Od wiosny do jesieni w moim raju
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Od wiosny do jesieni w moim raju
Magnolia w wazonie wyglada ślicznie, ale mi chyba jeszcze byłoby żal ją ścinać. Chociaż już ma dużo kwiatów. Ślicznie kwitną Twoje sasanki, spore mają już kępki. Moja już stareńka i niestety to po niej widać. Kupiłam drugą, może będzie ładnie rosła. A tą starą porozsadzam, bo jakoś się rowlekła i nieładnie wygląda.
-
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zuziu ,cudne foty,a ziemi jeszcze kilka taczek i finito!
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja się na te sasanki nie moge napatrzeć
Jak to się robi, zeby miały takie koliste, zwarte krzaczki?! Długo już je masz? może to kwestia wieku sadzonki, ja mam dopiero drugi sezon.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Sasanka wręcz katalogowa. Ślicznie Ci się rozrasta w kępę, tylko pozazdrościć. U mnie nigdy nie są tak rozrośnięte.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Cudna kępka kwitnących sasanek, Zuziu!
Ta domowa magnolia to rośnie w donicy czy przyniosłaś sobie do domu kilka kwitnących gałązek?
Śliczna i tak bogato obsypana kwiatami.
Wesołego Alleluja!

Ta domowa magnolia to rośnie w donicy czy przyniosłaś sobie do domu kilka kwitnących gałązek?

Śliczna i tak bogato obsypana kwiatami.

Wesołego Alleluja!

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Zuziu nie jestem pewna czy to wina gliny
kupiłam niedawno dwie piękne kwitnące białe sasanki wsadziłam na grządce wiosennej jakieś dwa tygodnie temu, przekwitły ale miały pączki, dzisiaj patrzę jedna wyższa druga niższa
jedna roślinie druga od spodu zjedzona i łodyżki wychodzą za pociągnięciem z ziemi
Co je zjada?
Druga sprawa wykopałam w ubiegłym roku po kwitnieniu hiacynty i wysuszyłam, wsadziłam jesienią do świeżej gleby i wcale nie są pełne ładne więc coś to suszenie nie do końca działa
Zdrowych i spokojnych Świąt Zuziu, niestety mimo że święta późne to zimne

Druga sprawa wykopałam w ubiegłym roku po kwitnieniu hiacynty i wysuszyłam, wsadziłam jesienią do świeżej gleby i wcale nie są pełne ładne więc coś to suszenie nie do końca działa

Zdrowych i spokojnych Świąt Zuziu, niestety mimo że święta późne to zimne

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Witajcie.
No i mamy święta.

Co prawda pogodowo trochę zawiodły ale cóż na to nie ma wpływu.
Basiu...pergolę na pewno kupię, ale ta była w okazyjnej cenie.
. Poza tym ta pergola ma być pod różę, tymczasem póki co nie mam tak dużej róży pnącej na tą chwilę więc zanim moja podrośnie myślę że jakąś upoluję.
Moniko..jak tylko podobają ci się kloniki kupuj bez obaw.
. Moje jak dotąd a mam ich kilka nigdy nie przemarzły, wymagające także nie są. Ot, jak wszystko inne co u nas rośnie.
Iwonko..a gdzieżbym ja ze swojej działeczki kwiatki do domu zrywała, zawsze mi szkoda, magnolii nawet nie mam. To sąsiadowa magnolia połamała się podczas wichury. Już zresztą wycięta. Parę gałązek jakie się ostały zakwitły a dobry sąsiad się podzielił i dał do wazonu.
Bożenko..czy ty tymi taczkami z ziemią skalniaki budujesz.
Myślę jednak że już skończyłaś i zadowolona z wykonanej pracy świętujesz.
Aniu..u mnie kilka takich kęp sasanek, owszem mają już po kilka lat.
Drugi sezon tak jak u ciebie to stanowczo za mało. Mam także inne kolorki, niestety okres przedświąteczny na działce nie byłam a jestem sama ciekawa jak pozostałe się sprawują.
Wandziu..dziękuję za pochwały moich sasanek.
Tak jak wyżej napisałam aby mieć spore kępki potrzeba troszkę czasu, być może i u ciebie z czasem będą takie.
Lucynko..tak jak wyżej napisałam kilka gałązek magnolii dostałam od sąsiada.
Za życzenia pięknie dziękuję i wzajemnie.
Marysiu
..być może twoje coś podżera, choć jeśli chodzi o białe sasanki u mnie także bardzo wolno przyrastają..czasem wydaje mi się jak by stały w miejscu. Co do hiacyntów mam takie same spostrzeżenia jak twoje. Aby mieć ładne pewnie co dwa, trzy lata wypadało by kupować nowe cebule.
. Dziękuję za życzenia i przesyłam również. 
Wszystkim odwiedzającym mój wątek, zdrowych, pogodnych, szczęśliwych świąt życzę.

