Karłatka niska (Chamaerops humilis)
Re: Palma Szorstkowiec Fortunego ?
Dałbym za tą palmę nie więcej niż 1200 pln.
Lepiej posadź ją w ogrodzie i na zimę zbuduj osłonę z lekkim podgrzewaniem).
Nalot występuje u różnych palm, ale nie jest to regułą. Większość palm go nie ma.
U szorstkowców raz jest, raz nie. U niektórych jest na tyle wyraźny, że spód liścia jest prawie biały, a na palcach zostaje biały proszek.
Lepiej posadź ją w ogrodzie i na zimę zbuduj osłonę z lekkim podgrzewaniem).
Nalot występuje u różnych palm, ale nie jest to regułą. Większość palm go nie ma.
U szorstkowców raz jest, raz nie. U niektórych jest na tyle wyraźny, że spód liścia jest prawie biały, a na palcach zostaje biały proszek.
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
chamaerops humilis
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Karłatka niska(chamaerops humilis)
Czytam,ż e to Twój nowy nabytek,nie masz żadnych doświadczeń w jej uprawie Piotrze?
Jak dotąd nie mam żadnej palmy ,może czas to zmienić
ale musiałabym mieć pewność,że to nie jest wymagający gatunek...
Jak dotąd nie mam żadnej palmy ,może czas to zmienić

ale musiałabym mieć pewność,że to nie jest wymagający gatunek...
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Kontakt:
Karłatka to chyba jedna z najbardziej wybaczających palm
ja mam niebieską karłatkę 
Chamaerops humilis jest jedyną w Europie rodzimą palmą. Zasięg obejmuje zachodnią część obszaru śródziemnomorskiego, od południowych Włoch do południowej Hiszpanii oraz Afrykę, wzdłuż wybrzeża północnoafrykańskiego, od Tunezji do Maroka. Obecnie bywa uprawiana, w celach ozdobnych, na większym obszarze, między innymi na południu Chorwacji i Grecji. Ta wdzięczna i niewybredna roślina bardzo dobrze nadaje się zarówno do miejsc słonecznych jak i zacienionych.
Odmiana Cerifera cechuje się kolorem liści, które są z góry jak i dołu srebrzysto-niebieskie.

Chamaerops humilis jest jedyną w Europie rodzimą palmą. Zasięg obejmuje zachodnią część obszaru śródziemnomorskiego, od południowych Włoch do południowej Hiszpanii oraz Afrykę, wzdłuż wybrzeża północnoafrykańskiego, od Tunezji do Maroka. Obecnie bywa uprawiana, w celach ozdobnych, na większym obszarze, między innymi na południu Chorwacji i Grecji. Ta wdzięczna i niewybredna roślina bardzo dobrze nadaje się zarówno do miejsc słonecznych jak i zacienionych.
Odmiana Cerifera cechuje się kolorem liści, które są z góry jak i dołu srebrzysto-niebieskie.
-
- 100p
- Od: 13 mar 2013, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Spis tematów
Odkopuję temat
Mam małe pytanko.. również posiadam karłatkę niską która ma 1 gruby pień z którego wyrastają 3 mniejsze. Tutaj pojawia się pytanie, lepiej wycinać te mniejsze pnieńki czy zostawić i niech sobie spokojnie rosną?

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
U siebie zostawiłem, niczemu one nie przeszkadzają.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie osłabia to tego "głównego" pnia?
- norbert76
Nie sądzę, przecież w naturze tak te palmy rosną. U siebie nie zauważyłem żadnej różnicy przed i po wypuszczeniu odrostów, a u mnie są dwa główne pnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
1. Z tego co widzę, problem dotyczy starych, dolnych liści - jest to ich naturalny proces zamierania. Palma to drzewo i dolne liście będzie z czasem tracić.
2. Podobnie jeśli chodzi o ten biały nalot - to jest wosk, naturalna ochrona liści.
2. Podobnie jeśli chodzi o ten biały nalot - to jest wosk, naturalna ochrona liści.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Norbert dziękuje bardzo za odpowiedz. Pozdrawiam Serdecznie
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Re: Karłatka niska (Chamaerops humilis)
Witajcie
Właśnie otrzymałam najprawdopodobniej karłatkę, chciałam prosić o rady jak doprowadzić ją do ładu - końcówki liści przesychają i nie wiem dlaczego. Przesyłam kilka zdjęć:

Właśnie otrzymałam najprawdopodobniej karłatkę, chciałam prosić o rady jak doprowadzić ją do ładu - końcówki liści przesychają i nie wiem dlaczego. Przesyłam kilka zdjęć:

Milena