Ostatnie wakacje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ostatnie wakacje

Post »

:wit Poczytuję Twój nowy wątek od dawna . Dobry pomysł z tą Agroturystyką :) Dosyć często korzystamy z tej formy wypoczynku. Kto wie, może kiedyś będę twoim gościem :wink:
Plony piękne ,wrzosowisko na pewno się "rozkręci" i to dopiero będzie widok ;:oj
Pies cudny, ;:167
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Seba,fajnie ze jesteś. Piękne zdjęcia( zresztą, jak zawsze ;:215 ). Co zrobiłeś z jarmużem? Piękna rabatka wrzosowa.
Pozdrawiam Ekaterina
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

:wit

Hej !

Zbliżamy się do końca wakacji ... nadal w ogrodzie królują morza kwiatów ... więc robiłem bukiety .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arbuzowisko ciągle zapewnia świeże owoce :D Ten arbuz był mi nieznany, widocznie do paczki wpadło jakieś nasionko .

Obrazek

Obrazek

... mamy już wrzesień, czas sadzenia cebul kwiatowych, bylin, a także tworzenia nowych rabat :D
Ale to dopiero w kolejnym poście :wink:

22 wrzesień ...

Kolejny arbuz zdegustowany. Miał być wielkim zaskoczeniem a okazał się totalną klapą. Tak niedobrego jeszcze nie jadłem :roll:

Obrazek

Obrazek

Moja mama znalazła taki okaz ;:oj Ponad 1kg grzyba :wink:

Obrazek

Obrazek

Tuż przy altanie od strony płotu pod świerkiem zrobiłem małą rabatę. Dotychczas rosły tam tylko chwasty, nawet trawa nie chciała.
Posadziłem niską odmianę hortensji , kilka host i dąbrówkę . Po lewej stronie powstanie kolejna rabata, innym razem pokażę .
W ziemi zakopałem płaskie kamienie .

Obrazek

Chmury Undulatus asperatus

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odnowiony stary regał ;:173 Znalazł swoje miejsce w letniej kuchni .

Obrazek

Kuchnia kaflowa w sezonie grzybowym :D

Obrazek

Jakieś tam zbiory ... i gigantyczna tykwa.

Obrazek

Obrazek

Grzybki marynowane

Obrazek

Nowa rabata przy piaskownicy - głownie rosną tu trawy ozdobne, żurawki i klony palmowe. Rosła też piwonia drzewiasta, ale zeżarł ją pies ;:145

Obrazek

Ogród skąpany w deszczu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Wasze posty odpowiem "jutro", jest już późno .

Dobranoc ;:19
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Seba jak zawsze dużo i ciekawie :-) napatrzałem się na arbuza i ślinka poleciała :-) również grzybki w słoiku wyglądają przepysznie :-)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Seba super zdjęcia, grzyb mamy to niezły okaz, ale w słoiczkach same prawdziwki ;:oj ;:138 ja to zaledwie po 20 zbieram przy takim wypadzie do lasu :) rabata z klonami i trawami będzie super jak się rozrośnie, trochę szkoda piwonii drzewiastej, no ale niestety widocznie pies miał inną wizję rabaty, kredensik odnowiony w letniej kuchni wygląda super, babcia miała taki sam pamiętam z dzieciństwa też w kuchni :) jednak stare mebelki mają swój klimacik :)
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

Seba, czy sam marynujesz grzybki?
Pozdrawiam Ekaterina
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Zapomniałem dodać wcześniej, że grzyb mega okaz!!! Nigdy takiego nie znalazłem. Na pewno mama była bardzo zadowolona :D I nie ma co się dziwić.
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Zdjęcie Maciejki na tle Nasturcji ,przepiękne. Moje klimaty ;:173 Co roku mam nasturcje ,upycham nasiona tam gdzie jest tylko wolne mieisce ,a kwiaty jak smakują w sałatkach.
Maciejkę też uwielbiam, zapach wieczorem jest cudowny. ;:3
Obrazek
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Seba grzyb Twojej mamy powala na kolana ;:oj a widok arbuzów na taczce mówi sam za siebie. Muszę się do Ciebie uśmiechnąć o nasionka bo się boję, że jak znowu kupię w sklepie to będzie co innego.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Piękne zdjęcia ;:oj arbuzy wyglądają smakowicie ;:173 Grzybów musiało być u Was mnóstwo. Zazdroszczę 8-) Tobie takiej kuchni... cudowna i praktyczna ;:333 Grzybek naprawdę dużyyyy ;:63 I znów pokazałeś Twoje kapustki ozdobne ;:131 ;:180 Mi pieski zjadły różę, która była taka piękna ;:124
Awatar użytkownika
BoBiK
50p
50p
Od: 18 mar 2014, o 21:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

co to za sałaty / kapusty . ??? ;>
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Niezły grzybek. :) Choć ja do słoików wolę ciut mniejsze. Tak jak w tych Twoich. Ależ smakowicie wyglądają. :D

Arbuzy i tykwa też przykuwają wzrok.

Ale mi się najbardziej podobają zdjęcia w tych zielono-fioletowych barwach. A już te kapusty(?) Z foletem cudne.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julian u mnie też jest sporo dziur w ogrodzie. Jeden piesek jest u mnie od stycznia ( jak dobrze pamiętam, lub od końca grudnia) więc zobaczymy czy będzie kopał. Na razie ziemia jest zmarznięta.
O którą trawkę Ci chodzi ? Pewnie o proso włosowate. Piękna, jednoroczna trawka. Polecam :wink:
Myślałem o tym, aby ogłosić gdzieś w necie, że sprzedam ekologiczne warzywa. Ludzie mają teraz bzika na punkcie zdrowego odżywiania, wiem coś o tym :lol:
Możliwe, że Twoje kapusty miały za sucho . Potrzebują dużych ilości wody.

Piotruś więc jak już się zdecydujesz to pisz, doradzę .

Przemek nie wiem jak było wcześniej, ale teraz rozszerzenie zdaje się nawet z 1% . Od przyszłego roku ( tak słyszałem) mają wejść nowe przepisy, rozszerzenie będzie zdane powyżej 30%.
To nie takie proste, a tu dwa miesiące do matury .
Można rozwijać się w kierunku ogrodnictwa nie kończąc związanych z tą dziedziną studiów. Życie przede mną, a pomysłów od groma .

BoBiK witaj i zapraszam :wit :D

Ewelinko prawda, że takie naturalne obrzeża są piękne ? Lubię wykorzystywać materiały, które są w zasięgu ręki .
Wiosną po raz kolejny wybiorę się nad rzekę i "pożyczę" trochę kołków od bobrów ;:306
Sara jest bardzo mądrą psiną, przywiązała się do mnie i zawsze słucha .
Dziękuje :D

Alu witaj :wit Dziękuje i również pozdrawiam :D

Andrzeju grzybki te posłużyły tylko do zrobienia zdjęcia. Wyglądają bardzo ciekawie to i je uwieczniłem na fotce.
Nie musisz się martwić ;:306
Kani praktycznie nie zbierałem , ile można je jeść :wink:

Asiu wrzosowisko planuję też w innym miejscu, bardziej widocznym . Uwielbiam te rośliny, a pomysłów na stworzenie takiej rabaty mam już kilka. Po maturce wszystko zrealizuję :wink:

Halinka wszystkie krzaki papryki łamały się od ciężaru owoców. Szczególnie odmiana Ożarowska . Ta przynajmniej zdążyła wydać wszystkie dojrzałe owoce, reszta jakoś ociągała się i zgniły w pojemnikach :?

Beata witaj :wit Dziękuje bardzo, że tu zajrzałaś i za miłe słowa ;:167
Pozdrawiam i zapraszam ;:173

Asiu Ty już chyba kiedyś u mnie pisałaś w wątku :D Witam i zapraszam :wit
Agroturystyka to dobry pomysł, dlatego, że mamy sporo terenu i fajnie można go zagospodarować.
A chętnych raczej nie będzie brakować. Zapraszam na przyszłość ;:173

Katerino jarmuż nadal stoi w donicach przed domem. Nie mam wyciskarki do soków, gdzie mógłbym go zużyć.
A powiem szczerze, że w domowej kuchni jest bardziej do ozdabiania niż jedzenia.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Kapusty mogły mieć za sucho, bo jakoś nie latałem codziennie z konewką ;:219 ;:306 Tak o tą trawkę chodzi (jest w tym bukieciku?) Z tym internetowym ogłoszeniem to całkiem dobry pomysł ;:108 Może założyłbyś nawet stronę internetową z aktualnym "stanem" tego co jest w Twoim warzywniaku-sklepiku :D :?:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz tych słoiczków jeszcze trochę przybyło po zrobieniu zdjęcia. Ja zazwyczaj na grzyby zabierałem ze sobą ( jechałem rowerem z 8km w głąb lasu) plecak, dwa kosze i reklamówki . Zawsze wracałem obładowany. Widziałem większe grzybki, ale nie nadawały się do użytku . Potem już nie chodziłem, bo tak miałem ich dosyć, że już nawet na sam widok traciłem chęć.
Takie regały są piękne po odnowieniu, ma też różne rzeczy po babci np. ( nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) wielką beczkę do wyrabiania chleba.
Katerina moja mama marynuje grzybki, ja nigdy nie jadłem i jakoś nie zapowiada się bym zaczął.
Piotruś takie okazy często widzę, jak będę chodził na grzyby to zrobię zdjęcia. Wiele z nich jest robaczywych lub za starych .
Asiu też upycham nasturcje gdzie popadnie. Jakoś nie narzekają w żadnym miejscu .
Kwiatów nigdy nie jadłem.
Aniu nie zbieram nasion z arbuzów, kupuje oryginalne od producenta . Jedynie polskie odmiany w przyszłym roku + Carolina Cross .
Polskie odmiany są najlepsze, nie mają sobie równych z zagranicznymi . Wiem, bo miałem porównanie .
Poszukam zdjęć z grzybobrań na telefonie.
Julian czyli wiemy jaki był powód, że Twoje kapusty urosły małe :wink: Moje rosły razem z innymi jednorocznymi kwiatami i różami, a wody potrzebowały naprawdę sporo, patrząc na to, że w lato praktycznie nie padał deszcz.
Hmm nie wiem czy zakładałbym stronę internetową, ale mam konto na instagramie i tam mógłbym dodać ogłoszenie, a na pw podac nr telefonu dla zainteresowanych . Raczej jak na razie ( w tym roku ) hurtowych ilości warzyw nie przewiduję.
BoBiK to kapusta ozdobna, rośnie jak zwykła kapusty, z tym, że nie zawiązuje główek i jest ozdobna .
Asiu (Pelidea) takie duże grzyby przeznaczamy jedynie do suszenia, małe główki do marynaty. Część też mrozimy .
Kapusty będą najpiękniejsze w październiku, zdjęcia kiedyś tam wstawię.

Witam :wit

Dla lubiących zdjęcia ... zapraszam na mojego Instagrama . Co jakiś czas publikuję różne zdjęcia, głównie przyrody.
:arrow: Organicclife

Więc czas na kolejne zdjęcia ;:173 Jak przyjemnie jest wspominać ostatnie ciepłe dni w ogrodzie :wink:
Nową rabatkę pod płotem, którą widać wychodząc z domu obsadziłem cebulami kwiatowymi . Cebulki kupowałem w biedrze i lidlu . W fajnych cenach, odmiany też ciekawe.
Na tej posadziłem narcyzy Sir Winston Churchill, Orangegry, tulipany Mystic van Eijk, Exotic Emperor, czosnki ozdobne ( dosłownie kilka) , irysy Katharine Hodkin :wink: Będzie ciekawie.

Obrazek

W międzyczasie zakwitły pierwsze chryzantemy

Obrazek

Obrazek

Schły mieczyki i kwitły zimowity ...

Obrazek

Obrazek

Powstała sporych rozmiarów rabata między altaną a płotem . Z rabatki pod świrkiem trzeba zejść jeden schodek . Wiosną dosadzę kolejne rośliny i przysypię korą sosnową .

Obrazek

Zapomniałbym ! Część roślin dostałem od Eli151, które odebrał mój tata i przywiózł mi je :tan

Obrazek

Obrazek

Zbiory warzyw głównie korzeniowych . Wiem, wiem , za wcześnie . Teraz tego bardzo żałuję, bo mogły nadal rosnąć przez przynajmniej miesiąc dłużej . Kolejnym razem będę mądrzejszy :wink: Jak to u mnie zawsze bywa, wrzesień wiąże się z pierwszym przymrozkiem .

Obrazek

Marchewki , a raczej resztki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Buraki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pory

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pietruszka

Obrazek

Kalarepy

Obrazek

Obrazek

Całe zbiory :lol:

Obrazek

Zbliżamy się do końca września i zarazem załamania pogody ( ciągły deszcz) .
Do kolejnego :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”