Co prawda pogodowo trochę zawiodły ale cóż na to nie ma wpływu.

Basiu...pergolę na pewno kupię, ale ta była w okazyjnej cenie.

Moniko..jak tylko podobają ci się kloniki kupuj bez obaw.

Iwonko..a gdzieżbym ja ze swojej działeczki kwiatki do domu zrywała, zawsze mi szkoda, magnolii nawet nie mam. To sąsiadowa magnolia połamała się podczas wichury. Już zresztą wycięta. Parę gałązek jakie się ostały zakwitły a dobry sąsiad się podzielił i dał do wazonu.

Bożenko..czy ty tymi taczkami z ziemią skalniaki budujesz.

Aniu..u mnie kilka takich kęp sasanek, owszem mają już po kilka lat.

Wandziu..dziękuję za pochwały moich sasanek.

Lucynko..tak jak wyżej napisałam kilka gałązek magnolii dostałam od sąsiada.

Marysiu
..być może twoje coś podżera, choć jeśli chodzi o białe sasanki u mnie także bardzo wolno przyrastają..czasem wydaje mi się jak by stały w miejscu. Co do hiacyntów mam takie same spostrzeżenia jak twoje. Aby mieć ładne pewnie co dwa, trzy lata wypadało by kupować nowe cebule.

Wszystkim odwiedzającym mój wątek, zdrowych, pogodnych, szczęśliwych świąt życzę.

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Zuziu, a kiedy Ci padł Twój wspomniany przesadzany klonik? Bo mój nie wytrzymał ubieglorocznego maja, a wcale nie był ruszany. Więc może ten Twój to tak sam od siebie, a nie z Twojej przyczyny odmówil posłuszeństwa?
- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Witam
Cudowne ciemierniki, sasanki pięknie rosną - ja kupiłam nasionka i wysiałam jestem ciekawa co mi wyjdzie.

Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
- Maska
- Kontakt:
Zuziu za oknem śnieg i to nawet spadł i został
Rozsady w tunelu nawet nie odkrywam, bo najbliższe kilka dni w prognozie przerażające
Może chociaż u Ciebie lepsze pogoda. Pozdrawiam 

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Zuziu - sasanka łapie za serce. Moje w tym roku jakoś nieskore do kwitnienia. W dodatku liczyłam na czerwoną, no i się przeliczyłam. Nie pokazała się po zimie. Fioletowe kwitną słabiutko, a marzy mi się taka sadzonka jak Twoja. Nie żałuj, że nie masz czasu wyjść do ogródka, pogoda skutecznie zniechęca do jakichkolwiek działań.
- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie , niebieskiej sasanki jeszcze nie mam , muszę sobie we wtorek kupić na targu bo Twoja wyjątkowo urokliwa .U mnie chłodno , ale bez sensacji i anomalii pogodowych , czasami tylko pokropi .Pozdrawiam w świąteczne popołudnie . 

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Witam poświątecznie. Jak to zazwyczaj bywa, święta święta i po świętach.
. Było fajnie, rodzinnie ale pogodowo
..siedzenie za stołem też jest męczące a kalorie wchodzą.
. Wczoraj nie wytrzymałam i mimo nie najlepszej pogody pojechałam na działkę. Obchód szybciutki zrobiłam bo znów nadchodziła deszczowa chmura i zaczęło padać. Ku mojemu miłemu zaskoczeniu, roślinki zastałam skulone ale nie zmarznięte. Niestety dziś gorzej, od rana przymroziło ,przybieliło i dalej to białe pada.
Jak to by było fajnie przy ładnej pogodzie...zakupów nie trzeba robić, wyjadanie poświąteczne, był by tylko kierunek działka
Oj..pomarzyć dobra rzecz. Ze złości zaraz pójdę dalej wyjadać.
Beatko..mój klonik przesadzałam w połowie lata
Wiedziałam że to nie odpowiednia pora , jednak ja z tych co to już
. Sądziłam że jak będę codziennie podlewać nic mu się nie stanie. Niestety zaczął chorować, marniał do jesieni a przez zimę zmarzł. Inne żyją i mają się dobrze.
Aniu..dziękuję za pochwały.
Sama jestem ciekawa czy z twoich wysianych sasanek coś wyjdzie.
Ja nigdy nie siałam, swoją pierwszą kupiłam sadzonkę. Od tamtej pory wysiewają się same.
Marysiu..i do mnie to białe dotarło, co prawda długo nie leży.
Bardzo żałuję że wczoraj będąc na działce ważniejsze dla mnie nie okryłam.
. Najgorsze w tym wszystkim to właśnie że następne dni nie zapowiadają się lepsze.
Ewuniu..a ja byłam tak spragniona widoku działeczki że wczoraj mimo niepogody pojechałam.
. Sasanek nawet nie fociłam, owszem zakwitły w pokażne kępy ale zmoknięte bidulki nie chciałam nawet focić. Ku mojej radości zauważyłam że czerwona ma pączka, tylko czy ta pogoda
pozwoli mu się rozwinąć. 
Eluś...ciekawe jak dziś u ciebie z pogodą . Sasanki jeśli chcesz, podeślę.
Mój wczorajszy obchód.

Beatko..mój klonik przesadzałam w połowie lata

Aniu..dziękuję za pochwały.

Marysiu..i do mnie to białe dotarło, co prawda długo nie leży.

Ewuniu..a ja byłam tak spragniona widoku działeczki że wczoraj mimo niepogody pojechałam.

Eluś...ciekawe jak dziś u ciebie z pogodą . Sasanki jeśli chcesz, podeślę.

Mój wczorajszy obchód.

- Maska
- Kontakt:
Zuziu nie widać zimna na roślinkach i urodziwe są...nie mam tego żółtego ...co to jest?
Hiacynty wypasione, bo moje niektóre mizeroty te kupione jesienią tylko grubaski, ale jeszcze gramolą się z ziemi
Niestety jutro i pojutrze ma być naj....
Dobrego tygodnia, bo ładny będzie chyba kolejny albo jeszcze następny
Pozdrawiam 
Hiacynty wypasione, bo moje niektóre mizeroty te kupione jesienią tylko grubaski, ale jeszcze gramolą się z ziemi

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Śliczne masz hiacynty, Zuziu!
Takie pełne kwiaty!
Moje sadzone jesienią niezbyt ciekawie się prezentują, jedynie te zakupione na początku kwietnia na rynku, zapączkowane, są pełne i bardzo ładne. Żałuję, że nie kupiłam więcej, gostek sprzedawał po 2 zeta.
Też zapytam o te żółte kwiatuszki. Czy to może któryś gatunek 'głodka'?
Dobrego bezśnieżnego, bezwietrznego i bezmroźnego tygodnia życzę.

Moje sadzone jesienią niezbyt ciekawie się prezentują, jedynie te zakupione na początku kwietnia na rynku, zapączkowane, są pełne i bardzo ładne. Żałuję, że nie kupiłam więcej, gostek sprzedawał po 2 zeta.
Też zapytam o te żółte kwiatuszki. Czy to może któryś gatunek 'głodka'?
Dobrego bezśnieżnego, bezwietrznego i bezmroźnego tygodnia życzę.

Pozdrawiam. Lucyna