Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

niezapominajka567 pisze:Lobelii po posianiu nie zakrywa się wcale ziemią. Rozrzuca się nasionka a potem delikatnie wciska w podłoże aby miały kontakt z wilgotną ziemią. Nie przykrywa się ich ziemia bo do kiełkowania potrzebują światła.
A no właśnie. Nawet się nie przykrywa. Ja niestety przykryłam i sporo mi nie wzeszło.
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
lebiodka
50p
50p
Od: 19 maja 2007, o 22:52

Post »

Niezapomonajko - dzięki za radę. Przepikuję już i podetnę leciutko korzonki. Jedną parę liści mają :lol:

Lisko, moje wzeszły i to bujnie. Posiałam na spulchnioną delikatnie ziemię, przyklepałam łyżką a na wierzch posypałam piaseczkiem, ale tak cienką warstwę że ziemia prześwitywała. Mam ich teraz tysiące! :wink: A twoje lobelki są naprawdę okazałe a chyba siałyśmy w tym samym czasie.

Czy wzbogacacie jakoś ziemię, tę do pikowania?
Pozdrawiam ciepło.
"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą (...)"
onail
50p
50p
Od: 27 lip 2007, o 11:23

Post »

Ja swoje już popikowałam. Rosną sobie po 4 , po 5 w każdej doniczce, każda roślinka oddzielnie. Wypuszczają kolejne listki więc myślę , ze będzie ok. Takich doniczek mam 20. Myślę, że jak się wszystkie przyjmą i będą rosły a potem kwitły to będzie wspaniały widok. Pikowałam do podłoża do siania i pikowania. Dobrze moim roślinom służy jak na razie. Zraszam oczywiście i podlewam. Dodaję 1/2 dawki nawozu Substral do kwiatów domowych i balkonowych. Zaczęłam podlewanie wodą z filtra o odwróconej osmozie (gdzieś na forum przeczytałam, że służy kwiatom). To mój mały eksperyment. Napiszę jak rosną kwiaty tak traktowane.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[

Lebiodko ja posiałam 27.II i chyba 3 razy pikowałam. Niestety nie wiedziałam, że nie wolno przykrywac ziemią ale i tak mam ich dużo :)
a ja wsadziłam do normalnej ziemii i tylko spryskuje wodą przegotowaną.

Dzis połowę rozdałam bo nie wiem gdzie miałabym je trzymać :)

A przepikowałam do normalnej ziemi ogrodniczej ... może źle? Zobaczymy
z uśmiechami Iza
u liski
onail
50p
50p
Od: 27 lip 2007, o 11:23

Post »

A czy hartujecie swoje lobelie? Ja się waham, bo trochę pada i wieje.

liska bardzo proszę napisz po ile wsadzałaś do skrzynek. Ja mam pikowane po 5 sztuk w doniczkach 8 cm i zastanawia, się jak wysadzać - to znaczy jak gęsto.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie jestem dobrym doradcą.... bo lobelię mam po raz pierwszy ... Kiedyś zapytalam tu na forum ile lobelii włożyć do skrzynki... dostałam odpowiedź, ze do 1m - 3-4 roślinki...

Ja mam strasznie dużo lobelii, więc na razie wysadziłam do skrzynek 80cm po 8 sztuk - najwyżej potem je przesadzę. Może popełniam błąd ale nie wiem co mam z nimi zrobić. Mam już w 4 skrzynkach i jeszcze z 50 sztuk do wysadzenia :(
z uśmiechami Iza
u liski
VitoPL
100p
100p
Od: 29 wrz 2007, o 12:08

Post »

Witajcie!

Ja mam posadzone na balkonie lobelie wiszące (lobelia pendula). Po cztery w metrowych skrzynkach i po dwie w półmetrowych. Wygląda to obecnie tak:

Obrazek

Pozdrowienia

Wiktor :D
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

dtlissa pisze:
Onak:

już końcem kwietnia, początkiem maja - powinno być ich mnóstwo w sklepach, centrach ogrodniczych = na pewno znajdziesz - jest to wdzięczna roślinka - a w dodatku jak w końcówce lata silnie ja przytniesz - zdąży odbić i wypuścić na nowo pęki kwiatuszków! Jest doprawdy urocza. :)
Onaku,

prosze podpowiedz co miales dokladnie nie mysli, piszac koniec lata -> koniec sieprnia?
W tym roku po raz pierwszy posadzilam lobelie do skrzynek :lol: .
Tak - sierpień :D
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja Wam pokaże jak za sekund parę jak wyglądał moja lobelia - zaznaczam, że był w misie, razem z sanwitalia i begonią - była cuuudna! O! Taka :wink:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Fajna nie? :wink: :wink: :D :D

To była jedna roślinka - sadzonka kupiona w centrum ogrodniczym :D :D

To ostatnie zdjęcie to jest po przycięciu - odbiła ładnie ;-) i sanwitalia się zaplotła z drugiej strony :D
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
VitoPL
100p
100p
Od: 29 wrz 2007, o 12:08

Post »

To są cztery oddzielne roślinki. Ale one kupione były "gotowe". Umówmy się, co innego kupić już wyrośniętą z uprawy, a co innego samemu wyhodować, jak Wy! Wasze też na pewno ładnie wyrosną, a satysfakcja znacznie większa!

Pozdrowienia

Wiktor :D

PS. Ja w zeszłym roku posiałem porcelanki. W tym roku podobną roślinkę o wdzięcznej nazwie nolana paradoxa (czyli nolana dziwaczna po polsku czy jakoś podobnie :) ). Na razie te nolany są tak maleńkie, że ledwo je widać. Zawsze z tymi ziarnami to mi się wydaje, że to niemożliwe, że wyrośnie :wink: Ale nie wiadomo kiedy, jednak nagle są duże i kwitną :)
silver
50p
50p
Od: 1 maja 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oto moje lobelie. Wysiane w lutym (lobelia erinus mix), te najładniejsze byly wczesnie rozsadzane osobno i uszczykiwane. Same niebieskie prawie, dopiero będę miala białą i rózowa (są jeszcze małe). Pierwszy raz mam lobelie ale jestem nimi zachwycona. Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już Ci kwitną... moje też siane w lutym ale jeszcze się nie zanosi na kwitnienie :(
z uśmiechami Iza
u liski
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
silver
50p
50p
Od: 1 maja 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajnie że się wam podobają, dwa miesiące rosły razem, potem największe przesadziłam, reszta jest jeszcze malutka i dopiero zaczyna kwitnienie. Obrazek Obrazek Obrazek
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

Moje wyhodowane z nasionek lobelie.
Obrazek Obrazek

Po wysianiu przepikowałam je multipaków, a potem rozsadziłam w docelowe miejsce. W tym korytku jest 5 roślinek.
Aneta
Berta2702
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lis 2008, o 13:10

Lobelia

Post »

Czy moglby mi ktos powiedziec kiedy sie wysiewa lobelie i w jakich warunkach sie ja uprawia?
Czy wytrzyma na mocnym sloncu :?:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”