Ciasne, ale własne, mój 1 ar przydomowego ogródka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ciasne, ale własne, mój 1 ar przydomowego ogródka

Post »

No i znowu nazbierało się fotek z którymi trzeba coś zrobić. Nie wiem na ile Wam się podobają takie prezentacje (nikt nic nie pisze), ale co mi tam mogę być nawet samochwałą, albo zabierzcie mi aparat :;230

Datury te wieloletnie szykują się do drugiego rzutu, ale te z siewu jednoroczne nie zawodzą i będą cieszyć do jesieni:

Obrazek

Wysiewałem różne inne gatunki (kolory), ale te wszystkie kupne nasiona to jedna wielka ściema zero siewek na 20 szt. wysianych w tym roku, ;:223 a te moje własne po pięciu latach na 10 wysianych 7 wykiełkowało i niezawodne w kwitnieniu (taki eksperyment żeby się przekonać po ilu latach stracą siłę kiełkowania)

I trochę innych kwiatków aktualnie kwitnących:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale nie samymi kwiatkami człowiek żyje... Trzeba jeszcze coś zjeść i taka zapowiedź przyszłych plonów (tykwy nie będę próbował :D )

Obrazek

Ogórki między innymi takie co poniżej już sukcesywnie przerabiane :

Obrazek

Te sałatkowe tylko na bieżąco zjadane i rozdawane... :wink:
Co ciekawe z własnych nasion zebranych w ubiegłym sezonie już zdążyły się pokrzyżować ze 'śremskimi' (rosły razem) i już mają wypustki. W ubiegłym sezonie były gładkie i zgadnijcie ile nasion zebrałem z 40-to cm. okazu zostawionego na dojrzenie?
Całe 9 szt. z czego 5 wykiełkowało - dobre cokolwiek, bo mogło nic nie wykiełkować. No tak to bywa z wszystkimi mutantami typu F-1

I na koniec moje ulubione w tym sezonie:

Obrazek

Świat roślin jest dla mnie jednym wielkim zdumieniem, zwodzi zmysły i stwarza masę okazji do eksperymentów, które nie muszą się powieść, ale jest wielka frajda czekać na finał...
I taka mnie na koniec naszła sentencja... Moja własna, nigdzie jej nie wyczytacie... 'Nie gwałcić Świata, już ma tym za swoje, że istnieje...' ;:306

Ja zabobonny nie jestem, ale uważajcie, bo jutro 13-ty i piątek... O kurcze, to już dziś ;:32
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Leje u nas od 3 dni, jedyna pociecha, że nie trzeba podlewać i podreperuje się bilans wodny, bo już zaczynał być pod kreską i zaczęło przypalać trawy. Kwitnienie sterowane słońcem trochę spowolniło, ale tak jest co podziwiać takie różności:

Obrazek

Obrazek

Datury szykują się do powtórnego wysypu kwiatów, a te młode które jeszcze nie kwitły inicjują pąki:

Obrazek

Obrazek

Cieszą mnie nowości w ogrodzie, w tym roku Tykwa przechodzi samą siebie już ma długość 45 cm. i obwód 43 cm. i dalej rośnie. Jak tak dalej pójdzie zrobię z niej pudło rezonansowe jakiegoś wschodniego instrumentu z jedną struną, bo jak jest ich więcej to już nie umiem grać (coś wymyślę)... :D

Obrazek

Czekam też na żółte pomidory coctailowe, z tego co już widać b. plenne i podobno w smaku też super (kształt ciekawy) ;:oj

Obrazek

A tu spojrzenie na słoneczniki, takie pod innym kątem i wycinkowo ;:224

Obrazek

Na koniec to coś, co mnie budzi o nieprzyzwoitej porze i nie reaguje na zdalne sterowanie pilotem, żeby przestawić im godzinę budzenia...

Obrazek

Że też ich nigdy prąd nie popieści, może przeszły by mutację głosu i bym mógł wysłuchiwać np. treli słowików zamiast tych pohukiwań...Obrazek

Tylko spokój może mnie uratować... ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładne kwitnienia ;:215 Gratuluję Ci datur :) Słoneczniki u Ciebie bardzo obficie kwitną w tym roku, a u mnie zawsze było ich tyle, że mógłbym bukiety robić, ale w tym roku nie zdążyłem przekopać poletka i wysiać nasion i tym sposobem mam tylko kilka przy płocie :lol: Też mam żółte pomidory i nawet już ich spróbowałem. Dobre są ;:108
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Nooo skończyło padać w końcu i zaczynają się upały ;:63 a Ty widzę dalej bawisz się w Vincenta van Gogha z tymi słonecznikami :wink:

Lubie oglądać Twoje zdjęcia, widać, że dużo wkładasz w nie serca ;:333 najpiękniejsze Datury i wspomniane już wcześniej słonecznik ;:167 ale widok Tykwy nie zauroczył. Faktycznie można by jakąś gitarę z niej zrobić. Naprawdę musi się ciekawie prezentować w ogrodzie :tan hmm tylko tak poważnie to co z nią zrobisz? To się je ;:306 czy tylko ozdobne :?:

Odnośnie ptaszków to musisz kupić sobie proce, ale zrobić tak jak pewnie robiłeś jak byłeś dzieckiem, no i zacznij ćwiczyć celność ;:306
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Dzięki kochani za odwiedziny i za miłe słowa, pogoda teraz staje na wysokości zadania, już drugi dzień po południu przyfruwa taka większa konewka i leje równo po 'wsiech' i na mój ogródek i na sąsiada siano... Zgadnijcie kto bardziej zadowolony? :;230

Marta co do Tykwy to jak najbardziej jadalna, podobnie jak patisony,brokuły, cukinie, ale najsmaczniejsze młode - tak mówią, ja nie wiem bo ich nie jadam, dla mnie z warzyw najsmaczniejszy jest schabowy , ale z młodymi ziemniaczkami i z koperkiem... :D
W tej fazie Tykwa zapewne już drewnieje i prawdopodobnie skończy w mieszkaniu jako 'durnostojka' do następnego sezonu. :)
Zły jestem, bo 'skubana' zaborcza, zabiera wszystkie siły witalne rośliny i następne zawiązki usychają, rośnie dalej jak na sterydach i wzdłuż i wszerz i na dzień dzisiejszy wygląda imponująco:

Obrazek

Mam cichą nadzieję, że inne jeszcze 3 sztuki dadzą chociaż też po jednej... ;:218
Z nowości zaczynają kwitnienie 'Acidantery' i będą długo kwitnąć:

Obrazek

Ponadto zaczyna 'zabidzona', zapomniana, zasuszona Crocosmia, ale zdążyła na czas:

Obrazek

No i stare ale dalej w kondycji Ismeny i Pelargonie:

Obrazek

Obrazek

I sypią się jeżyny i maliny przerabiane na soki:

Obrazek

A tak zaczyna następna 'durnostojka' - czyli dynia ozdobna:

Obrazek

I żeby nie było, że ktoś zacznie się dopytywać o słoneczniki - no to są w jeszcze innej wersji jako miniaturki ozdobne:

Obrazek

No i to by było na tyle.... życzę każdemu... komu dobrze życzę...miłego'weckendu'Obrazek
U mnie zapowiada się miło...(zaległe Krzysztofa) ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Sezon ogórkowy, urlopy, kiedyś to się nazywało kanikuły, no i upał - wstał i znowu upał... :D
Mówią, że natura z niczym się nie spieszy, a jednak ze wszystkim zdąża na czas (to tylko my jesteśmy niecierpliwi), ale ten sezon przeczy temu, wszystko goni na złamanie karku i 'węgierki' z końcem lipca i winogrona te ciemna i różowe mocno przebarwione:

Obrazek

Tykwa powoli przestaje rosnąć i dlatego może zawiązuje sporo nowych owocni, trochę za późno, bo mogą nie zdąrzyć dojrzeć.
Chwila nieuwagi i dała dyla na brzozę, ale uciąłej jej co trzeba, a głowę przede wszystkiem... :;230

Obrazek

I takie tam różne:

Obrazek

Dynia ozdobna tez potrafi ładnie kwitnąć:

Obrazek

Z nowości zaczyna kwitnąć 'Tygrysówka':

Obrazek

Z tych co już były to Fuksje, Acidantery, no i Datury:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to nowość - Brugmansia Czerwona

Obrazek

No właśnie, nawet renomowane firmy ( 3 sztuki przyjechały wiosną z Niemiec - ma być każda inna) oszukują i już zaczyna mi brakować konceptu, gdzie kupować ;:223 Zobaczymy co z dwoma następnymi, będą kwitły później, bo były mniejsze. Pozostaje jedynie wymiana na forum... :)

I nie będzie już słoneczników...

Obrazek

Wychodzi na to, że nie warto wierzyć Nałogowcowi ;:306 , który wierzy, że sztuka jest kłamstwem uosabiającym prawdę... ;:224
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Wreszcie dotarłam do Twojego ogrodu Andrzeju ;:215 Szczękę ciągnę za sobą po ziemi, tyle tutaj do oglądania.
Jako mieszkanka bloku w mieście jestem zachwycona ilością i różnorodnością kwiatów i wszelkich 'plonów'.
Najciekawsza dla mnie Tykwa, którą pierwszy raz w życiu widzę. Zresztą sporo kwiatów i ich nazwy, to dla mnie nowość.

Wstyd mi, że mam tak ubogą wiedzę na temat roślin ogrodowych i żałuję, że tyle wrażeń mnie mija.
Ale, cóż.. super, że można tu bezkarnie zaglądać. Nawet nie możesz mnie przegonić jakbyś chciał :pogon

Wielkie gratulacje za wszystkie kwitnienia i efekty specjalne w postaci sesji fotograficznych ;:138
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie też ta tykwa powala ;:138 super sprzęt do powalania nawet fizycznie :lol:
Ale przyznam się szczerze, że uwielbiam Osteosperum - ogólnie uwielbiam wszystkie kwiaty w typie słonecznika. ;:167
Winogrona też już u mnie dojrzewają już jest co poskubać ;:183
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Tip, tip hura... W moim ogródku złowiłem 'złotą rybkę' - znaczy się , że zanęta była skuteczna . Miło mi Asiu, że ten mój ,ciasny ale własny', też Cię zauroczył. Zresztą co tu dużo strzępić język, 'najszczęśliwszy jest ten, kogo przyroda nauczyła podziwu...' :D
Nie pamiętam kto to powiedział, ale mądrze gadał... :)
Aha, parę słów instruktażu - otóż po moim ogródku chodzi się na paluszkach, bo nie ma miejsca na postawienie całej stopy, jeszcze z wiosną było widać ścieżki, ale teraz wszystko się rozpasało i zdolności ekwilibrystyczne czasami się przydają. :;230
Ponad to, żeby wykorzystać przestrzeń życiową maksymalnie, wieszam te pnące na 'sznurkach' i trzeba uważać, żeby np. nie dostać dynią w 'dynię' ;:306
Nie raz już dostałem Tykwą i pewnie nie ostatni... ;:224
No dobra, czas na prezentacje, skoro dziewczyny zauroczyły Was Tykwy to proszę bardzo:

Obrazek

Wpadłem na pomysł żeby je ogławiać i o dziwo zawiązują nowe, aż za dużo i część muszę eliminować, bo wszystkich nie wykarmią i znowu od przybytku głowa boli... :D

Z nowych kwitnień melduje się Funkia (Hosta)

Obrazek

...i Mirt niepozornymi kwiatkami, ale jakże urokliwymi:

Obrazek

A wiecie może, że Mirt od dawien dawna był używany jako przyprawa, zarówno gałązki i liście jak i owocniki a nie tylko na Wielkanoc do przystrojenia koszyczka...? ;:303
A kto ma u siebie w domu Mirt w doniczce ręka w górę... ;:306 U mnie w spadku naprawdę wiekowy (no może półwiekowy) kilkukrotnie odmładzany zimujący w mieszkaniu.

Z tych co były "Acidantera"

Obrazek

Zapach super, intensywny, miły dla nosa, ale też nos trzeba wsadzić w kwiat żeby go poczuć. ;:170 Nie robi aury wokół siebie tak jak np. pienne róże czy Datury:

Obrazek

A datury niby nie zawiązują nasienników, a u mnie jak co roku:

Obrazek

Tygrysówka się znarowiła i tylko kwitną same czerwone, a sadziłem i żółte i białe, może później te inne kolory wykwitną:

Obrazek

No i coś dla Was dziewczyny:

Obrazek

Marto, Ty podskubujesz winogrono a ja się nimi już zażeram, tak wcześnie u mnie jeszcze nie dojrzewały (taki żer, nie dla skner, bo też się nimi dzielę). A i przyszedł mi do głowy pomysł dla zastosowania Tykwy jak już zupełnie wyschnie, nie trzeba wydawać kasy na kij bejsbolowy... ;:170 (to miałaś na myśli..?)

Asiu, ani myślę przeganiać Cię z mojego ogródka, wręcz odwrotnie jak gdzieś na dłużej znikniesz to wiedz! Tykwa = kij bejsbolowy... Hi, Hi... ;:136
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To miałam na myśli ;:306 taka maczuga Herkulesa ;:14
Piękna prezentacja Acidantera, bardzo urokliwy kwiatuszek.
A odnośnie Mirtu to nawet nie wiedziałam, że to jako przyprawe traktowano. Ciekawe muszę poczytać. Oczywiście nie podniose łapki w górę, że go posiadam.
A tym Cymbidium kusisz ;:215 ale przez tą tykwe to boję się po nie zakradać do Ciebie do ogrodu ;:124 1
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Tym razem, może zacznę od owoców - winogrona już przerabiane, śliwki też, a pomidory mam tylko 5 gatunków i nie do przerobienia:

Obrazek

Te małe żółte super w smaku, polecam można się częstować :;230

Papryki 3 gatunki i już też pierwsze dojrzewają + Cayen tylko w 2 doniczkach ale jeszcze wszystko przed nimi.
Brzoskwinie te późniejsze już też lada moment:

Obrazek

Ten sezon pod znakiem obfitości i wczesnego dojrzewania i w związku z tym roboty od groma, żeby nic się nie zmarnowało :D

Z kwitnących to już tylko 'powtórka z rozrywki' i to co miało się pokazać to się pokazało:

Obrazek

;:3 trochę psuje efekt w myśl zasady co za dużo to... wszystko za szybko przekwita, ale też nadrabia następnymi rzutami, :D
np. Datury:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oleander już też trzeci szczyt kwitnienia:

Obrazek

Bałem się, że Tykwa zostanie tylko jedna, a teraz sypią się i rosną jak zwariowane:

Obrazek

Z obserwacji wynika, że sadzonka zanim nie urośnie na 5-7 metrów kwitnie tylko męskimi kwiatami - tak ma 'Kobra', na przyszły sezon wysieję inne, zobaczymy jak się będą zachowywać :!:

I na koniec ciekawostka - zagadka, co to może być ?

Obrazek

Mam nadzieję, że tym razem zagnę wszystkich, łącznie z Karolem, chociaż może już ktoś spotkał się z takim naturalnym zjawiskiem ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obfitości od groma. Też cały czas coś przerabiam i już mam dość, ale cały czas szkoda, że się zmarnuje no i zamęczam się :lol:

Piękna ta Złota Królowa - faktycznie na takie miano zasługuje.

A zagadka to pierwsza myśl, że jednak biedna sąsiadka oberwała za storczyki, podgryzłeś jej gardło a to coś to jej migdałki :?:

PS jeszcze kojarzy mi się z pewną sceną z filmu "Milczenie owiec" :;230
Hehe ot czarny humor ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Andrzeju podczytuję Cię od samego początku utworzenia wątku ale zawsze brak czasu lub weny stawał na przeszkodzie.
Jestem pod wielkim wrażeniem ogromu roślin i ich różnorodności( które masz na tym skrawku ). Pięknie i kolorowo u Ciebie chyba tak bym sobie wyobrażała raj, można pooglądać, pojeść i jeszcze co nieco przetworzyć jak np. winogrona.Urzekło mnie wiele roślin ale jako fanka storczyków to na pierwszym miejscu powiem ,że cymbidium które kiedyś było jednym z pierwszych które miałam ale niestety nie potrafiłam im stworzyć warunków żeby zakwitły więc się pożegnaliśmy.
Kolejne ochy i achy wydawałam przy tykwie która była mi znana tylko z zastosowania jako lampy w restauracjach i nawet nie wiedziałam ,że można je u nas hodować , są super.
No i na koniec przecudna żółta pełna datura no jest boska.
Ja tez mam ogród i to trochę większy i powiem Ci ,że czuję się zawstydzona uznając ,że słaby jest ten mój ogród.
chyba starczy chwalenia jak na pierwszy raz ;:224
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Andrzej a trudniejszej zagadki się nie dało, :) może jakaś podpowiedź?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Z 'Golden Queen' zbierasz nasiona? Ja z jednorocznych bieluniów mam tylko podwójnego biało-fioletowego choć wysiewałem mix :wink: Ale niestety często mixy tak się kończą :wink:
Zagadki nie znam a jedyne co przychodzi mi do głowy to zdeformowany owoc jakiejś miechunki :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”