Czerwona porzeczka - choroby i szkodniki
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czerwona porzeczka - choroby
To wygląda na opadzinę porzeczki. Jezeli jest to owocujący krzew to Score może mieć za długi okres karencji ( 21 dni ) - spróbuj Topsinu - 14 dni karencji.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Winogrodek, a powiedz, jeżeli opryskałam teraz to kiedy mogę powtórzyć zabieg? Jak się tego Topsinu używa, bo na ulotce nie było nic odnośnie porzeczki 

MONIA
Zapraszam:)
Zapraszam:)
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Następny oprysk po zbiorze za jakies 2 tygodnie, ale czymś innym np. Dithane
Czy dobrze podejrzewam że to mszyca?

Jeśli tak, to czym ją potraktować skoro krzak owocuje?

Jeśli tak, to czym ją potraktować skoro krzak owocuje?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Daj sobie spokój, te liście są uszkodzone i nic im nie pomoże.Pilnuj tylko żeby mszyc nie było na nowych przyrostach.Spróbuj oprysku czosnkiem,gnojówką z pokrzywy ,naparem z liści pomidora lub ziemniaka,wywarem z tytoniu itp.Było dużo na forum na ten temat
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lip 2013, o 18:11
Witam, posiadam 3-letnią czerwoną porzeczkę. Do tego roku bardzo ładnie się rozwijała, ale teraz usychają jej liście. Nie była niczym pryskana, więc nie jest możliwe jej "spalenie" przez oprysk. Na wiosnę była sypana polifoska i nic poza tym. Mam również starsze krzaki i z nimi nic się nie dzieje. Czy ktoś z was również spotkał się z takim problemem? A może wie co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam, Justyna
Pozdrawiam, Justyna
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeżeli usycha cały krzew to znak że korzenie są uszkodzone,jeżeli starsze pędy to może być przeziernik.Uszkodzone pędy obciążone owocowaniem po prostu nie wytrzymują upałów.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Porzeczka - problem z liściem(ami)
To są objawy żerowania mszyc. Zajrzyj na spód liścia. Tutaj przyda się pirimor i pryskaj od spodu..
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Co tak stuliło listki na wierzchołku porzeczki?
Ot, takie:

Teraz, to początkowa faza, lubią to miejsce mrówki- ale w zeszłym roku i poprzednich nie pomagał oprysk na Mospilanem, Decisem ani podobnymi...

Teraz, to początkowa faza, lubią to miejsce mrówki- ale w zeszłym roku i poprzednich nie pomagał oprysk na Mospilanem, Decisem ani podobnymi...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- damek1718
- 1000p
Re: Co tak stuliło listki na wierzchołku porzeczki?
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Domyślam się, że to może mszyca być, ale nie ma typowych objawów- wybrzuszeń; są zaś nietypowe: zaginanie ogonków.
W artykule nic o tym.
W artykule nic o tym.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- damek1718
- 1000p
Bo to mszyca agrestowa
a nie porzeczkowo-czyściecowa

- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Coś zjada moje porzeczki. Walczyłam z mszycą, która po spryskaniu pokrzywą, a później colą odpuściła, a tymczasem od dołu jakieś robactwo podjada mi krzewy. Przyglądałam się dokładnie liściom, pozostałościom po uczcie i glebie w okolicy i nic nie znalazłam. Żadnych robaków, gąsienic, pojedyncze mrówki, nawet ślimaków niewiele, bo w pobliżu stoi pułapka na nie.
Wczoraj spryskałam krzewy Karate, ale po paru godzinach rozpętała się burza i chyba niewiele udało się zdziałać, bo preparat szybko spłynął.
To samo "coś" pożarło mi dwie małe sadzonki cukinii i to w taki sposób, że ślad po nich zaginął. Najpierw zauważyłam odgryzione łodyżki, a później nie było śladu po rosnącej sadzonce.
Google podpowiada, że takie gołożery, to robota brzęczaka lub piłecznicy. A może to coś zupełnie innego? Spróbować raz jeszcze spryskać karate? Teoretycznie powinno pomóc.
Tak od dołu wyglądają krzewy porzeczek czerwonych:

Wczoraj spryskałam krzewy Karate, ale po paru godzinach rozpętała się burza i chyba niewiele udało się zdziałać, bo preparat szybko spłynął.
To samo "coś" pożarło mi dwie małe sadzonki cukinii i to w taki sposób, że ślad po nich zaginął. Najpierw zauważyłam odgryzione łodyżki, a później nie było śladu po rosnącej sadzonce.
Google podpowiada, że takie gołożery, to robota brzęczaka lub piłecznicy. A może to coś zupełnie innego? Spróbować raz jeszcze spryskać karate? Teoretycznie powinno pomóc.
Tak od dołu wyglądają krzewy porzeczek czerwonych: