Wawrzyn szlachetny (Laur)
Re: Wawrzyn szlachetny (Laur)
Jaką dawką tego Amistaru to opryskałaś? Kup sobie do zasilenia InsolFos i podaj czterokrotnie w dawce o połowę mniejszej jak zaleca producent. Roślina moim zdaniem przypalona Amistarem i z ewidentnymi oznakami braku fosforu w podłożu. 

- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kazali 1 ml na litr.
Dzięki
Dzięki

- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Mamafrania, Czarodziej ma racje ,denaturat bardzo dobrze "działa" na tarcznika, rozcieńczony.
Też pryskałam i laur i cytrynę i nie zauważyłam na liściach skutków ubocznych.
Też pryskałam i laur i cytrynę i nie zauważyłam na liściach skutków ubocznych.
mamafrania oczywiście nawóz fosforowy co podlewanie ale nie częściej jak co 10 dni gdybyś podlewała częściej to co drugie podlewanie daj. 

- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Dzięki Kochani.Mam nadzieję że wspolnymi siłami uratujemy te laury.Z denaturatem to była moja pierwsza przygoda, zostałam za to zrugana przez "fachowców"...Nie lubie kiedy mi cos pada,dlatego dołożę starań żeby wawrzynek się wykurował. 

Cóż, chyba coś niedokształceni.mamafrania pisze:Z denaturatem to była moja pierwsza przygoda, zostałam za to zrugana przez "fachowców"...

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2011, o 15:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czyli co - woda z mydłem czy jednak z denaturatem?
Czarodziej_ oprysk u mnie nie będzie możliwy z racji mieszkania w bloku, rodzinka razem z moim laurem by mnie wyrzuciła ;)
Czy stosując przemywanie i ewentualnie wspomniane wcześniej pałeczki mam szanse na wytępienie tego w 100% czy to będzie powracać?

Czarodziej_ oprysk u mnie nie będzie możliwy z racji mieszkania w bloku, rodzinka razem z moim laurem by mnie wyrzuciła ;)
Czy stosując przemywanie i ewentualnie wspomniane wcześniej pałeczki mam szanse na wytępienie tego w 100% czy to będzie powracać?
"Na razie się wspinam ale widoki są ekstra"
gunikpolny woda z denaturatem 2:1 (woda:denaturat) oprysk możesz równie dobrze zrobić preparatem Agricolle Spray który jest bezzapachowy a ujmę to potocznie dusi szkodnika bez szkody dla ludzi. Chemia jest skuteczniejsza bo działa szybciej, ekopreparatem dłużej będziesz walczył ale tez się tego pozbędziesz. 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2011, o 15:29
- Kontakt:
To chyba teraz już wiem wszystko czego mi potrzeba
Bardzo dziękuję

"Na razie się wspinam ale widoki są ekstra"
Witajcie
Mam laur dopiero od zeszłego roku i niestety w grudniu został zaatakowany przez tarczniki. Rozmnożyły się bardzo szybko
Nie stosowałam chemii, bo wykorzystywałam go w kuchni, ale zrobiłam mu porządną kąpiel. I pomogło!
Mimo tego, że nie stosowałam denaturatu ani mydła to i tak liście zaczęły schnąć i odpadać.
Ale zaczął już wypuszczać nowe listki 

Mam laur dopiero od zeszłego roku i niestety w grudniu został zaatakowany przez tarczniki. Rozmnożyły się bardzo szybko

Nie stosowałam chemii, bo wykorzystywałam go w kuchni, ale zrobiłam mu porządną kąpiel. I pomogło!

Mimo tego, że nie stosowałam denaturatu ani mydła to i tak liście zaczęły schnąć i odpadać.

Cześć Wam
piter258 jak tam idzie ukorzenianie laura?:)

piter258 jak tam idzie ukorzenianie laura?:)
Czy Wasze laury też tak wolno rosną ? jaki macie mniej więcej przyrost roczny ? bo mój przez rok urósł może z 1 cm .. i nie wiem czy coś z nim nie tak (a właściwie z moją opieką ;) ) czy one już tak mają 

Laur mam od kilku lat,kiedyś kupiłam w castoramie drzewko.Zawsze każdego lata stawiam go na tarasie w pełnym słońcu i jest tam do września.Zimą stoi w chłodnym pokoju.Niestety ostatniej zimy zaatakowały go tarczniki.Walka była trudna ostatecznie obcięłam go, a do ziemi włożyłam patyczki Provado Combi Pin2,5PR i przesadziłam do zwykłej uniwersalnej ziemi i dziś wygląda tak.Sadzonkę ukorzeniałam.Trzeba długo czekać .Sadzonka zerwana w sierpniu, wstawiona do wody, wypuściła korzenie dopiero pod koniec stycznia.Zalecam cierpliwość.Laur przyrasta wolno- w ciągu roku jakieś 10 cm

te jasne listki to nowe zdrowe przyrosty z tej wiosny
obok wawrzynu po prawej małe drzewko oliwne kupione w ubiegłym roku w tesco

te jasne listki to nowe zdrowe przyrosty z tej wiosny

obok wawrzynu po prawej małe drzewko oliwne kupione w ubiegłym roku w tesco

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lis 2013, o 11:15
Potrzebuję pomocy, mój wawrzyn zaczął usychać, chociaż nie przesuszyłam podłoża. listki opadają, są suche i takie poskręcane, albo raczej pofalowane przy krawędziach, oprócz tego zauważyłam czarne plamki w niektórych miejscach...co mam zrobić. czytałam gdzieś, że wawrzyn potrzebuje zimować w chłodnych i jasnych pomieszczeniach - wystawiłam go na balkon, liście umyłam wacikiem nasączonym wodą przegotowaną. boję się, że na balkonie będzie mu za zimno, a w mieszkaniu za ciepło. Pomocy! 

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój laur zimuje na strychu gdzie jest w chwili obecnej 8 stopni i prawie go nie podlewam w tym czasie
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia