A no właśnie. Nawet się nie przykrywa. Ja niestety przykryłam i sporo mi nie wzeszło.niezapominajka567 pisze:Lobelii po posianiu nie zakrywa się wcale ziemią. Rozrzuca się nasionka a potem delikatnie wciska w podłoże aby miały kontakt z wilgotną ziemią. Nie przykrywa się ich ziemia bo do kiełkowania potrzebują światła.
Lobelia Cz. 1
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Niezapomonajko - dzięki za radę. Przepikuję już i podetnę leciutko korzonki. Jedną parę liści mają
Lisko, moje wzeszły i to bujnie. Posiałam na spulchnioną delikatnie ziemię, przyklepałam łyżką a na wierzch posypałam piaseczkiem, ale tak cienką warstwę że ziemia prześwitywała. Mam ich teraz tysiące!
A twoje lobelki są naprawdę okazałe a chyba siałyśmy w tym samym czasie.
Czy wzbogacacie jakoś ziemię, tę do pikowania?
Pozdrawiam ciepło.

Lisko, moje wzeszły i to bujnie. Posiałam na spulchnioną delikatnie ziemię, przyklepałam łyżką a na wierzch posypałam piaseczkiem, ale tak cienką warstwę że ziemia prześwitywała. Mam ich teraz tysiące!

Czy wzbogacacie jakoś ziemię, tę do pikowania?
Pozdrawiam ciepło.
"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą (...)"
Ja swoje już popikowałam. Rosną sobie po 4 , po 5 w każdej doniczce, każda roślinka oddzielnie. Wypuszczają kolejne listki więc myślę , ze będzie ok. Takich doniczek mam 20. Myślę, że jak się wszystkie przyjmą i będą rosły a potem kwitły to będzie wspaniały widok. Pikowałam do podłoża do siania i pikowania. Dobrze moim roślinom służy jak na razie. Zraszam oczywiście i podlewam. Dodaję 1/2 dawki nawozu Substral do kwiatów domowych i balkonowych. Zaczęłam podlewanie wodą z filtra o odwróconej osmozie (gdzieś na forum przeczytałam, że służy kwiatom). To mój mały eksperyment. Napiszę jak rosną kwiaty tak traktowane.
[
Lebiodko ja posiałam 27.II i chyba 3 razy pikowałam. Niestety nie wiedziałam, że nie wolno przykrywac ziemią ale i tak mam ich dużo
a ja wsadziłam do normalnej ziemii i tylko spryskuje wodą przegotowaną.
Dzis połowę rozdałam bo nie wiem gdzie miałabym je trzymać
A przepikowałam do normalnej ziemi ogrodniczej ... może źle? Zobaczymy
Lebiodko ja posiałam 27.II i chyba 3 razy pikowałam. Niestety nie wiedziałam, że nie wolno przykrywac ziemią ale i tak mam ich dużo

a ja wsadziłam do normalnej ziemii i tylko spryskuje wodą przegotowaną.
Dzis połowę rozdałam bo nie wiem gdzie miałabym je trzymać

A przepikowałam do normalnej ziemi ogrodniczej ... może źle? Zobaczymy
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Ja nie jestem dobrym doradcą.... bo lobelię mam po raz pierwszy ... Kiedyś zapytalam tu na forum ile lobelii włożyć do skrzynki... dostałam odpowiedź, ze do 1m - 3-4 roślinki...
Ja mam strasznie dużo lobelii, więc na razie wysadziłam do skrzynek 80cm po 8 sztuk - najwyżej potem je przesadzę. Może popełniam błąd ale nie wiem co mam z nimi zrobić. Mam już w 4 skrzynkach i jeszcze z 50 sztuk do wysadzenia
Ja mam strasznie dużo lobelii, więc na razie wysadziłam do skrzynek 80cm po 8 sztuk - najwyżej potem je przesadzę. Może popełniam błąd ale nie wiem co mam z nimi zrobić. Mam już w 4 skrzynkach i jeszcze z 50 sztuk do wysadzenia

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Witajcie!
Ja mam posadzone na balkonie lobelie wiszące (lobelia pendula). Po cztery w metrowych skrzynkach i po dwie w półmetrowych. Wygląda to obecnie tak:

Pozdrowienia
Wiktor
Ja mam posadzone na balkonie lobelie wiszące (lobelia pendula). Po cztery w metrowych skrzynkach i po dwie w półmetrowych. Wygląda to obecnie tak:

Pozdrowienia
Wiktor

ZAGLĄDAJCIE!:-):
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak - sierpieńdtlissa pisze:Onaku,Onak:
już końcem kwietnia, początkiem maja - powinno być ich mnóstwo w sklepach, centrach ogrodniczych = na pewno znajdziesz - jest to wdzięczna roślinka - a w dodatku jak w końcówce lata silnie ja przytniesz - zdąży odbić i wypuścić na nowo pęki kwiatuszków! Jest doprawdy urocza.
prosze podpowiedz co miales dokladnie nie mysli, piszac koniec lata -> koniec sieprnia?
W tym roku po raz pierwszy posadzilam lobelie do skrzynek.

Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie

- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja Wam pokaże jak za sekund parę jak wyglądał moja lobelia - zaznaczam, że był w misie, razem z sanwitalia i begonią - była cuuudna! O! Taka

Fajna nie?

To była jedna roślinka - sadzonka kupiona w centrum ogrodniczym

To ostatnie zdjęcie to jest po przycięciu - odbiła ładnie ;-) i sanwitalia się zaplotła z drugiej strony

Fajna nie?

To była jedna roślinka - sadzonka kupiona w centrum ogrodniczym

To ostatnie zdjęcie to jest po przycięciu - odbiła ładnie ;-) i sanwitalia się zaplotła z drugiej strony

Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie

To są cztery oddzielne roślinki. Ale one kupione były "gotowe". Umówmy się, co innego kupić już wyrośniętą z uprawy, a co innego samemu wyhodować, jak Wy! Wasze też na pewno ładnie wyrosną, a satysfakcja znacznie większa!
Pozdrowienia
Wiktor
PS. Ja w zeszłym roku posiałem porcelanki. W tym roku podobną roślinkę o wdzięcznej nazwie nolana paradoxa (czyli nolana dziwaczna po polsku czy jakoś podobnie
). Na razie te nolany są tak maleńkie, że ledwo je widać. Zawsze z tymi ziarnami to mi się wydaje, że to niemożliwe, że wyrośnie
Ale nie wiadomo kiedy, jednak nagle są duże i kwitną 
Pozdrowienia
Wiktor

PS. Ja w zeszłym roku posiałem porcelanki. W tym roku podobną roślinkę o wdzięcznej nazwie nolana paradoxa (czyli nolana dziwaczna po polsku czy jakoś podobnie

ZAGLĄDAJCIE!:-):
-
- 100p
- Od: 13 mar 2007, o 18:19