Moje storczykowe hobby
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wanda- dzięki za odwiedziny i urocze słowa zachwytu nad ,Ciapkiem', który z radości znów rozwija następny pąk.
Storczykowa- ta fotka jest sprzed dwóch tygodni. Dziś robiłam podlewanie i już na tych pędach wyraźnie widać pąki kwiatowe. Najdziwniejsze jest to, że uprzedzano mnie iż nie będzie on kwitł przez dwa lata w ogóle, bo nie ma młodych psb. Widać młode psb- wcale do kwitnienia nie są mu potrzebne.
Storczykowa- ta fotka jest sprzed dwóch tygodni. Dziś robiłam podlewanie i już na tych pędach wyraźnie widać pąki kwiatowe. Najdziwniejsze jest to, że uprzedzano mnie iż nie będzie on kwitł przez dwa lata w ogóle, bo nie ma młodych psb. Widać młode psb- wcale do kwitnienia nie są mu potrzebne.
- miluck
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
Cześć Śnieżko! Fajnie,że się odezwałaś.
Trzymam kciuki za Z.louisendorf , aby zakwitło.
A do zachwytów dla" ciapka "oczywiście się dokładam.
Dziękuję za odpowiedź dot.dendrobium i zygopetulum.
Moje dendrobium Emma Gold wypuszcza nową bulwę i listki na tych bulwach
które wcześniej nie kwitły.
Zygopetulum jakby stanęło , wypuściło dwa liście i teraz odpoczywa.
Pozdrawiam
Jagoda :P
Trzymam kciuki za Z.louisendorf , aby zakwitło.
A do zachwytów dla" ciapka "oczywiście się dokładam.
Dziękuję za odpowiedź dot.dendrobium i zygopetulum.
Moje dendrobium Emma Gold wypuszcza nową bulwę i listki na tych bulwach
które wcześniej nie kwitły.
Zygopetulum jakby stanęło , wypuściło dwa liście i teraz odpoczywa.
Pozdrawiam
Jagoda :P
- śnieżka
Miluck i Dorcia- witajcie znów u mnie!
dorcia- ja swojego Zygopetalum nie podzieliłam, choć mnie strasznie kusiło, bo bałam się, że jeszcze dłużej musiałabym czekać na jego ewentualne zakwitnięcie. Ma juz w doniczce dość ciasno. Jeśli zakwitnie w tym roku, to na pewno muszę go przesadzić do nowego podłoża i może wtedy go podzielę.
Miluck- moje dendrobium też rośnie z tego nowego pędu i u podstawy zaczyna grubieć. Jeden starszy pęd też jakby zaczyna budować nowe przęsło. Ale kiedy zakwitnie, jeśli w ogóle zakwitnie, na razie nie wiadomo.
Fajnie, że u Ciebie tak ładnie sobie radzi, może dość szybko zakwitnie, czego Ci oczywiście mocno życzę.
dorcia- ja swojego Zygopetalum nie podzieliłam, choć mnie strasznie kusiło, bo bałam się, że jeszcze dłużej musiałabym czekać na jego ewentualne zakwitnięcie. Ma juz w doniczce dość ciasno. Jeśli zakwitnie w tym roku, to na pewno muszę go przesadzić do nowego podłoża i może wtedy go podzielę.
Miluck- moje dendrobium też rośnie z tego nowego pędu i u podstawy zaczyna grubieć. Jeden starszy pęd też jakby zaczyna budować nowe przęsło. Ale kiedy zakwitnie, jeśli w ogóle zakwitnie, na razie nie wiadomo.
Fajnie, że u Ciebie tak ładnie sobie radzi, może dość szybko zakwitnie, czego Ci oczywiście mocno życzę.
- śnieżka
Moje Zygopetalum ma już dwie łodygi z wyraźnie wykształconymi kwiatami, po 4 na jednej i jeszcze mniejszą, trzecią łodygę, ale nie można jeszcze dokładnie określić ile ma kwiatów- widoczne są trzy pąki na razie.Storczykowa pisze:on jest jakiś... dziwny. mi tylko raz kwitło u mnie Zygopetalum, nie pamiętam,. jak wyglądała łodyga (była tylko 1). a tu mogą być 2.

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki