Różany ogród - 2012

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród - 2012

Post »

Aniu, dzięki za opinię o Ascot i Piano i za podany link. Wiosną trzeba będzie zamówić.
U nas dzisiaj zima, spadł śnieg, wprawdzie temp. jest tylko -0,5 stopnia ale to już chyba po pracach w ogrodzie na ten sezon.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, tyle róż jeszcze u Ciebie kwitło. Kwitnie? Mam nadzieję, że śnieg nie dotarł i nie zniszczył ich. :roll:
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Gencjana pisze:Aniu, tyle róż jeszcze u Ciebie kwitło. Kwitnie? Mam nadzieję, że śnieg nie dotarł i nie zniszczył ich. :roll:
Śnieg dotarł i to jeszcze wczoraj, sypało, sypało...
Nocą, w świetle latarni ulicznych to najpiękniejszy widok, od dziecka to uwielbiam.
Więc jak co roku.. tak i wczoraj siedziałam przyklejona do szyby. Do nocy.
A rano mnie obudził deszcz, wszystko zmył, padało i pada.
I zrobiło się szaro, buro i ponuro.
Nie wiem, co w ogrodzie, przez okna nie widać szkód, ale są na pewno, tak silne deszcze pewnie narobiły strat.
Dyskrecja pisze:Aniu, dzięki za opinię o Ascot i Piano i za podany link. Wiosną trzeba będzie zamówić.
U nas dzisiaj zima, spadł śnieg, wprawdzie temp. jest tylko -0,5 stopnia ale to już chyba po pracach w ogrodzie na ten sezon.
Heniu, za udaną czerwoną różę uważam także Rotkapchen, nie mam jej długo, ale podobnie jak Piano kwitnie bardzo długo, w zasadzie bez przerwy. Wciąż jest zdrowa i wciąż tworzy kolejne pąki.
To rabatówka, ale dość wysoka.
agnesik12 pisze:Aniu, dziękuję za informacje odnośnie Nahemy! Muszę ją mieć w następnym sezonie. Zobaczę jeszcze jak przetrwa u Ciebie zimę! Będę za nią trzymać kciuki!

Podeślij nam kilka zdjęć! Robisz je takie piękne. Czy duży masz ogród?
Nahema ma tylko jeden tak długi pęd, spróbuję go przygiąć do ziemi, żeby go choć trochę pokrył śnieg. O ile będzie. Ogród ma 690 m2, myślę, że to taka średnią wielkość. Nie jest duży, dlatego też unikam kupowania dużych róż.
Nutka81 pisze:Aniu, w Twoim ogrodzie wszystko i zawsze zmienia się tylko na lepsze ;:138 Coraz piękniej, coraz bardziej kwitnąco... uwielbiam Twój ogródek i różyczki oczywiście ;:215 ;:167
Małgosiu, słów mi brakło ;:167 ;:196
majka411 pisze::wit Ania, a mnie się zmiany bardzo podobają ( podpatrzyłam je )
Jestem pewna, że nas mile zaskoczysz. :heja :heja
Majeczko, mam wielką nadzieję, że zmiany wprowadzą więcej ładu do ogrodu, chciałabym aby było bardziej elegancko i jeszcze bardziej różanie..
kogra pisze:Ciekawa jestem co wymyśliłaś w zamian.
Może dosadziłaś różyczek ? :D
Grażynko, zaraz postaram się jako tako opisać co porobiłam :wink:
edulkot pisze:Aniu też tak miewam i to w większym rozmiarze, nie jedną ale kilka rabat czy zakątków zmieniam i przerabiam bo ciągle jest nie tak jak powinno być. ;:185
Wszyscy będziemy wyczekiwać tych nowych aranżacji i ciekawa jestem czy spełnią nasze oczekiwania.
W pewnym stopniu pewnie tak, ale czy tak do końca..
Myślę, że to chyba niemożliwe.
JSZFRED pisze:Aniu tzn zmieniasz , powiększasz co się da jak większość z nas i tak to chyba ma być,że nie posiedzimy spokojnie bo to nam już weszło w krew te ciągłe zmiany, zdjęcia jak zwykle rewelacyjne i ile jeszcze kwiatów różanych u Ciebie przepięknie jestem zachwycona Twoim Kapturkiem
PS.
Aniu u mnie od września na dwóch Piano nie ma liści
Joasiu, masz rację, zmiany wchodzą w krew, ja je robię często nie tylko w ogrodzie, w domu też. Przestawiam meble, zmieniam kolory, dodatki i co się tylko da. Lubię zmiany ;).
Piano taka chorowita u Ciebie?
Moja wręcz przeciwnie - to jedna z najzdrowszych róż.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No więc..
Na celownik poszła strona południowa - część ogrodu, która znajduje się od drogi i jest przed moimi oknami.
Niby wszystko było dobrze, ale powoli rozpoczynał się chaos, rośliny się rozrosły, okazało się, że część się brzydko pokłada, inna część nie tworzy mi piętrowych nasadzeń, lecz albo zasłania to, co za nimi albo jest za niska i wąska, robiąc dziury.
Nie wszystkie rośliny spełniły moje oczekiwania, część z nich albo za krótko kwitnie, albo po kwitnieniu brzydnie i schnie itd.

Kształt rabat też pozostawiał wiele do życzenia, szczególnie, gdy stałam na balkonie i oglądałam tą część ogrodu z góry.
Właśnie to skłoniło mnie do zmian..

Muszę przyznać, że zmiany, które się dzieją to zasługa pewnych pomocnych mi osób, które chętnie doradzają i często mają trafne pomysły.
Sama nie podjęłabym się tego zadania, bo po prostu nie wiedziałam co i jak zrobić.

Zaczęłam od tego
Obrazek

Obrazek
z góry nie widać, ale rosnące tam trawy zrobiły się ogromne, zasłoniły róże i zabierały coraz więcej miejsca.
Zamiast róż, które miały tam grać pierwsze skrzypce - władzę przejęły trawki właśnie.
Kształt.. też mi spokoju nie dawał, nie tego chciałam :? .

No więc, w jeden dzień myślenie.. na drugi już ostre działania podjęte..
i efekt
Obrazek

tak ma być
Obrazek
na różowo zaznaczyłam różowe róże, będzie to Giardina, Wedgewood, Granny, Geoff Hamilton, William Christie, Charming Piano, Octavia Hill. Róże będą w grupach, dlatego kółeczek jest mniej na zdjęciu niż róż.
Białe plamy to kremowe róże - Tchaikovsky, Marie Antoinette i jedna nn.
Fioletowe gwiazdki to szałwia, wysoka odmiana, jasne, lawendowe fale na obrzeżu to kocimiętka.
Obrzeżom nadałam większej płynności, były trochę krzywe i kanciaste.
Huśtawka pójdzie za dom, tutaj nie wygląda dobrze.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z drugiej strony balkonu, czyli to miejsce o które pytała się Majka :wink:
Przy ścianie było za wąsko i tez niezbyt dobrze to wyglądało a do tego ta rabatka - wyspa nie pasująca do reszty, która nabrała większej płynności i krągłości
Obrazek

żeby było wiadomo, jak to wygląda z balkonu w obie strony
Obrazek

przy ścianie jest tak na razie, ale jeszcze się poszerzymy i zaokrąglimy
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Likwidacja wysepki
Obrazek

Obrazek

No i do likwidacji nie doszło, w ostatniej chwili - przeróbka.
Robimy koło
Obrazek

Zmieniłam obrzeża także tej długiej rabaty, wszystko zaokrągliłam jak umiałam, obłożyłam kostką od nowa
Obrazek

Docelowo będą tam fioletki - na środku Spirit of Freedom, na bokach Sandra R. i Mainzer F.
I żółtki - Friesia, Capuccino, Yelow Garnish, Julia Child.
Obrzeże będzie z bukszpanu - jak się dorobię.
Niebieskie trójkąciki - przetacznik siwy, dojdą też szałwie.
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To nie koniec... :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Będzie pięknie Aniu i gdyby dobre duszki mnie też podpowiedziały może byłabym wtedy zadowolona z mojego ogródka .Nie mam pomyślunku i to mnie martwi ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:224 toż to rewolucja na całego.
Podobnie jak Iza - Chate przerabiasz prawie cały ogródek. :roll:
Ale efekt jak najbardziej na duży +. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

