiłam trzy odmiany poziomki Reginę,Rugię i Barona i mam małe pytanko.
Czy mogę te trzy odmiany posadzić obok siebie bez strachu,że się wzajemnie
pozapylają i pokrzyżują?
I jeszcze jedno pytanko.Pani w sklepie ogrodniczym dosłownie mi wcisnęła poziomkę
która ma niezwykle plennie owocować.Nie pamiętała nazwy tej odmiany,ale twierdziła,że będę tą poziomką
zachwycona.Poziomka ma mieć około kg owoców na krzaczku.Wiem,że jest to niemożliwe,jednak skusiłam
się na tą poziomkę.Proszę potwierdźcie czy poziomka może mieć tak dużo owoców,czy jestem naiwna łudząc się,
że może jednak.....
Kupiłam trzy odmiany poziomki Reginę,Rugię i Barona i mam małe pytanko.
Czy mogę te trzy odmiany posadzić obok siebie bez strachu,że się wzajemnie
pozapylają i pokrzyżują?
I jeszcze jedno pytanko.Pani w sklepie ogrodniczym dosłownie mi wcisnęła poziomkę
która ma niezwykle plennie owocować.Nie pamiętała nazwy tej odmiany,ale twierdziła,że będę tą poziomką
zachwycona.Poziomka ma mieć około kg owoców na krzaczku.Wiem,że jest to niemożliwe,jednak skusiłam
się na tą poziomkę.Proszę potwierdźcie czy poziomka może mieć tak dużo owoców,czy jestem naiwna łudząc się,
że może jednak.....
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj, chyba to jakieś nieporozumienie. Mam dwuletnie poziomki z siewu, w tym sezonie do tej pory codziennie zbieram po kilka sztuk z każdego krzaczka. W sumie przez kilka miesięcy zebrałoby się kilka kilogramów, oczywiście nie w jednym momencie na jednej roślinie. Tak więc plon całkowity ze 100 roślin a plon z dwudziestu byłby niemal równy? Niemożliwe!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Re: Poziomki - uprawa
Witajcie !
Pozdrawiam Świątecznie !
Pytanie do tych z Nas którzy zajmują się poziomką.
Mam dwa kawałki ziemi na których wiosną chcę posiać poziomki. / 2 x po 10 m2 /. Jedno to stanowisko południowe słoneczne, drugie, to w półcieniu starych śliw. Ziemia dobrze uprawiona, ale dawniej była to ziemia żytnia, piaskowa, czyli bardzo słaba.
Proszę o podpowiedz : jakie odmiany na jakie stanowisko, i jak wygląda sprawa podlewania. Pracuje, a więc podlewanie w soboty, niedziele.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Świątecznie !
Pytanie do tych z Nas którzy zajmują się poziomką.
Mam dwa kawałki ziemi na których wiosną chcę posiać poziomki. / 2 x po 10 m2 /. Jedno to stanowisko południowe słoneczne, drugie, to w półcieniu starych śliw. Ziemia dobrze uprawiona, ale dawniej była to ziemia żytnia, piaskowa, czyli bardzo słaba.
Proszę o podpowiedz : jakie odmiany na jakie stanowisko, i jak wygląda sprawa podlewania. Pracuje, a więc podlewanie w soboty, niedziele.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Krzysztofie, zapewne niedługo zabierzesz się za wysiew poziomek 
Ale na piachu i w słońcu poziomki wymagają jednak podlewania częstszego, niż co tydzień.
Moje rosną w pełnym słońcu jedna grupa, i od wschodniej strony domu druga grupa, te mają cień od wczesnego popołudnia i owocują chyba nawet lepiej, niż te ze słońca. Nie różnią się odmian, wiekiem, podlewaniem, glebą, a tylko ocienieniem. Pytanie tylko czy pół dnia 100% słońca i pół dnia 100% cienia to równoważnik 50% cienia pod śliwkami przez cały dzień? No i zabiegi agroteczniczne, jeśli pryskasz czymś śliwy, to ta chemia pada też na truskawki...
Odmiany to pewnie wszystko jedno jakie, wybierz wg. gustu, bo chyba nie mają jakichś specjalnie odmiennych wymagań co do gleby.

Ale na piachu i w słońcu poziomki wymagają jednak podlewania częstszego, niż co tydzień.
Moje rosną w pełnym słońcu jedna grupa, i od wschodniej strony domu druga grupa, te mają cień od wczesnego popołudnia i owocują chyba nawet lepiej, niż te ze słońca. Nie różnią się odmian, wiekiem, podlewaniem, glebą, a tylko ocienieniem. Pytanie tylko czy pół dnia 100% słońca i pół dnia 100% cienia to równoważnik 50% cienia pod śliwkami przez cały dzień? No i zabiegi agroteczniczne, jeśli pryskasz czymś śliwy, to ta chemia pada też na truskawki...
Odmiany to pewnie wszystko jedno jakie, wybierz wg. gustu, bo chyba nie mają jakichś specjalnie odmiennych wymagań co do gleby.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nalewko piszesz że już niedługo można pomyśleć o wysiewie poziomek to znaczy że w styczniu już można?A to nie za wcześnie?
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Witam.
Niedługo planuję siać nasionka poziomek, pikowanie itd. Mam niewielki skrawek ziemi w półcieniu - od rana świeci słońce, po południu prześwituje już tylko przez gałęzie śliwy. Miejsce dla warzyw nie bardzo, więc pomyślałam o poziomkach dla dzieci. Dałam tam na jesień obornika końskiego... Mam nadzieję, że będzie im tam dobrze. Zastanawiam się tylko, czy dobrym pomysłem byłoby ściółkowanie ziemi pod nimi agrotkaniną, czystsze owoce, więcej wilgoci. Powiedzcie, czy to dobry pomysł?
Niedługo planuję siać nasionka poziomek, pikowanie itd. Mam niewielki skrawek ziemi w półcieniu - od rana świeci słońce, po południu prześwituje już tylko przez gałęzie śliwy. Miejsce dla warzyw nie bardzo, więc pomyślałam o poziomkach dla dzieci. Dałam tam na jesień obornika końskiego... Mam nadzieję, że będzie im tam dobrze. Zastanawiam się tylko, czy dobrym pomysłem byłoby ściółkowanie ziemi pod nimi agrotkaniną, czystsze owoce, więcej wilgoci. Powiedzcie, czy to dobry pomysł?
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Posiałam dzisiaj poziomki postawiłam na parapecie i
moje dziecko część ziemi z nasionkami wsypało sobie do słoiczka oj chyba ja już tych poziomek nie zobaczę 

- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Witajcie !
Poziomki to tanizna. Kosztują 1,50 paczuszka.
Posiej drugi raz i po bólu.
Pozdrawiam.
Poziomki to tanizna. Kosztują 1,50 paczuszka.
Posiej drugi raz i po bólu.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
U nas trochę droższe, bo ponad 2 zł, ale co to za koszt, tym bardziej, że nasion jest mnóstwo. Ja kupiłam 3 odmiany, bo nie mogłam się zdecydować, które wybrać 

- Asia40
- 100p
- Od: 18 kwie 2008, o 19:31
- Kontakt:
No proszę, a u mnie nie ma wyboru nasion poziomek
kupiłam Rugie - nie wzeszła. Dzisiaj kupiłam jakieś bez nazwy własnej z firmy Plantico i wsiałam jeszcze raz - muszą wyrosnąć 

Asia
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Asia40, a kiedy posiałaś? Poziomki mogą bardzo długo wschodzić. Na nasionach Rugii mam napisane 4-6 tygodni.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Nazwa odmiany powinna być w nadruku przy gramaturze i terminie ważności. Na rewersie opakowania.Asia40 pisze: Dzisiaj kupiłam jakieś bez nazwy własnej z firmy Plantico
Pozdrawiam,
J
J