Wiosna.
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiosna.
Marysiu u ciebie to tyle zawsze ciekawostek pięknych jak w ogrodzie botanicznym.
Obuwiki piękne. Zastanawiałam się nad nimi wczesną wiosną. Bo gdzieś widziałam w sprzedaży. Ostatecznie zrezygnowałam bo niby gdzie miałabym je upchnąć. I nie wiem jak zimowalyby u mnie na wschodzie.
Ładnie rosną i przyrastaja? ?
Obuwiki piękne. Zastanawiałam się nad nimi wczesną wiosną. Bo gdzieś widziałam w sprzedaży. Ostatecznie zrezygnowałam bo niby gdzie miałabym je upchnąć. I nie wiem jak zimowalyby u mnie na wschodzie.
Ładnie rosną i przyrastaja? ?
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Marysiu mam Haplocarphę. Narasta i idzie jak szalona ale nie kwitnie. A z Dębikiem jest jak mu spasuje. Wcześniej mi nie rósł a teraz mi zarasta skalniak.
Podziwiam Erigeron Canary Bird. Trzy podejście i klapa. Poradzisz coś? Co on lubi i gdzie go posadziłaś?
Podziwiam Erigeron Canary Bird. Trzy podejście i klapa. Poradzisz coś? Co on lubi i gdzie go posadziłaś?
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Marysiu, dębik u mnie z początku bardzo słabo rósł. Po 3 latach się rozhulał i zawłaszcza coraz więcej miejsca. Po zimie wyglądał nieszczególnie, ale teraz zyskał na urodzie. Zdjęcia nie usuwaj, fajne skałki masz. Nabyłam też dębik Drummonda, ale padł nie dożywszy nawet roku.
Pierwszy bertram był u mnie 3 lata. To roślinka krótkowieczna, więc co roku sieję i jest u mnie długowieczna.
Janku, dlaczego pozbywasz się roślin, które tak chętnie u Ciebie rosną??
Trzeba było go tylko trochę uciachać, przecież taki jest ładny.
Z szachownicami mam podobnie. Tę akurat kupiłam bardzo późną jesienią, chyba pod koniec listopada. Poszła więc do donicy i została zadołowana w szklarni. Na wiosnę z donicą na grządkę. Inne też późno kupiłam. Odstawiłam je do piwnicy i natychmiast o nich zapomniałam. Przypomniałam sobie niestety, kiedy już było za późno.
Próbuję je reanimować, ale chyba lepiej im w niebieskich obłokach.
Haplocarpa jest u mnie kilka lat, zmieniała 2 razy miejscówkę, ale nie chciała kwitnąć. Ale ona chyba lubi być poniewierana, bo niby to afrykanka, to tegorocznej zimy nie powinna przeżyć. Tymbardziej, że jej nie przykryłam, bo mnie zeźliła brakiem kwiecia. Poza tym w ubiegłym roku wlazała na ścieżkę i nie raz została podeptana. Myślałam, że tych przykrych zajść nie przeżyje, a ona nie dość, że pokazała się niespodzianie, to jeszcze wzięła i zakwitła.
Karolciu, nie chwaląc się powiem, że dębik też mi się podoba i obielę mam ładną. A co.
Mirko, szachownice to kapryśnice. Czasem wyrosną, czasem zakwitną , ale na stałą współpracę nie ma co liczyć.
Szyszuniu, leję wodę / na grządki oczywiście/ 2-3 godz. dziennie i końca nie widać.
chinanit , a dlaczego się stresujesz. ?? Przecież wawrzynki i inne roślinki masz ładne. Nie można mieć wszystkiego. A po wtóre, pokazałam te najładniejsze skalnice, inne pozostały za zasłoną milczenia.
Aniu, obuwiki ładnie rosną, ale są traktowane po królewsku. Po ziemię liściową dla nich pojechałam do bukowego parku, są cieniowane, na zimę przykrywane. Nawet gotowa jestem puchową pierzynę dla nich poświęcić. No i chyba dlatego mnie lubią i pięknie się rozrastają. / Samochwała .......itd/
Alu, o haplocarpie patrz wyżej, / odpowiedź dla Janka/. Canary Bird-a kupiłam 3 sadzonki. Natychmiast jedną większą podzieliłam, bo eksperymenty to moja specjalność.
Nawet 2 się ukorzeniły. Tak , że na początku było 5 szt. W ubiegłym roku zostały 3szt. Przeżyły tegoroczną zimę i ruszyły przed ostatnimi mrozami z kopyta. I tak została tylko jedna. Więc niestety sukcesów brak .
Rosły sobie na skalniaku od wschodniej strony, przysłonięte przed słońcem większymi pnączami.
Pierwszy bertram był u mnie 3 lata. To roślinka krótkowieczna, więc co roku sieję i jest u mnie długowieczna.

Janku, dlaczego pozbywasz się roślin, które tak chętnie u Ciebie rosną??

Z szachownicami mam podobnie. Tę akurat kupiłam bardzo późną jesienią, chyba pod koniec listopada. Poszła więc do donicy i została zadołowana w szklarni. Na wiosnę z donicą na grządkę. Inne też późno kupiłam. Odstawiłam je do piwnicy i natychmiast o nich zapomniałam. Przypomniałam sobie niestety, kiedy już było za późno.

Haplocarpa jest u mnie kilka lat, zmieniała 2 razy miejscówkę, ale nie chciała kwitnąć. Ale ona chyba lubi być poniewierana, bo niby to afrykanka, to tegorocznej zimy nie powinna przeżyć. Tymbardziej, że jej nie przykryłam, bo mnie zeźliła brakiem kwiecia. Poza tym w ubiegłym roku wlazała na ścieżkę i nie raz została podeptana. Myślałam, że tych przykrych zajść nie przeżyje, a ona nie dość, że pokazała się niespodzianie, to jeszcze wzięła i zakwitła.

Karolciu, nie chwaląc się powiem, że dębik też mi się podoba i obielę mam ładną. A co.

Mirko, szachownice to kapryśnice. Czasem wyrosną, czasem zakwitną , ale na stałą współpracę nie ma co liczyć.

Szyszuniu, leję wodę / na grządki oczywiście/ 2-3 godz. dziennie i końca nie widać.

Aniu, obuwiki ładnie rosną, ale są traktowane po królewsku. Po ziemię liściową dla nich pojechałam do bukowego parku, są cieniowane, na zimę przykrywane. Nawet gotowa jestem puchową pierzynę dla nich poświęcić. No i chyba dlatego mnie lubią i pięknie się rozrastają. / Samochwała .......itd/

Alu, o haplocarpie patrz wyżej, / odpowiedź dla Janka/. Canary Bird-a kupiłam 3 sadzonki. Natychmiast jedną większą podzieliłam, bo eksperymenty to moja specjalność.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- delosperma
Coś zanosi się na deszcz,
żeby tylko nie przeszło bokiem.
Z tej okazji kilka fotek.
Haplocarpha rueppellii na ścieżce / zakwitła, więc nie na wojennej, tylko ogrodowej/

ZAWILEC WIELKOKWIATOWY "POLISH STAR"

Wyżlin wieczniezielony (Antirrhinum sempervirens)

Len złocisty

Piwonia koperkowa

Haberlea biała nie popisała się. Tylko 1 kwiatek co 3 lata.

Niebieska dużo młodsza, nie ma się czego wstydzić.

Rhododendron Dr.H.C.Dresselhuys

Obuwik mieszaniec i pospolity.

Z tej okazji kilka fotek.
Haplocarpha rueppellii na ścieżce / zakwitła, więc nie na wojennej, tylko ogrodowej/

ZAWILEC WIELKOKWIATOWY "POLISH STAR"

Wyżlin wieczniezielony (Antirrhinum sempervirens)

Len złocisty

Piwonia koperkowa

Haberlea biała nie popisała się. Tylko 1 kwiatek co 3 lata.

Niebieska dużo młodsza, nie ma się czego wstydzić.

Rhododendron Dr.H.C.Dresselhuys

Obuwik mieszaniec i pospolity.

- anabuko1
Marysiu
Cudne te obuwiki.
Dziękuję za informację o nich.
To ja jednak dam sobie spokój z nimi.Na razie za dużo zachodu.
Może kiedyś. Trudno. Dalej Będę je podziwiala i ciebie.
Pani koperkowa bardzo ładna.
Tobie to nawet kwiatki na ścieżce kwitną.U mnie najwyżej mlecze
A rodek. ..ech...tylko wzdycham do takich widoków .

Cudne te obuwiki.
Dziękuję za informację o nich.
To ja jednak dam sobie spokój z nimi.Na razie za dużo zachodu.

Może kiedyś. Trudno. Dalej Będę je podziwiala i ciebie.

Pani koperkowa bardzo ładna.
Tobie to nawet kwiatki na ścieżce kwitną.U mnie najwyżej mlecze

A rodek. ..ech...tylko wzdycham do takich widoków .

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ten wyżlin to wcale nie jest taki wieczniezielony.Mój zmarzł i jest brązowy.Podobnie jak i len złocisty.Też nie jest złocisty tylko brązowy.
.Obuwiki faktycznie
piękne.Mieszaniec ma warunki podobne do pospolitego ? Te ostatni powinien mieć zmienioną nazwę bo pospolity to on był kiedyś.

piękne.Mieszaniec ma warunki podobne do pospolitego ? Te ostatni powinien mieć zmienioną nazwę bo pospolity to on był kiedyś.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu podzielam opinię Janka z lnu się wyleczyłam bo każdego roku padał, czy okryty czy nie zawsze to samo
Obuwiki piękne

Obuwiki piękne

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- delosperma
Janku, wyżlin przeżył tegoroczną zimę, wepchał się częściowo pod osłonę skalniaka i to go chyba uratowało. Te części, które wystawały trzeba było amputować. Len nr 1 nie przetrwał, ten nr 2 ma za sobą zimę i czuje się dobrze. Bardzo Ci współczuję, bo strasznie nie lubię brązu. Po prostu nie jest twarzowy. Roślinny zresztą też nie.
Zmieszanego obuwika muszę przetransportować do pełnego cienia, bo jak łapnie tylko trochę słońca, to zaraz mdleje. Podłoże to: ziemia ogrodowa zmieszana z kompostem i keramzytem. Z pospolitym bardziej się cackałam, bo to był mój pierwszy. Kompost z liści bukowych z parku, grys wapienny, stanowisko zacienione i inne takie bajery.
Marysiu, chyba śląskie powietrze /jeśli tak go można nazwać/ dla lnu nieodpowiednie. Obuwiki dziękują za komplementy.
Zmieszanego obuwika muszę przetransportować do pełnego cienia, bo jak łapnie tylko trochę słońca, to zaraz mdleje. Podłoże to: ziemia ogrodowa zmieszana z kompostem i keramzytem. Z pospolitym bardziej się cackałam, bo to był mój pierwszy. Kompost z liści bukowych z parku, grys wapienny, stanowisko zacienione i inne takie bajery.
Marysiu, chyba śląskie powietrze /jeśli tak go można nazwać/ dla lnu nieodpowiednie. Obuwiki dziękują za komplementy.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Podobno podzieliłaś obuwiki, a ja przegapiłam
Zawilec obłędny
Jakąś Haberleę mam ale walczę żeby ją ślimaki nie unicestwiły...Twoją widzę też lubią! Niestety jeszcze nie kwitła i nie wiem w jakim kolorze ma kwiatki

Jakąś Haberleę mam ale walczę żeby ją ślimaki nie unicestwiły...Twoją widzę też lubią! Niestety jeszcze nie kwitła i nie wiem w jakim kolorze ma kwiatki

- delosperma
No udało mi się jednego obuwika trochę skubnąć. Pewnie pójdę za ciosem.
Zawilec też mi się podoba. Ma chyba z 5 lat i wreszcie pokazał, co potrafi. Ślimaki bardzo lubią chaberleę i sąsiadujące ramondy. Ziemia wokół w niebieskich granulkach i nieźle obśliniona.
Zawilec też mi się podoba. Ma chyba z 5 lat i wreszcie pokazał, co potrafi. Ślimaki bardzo lubią chaberleę i sąsiadujące ramondy. Ziemia wokół w niebieskich granulkach i nieźle obśliniona.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Maryś wróciłam z ogrodu
po nocnym deszczu mam miliony ślimaków...jestem załamana! Zżerają michałki i wszystko co się da 

- delosperma
U mnie ostatnio polewa z nieba i ślimaków też w bród.
Orliki różne, różniste .

Horminum pirenejskie

Naradka odroślowa

Piwonia delikatna Smootha

Piwonia Delavaya

Orliki różne, różniste .

Horminum pirenejskie

Naradka odroślowa

Piwonia delikatna Smootha

Piwonia Delavaya

- anabuko1
Marysiu
Piękne orliki. Inne niż moje.
Ja tych dwu-kolorowych mam chyba że 2 tylko.
Piękne one są.
A u piwonie takie ładne. Czerwoniaste. Ciekawa jestem jakie moje będą.

Piękne orliki. Inne niż moje.
Ja tych dwu-kolorowych mam chyba że 2 tylko.
Piękne one są.

A u piwonie takie ładne. Czerwoniaste. Ciekawa jestem jakie moje będą.
- delosperma
Aniu, te dwukolorowe orliki, oprócz granatowo-białych siałam sama.
Piwonie dopiero zaczynają.
Karolino, u Ciebie to dopiero jest raj. Kwiaty na różnych poziomach. Moje tak do 1,5 m, żebym mogła się dobrze przyjrzeć. I wiele trzeba oglądać przez lupę i focić na leżąco.
Kokoryczka Hookera

Miecznica wielkoowocowa Sisyrinchium macrocarpum

Pokoślin baldaszkowaty (Eriogonum umbellatum)

Piwonia NN

Piwonia Coral Charm

Piwonie dopiero zaczynają.
Karolino, u Ciebie to dopiero jest raj. Kwiaty na różnych poziomach. Moje tak do 1,5 m, żebym mogła się dobrze przyjrzeć. I wiele trzeba oglądać przez lupę i focić na leżąco.
Kokoryczka Hookera

Miecznica wielkoowocowa Sisyrinchium macrocarpum

Pokoślin baldaszkowaty (Eriogonum umbellatum)

Piwonia NN

Piwonia Coral Charm