JAKUCH pisze:Będzie pięknie Aniu i gdyby dobre duszki mnie też podpowiedziały może byłabym wtedy zadowolona z mojego ogródka .Nie mam pomyślunku i to mnie martwi ;:174
Jadziu, mnie pomogły forumki, tylko na innym forum :wink:
Ja nie mam wizji przestrzennej, czego efektem jest ciągłe latanie ze szpadelkiem i przekopki cały rok.
Jak się tylko da.
kogra pisze:;:224 toż to rewolucja na całego.
Podobnie jak Iza - Chate przerabiasz prawie cały ogródek. :roll:
Ale efekt jak najbardziej na duży +. ;:215
Grażynko, w tym roku pół ogródka :;230
Wszystko, co mi tutaj było zbędne poszło na tyły, za rok tam będzie totalny oczopląs..
Ale to nic, powoli i tam dojdę do jako takiego wyglądu.. kiedyś.

Kupiłam cisy, które kiedyś będą szpalerem zasłaniającym mnie od sąsiada
Obrazek

I zajęłam się moim największym utrapieniem, czyli rabatą, której wciąż nie mogę dobrze skomponować.
Tutaj już po wyrzuceniu większości roślin
Obrazek

Jałowiec został przekopany na prawa stronę, przy siatce zajęły miejsce cisy, przed nimi będą purpurowe róże
Obrazek
rabata jest wciąż w trakcie realizacji.

Docelowo będzie tak:
Obrazek
fioletowe przy siatce - duże róże, czyli Paul Ricault z lewej (przy śliwie Pisardii), z prawej Guy Savoy.
zielone stożki z tyłu przy siatce - takie kiedyś będą posadzone cisy, jak urosną..
na środku, przed stożkami jasna Clair R., patrząc na boki - fioletowe krzewy to Szekspiry, The Prince i Naomi R.

Przed nimi pastelowo różowe - Aphrodite, MariaTh., Natasha R., Frederic Mistral i Pastella.
Całkiem na prawo i na lewo - białe angielki - z lewej Winchester C., Glamis Castle i Artemis, z lewej - Klasztorna (trzecie podejście..), Stephanie Baronin zu Guttenberg i Francine Austin.

Brzegiem lawenda, kostrzewa owcza, kocimiętka, kostrzewa sina, przywrotnik.

Do wiosny oczywiście wizja może ulec zmianie... ;:224
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aniu, kolejna rekonstrukcja rabaty!Masz dodatkowy zastrzyk energii pod koniec sezonu? ;:65
Podoba mi się jak zmieniłaś ksztat, kompozycja wygląda łagodniej i ciekawiej ;:333
Róże na tej rabacie wybrałaś bajeczne - będziesz przesadzać je z innej części ogrodu czy to nowe nabytki?
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu, większa część róż już tam była, część jest nowa.
Pozbyłam się z tego miejsca Pink Peace i Eiffel Tower, które poszły do innego ogrodu, Mount Shasta została przeniesiona na lewo, za białe angielki - tego miejsca nie widać na zdjęciu, fioletki właśnie, które psuły mi koncepcję poszły do koła.

I w odpowiedzi na wiele prywatnych wiadomości - podjęłam się tematu róż termiatorek, starałam się, jak umiałam, aby było czytelnie, zaznaczyłam róże powtarzające, bo wiem, ze to ważne kryterium dla wielu osób w trakcie zakupu.
Może się przyda komuś
http://aniads-rosegarden.blogspot.com/2 ... mment-form
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie fiolety i magenty zgromadziłam w 1 miejscu pod siatką, a do tego biel jest tam też ciemny róż .Właśnie to tło ;:108 posadziłam za siatką czyli tuje i cyprysy, bo w ogródku byłoby za ciasno dla róż i tych wielkoludów .Na efekty jednak trzeba czekać miałam to już parę lat temu zrobić ,ale bałam sie ,że mi zakoszą te tuje zza płotu .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”