PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 6 cz.
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 6 cz.
Żródło : https://natura.wm.pl/213954,Ptaki-odmience.htmlCzęściej możemy mieć do czynienia z leucyzmem, kiedy w upierzeniu ptaka występują niedobory nie tylko melaniny, ale też innych barwników. Osobnik leucystyczny posiada białe ubarwienie niektórych piór, przez co zwraca naszą uwagę. Barwne odmieńce zaobserwujemy wśród kawek (Coloeus monedula). Dorosłe osobniki tego gatunku typowo są łupkowoczarne. Kark, boki głowy i brzuch mają kolor szary. Na szczycie głowie widoczna jest czarna „czapka". Jasne tęczówki kontrastują z resztą ciała. Upierzenie jest lśniące, wpadające w odcień pięknego granatu.
Też widuję często takie kawki nie-kawki. Zmieniły sposób odżywiania, przeszły na miejski wikt, skutek musi być.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U nas w Krakowie takich kawek jest masa.

Za czasów studenckich przy mojej uczelni były całe stada takich kawek. Jedna z nich była praktycznie cała biała. To był fenomen. Miała jakieś tam czarne wstawki ale bardzo niewiele. Drugi raz tak białej kawki nie widziałam. No i miała hipnotyzujące niebieskie oczy.
Ja nie mam aż tak dobrych zdjęć ptaków ale za to ostatnio pyknęłam gołębie. U nas te ptaki są mega oswojone. Wystarczy wyciągnąć rękę a siadają.
Mamy swoje miejsca gdzie chodzimy z ziarnem i dokarmiamy przerózne ptaki, ale gołebie to chyba najczęstszy widok.

Niestety jak spojrzycie na łapki to wiele ma je poskręcane lub nawet ich nie ma. To efekt wyrwań na siatkach i kolcach. Sezon niestety otwarty .

W mieście ptaki mają się kiepsko głównie za sprawą ludzi, którzy albo śmiecą i ptaki w to wpadają albo karmią je syfem.

Za czasów studenckich przy mojej uczelni były całe stada takich kawek. Jedna z nich była praktycznie cała biała. To był fenomen. Miała jakieś tam czarne wstawki ale bardzo niewiele. Drugi raz tak białej kawki nie widziałam. No i miała hipnotyzujące niebieskie oczy.
Ja nie mam aż tak dobrych zdjęć ptaków ale za to ostatnio pyknęłam gołębie. U nas te ptaki są mega oswojone. Wystarczy wyciągnąć rękę a siadają.
Mamy swoje miejsca gdzie chodzimy z ziarnem i dokarmiamy przerózne ptaki, ale gołebie to chyba najczęstszy widok.

Niestety jak spojrzycie na łapki to wiele ma je poskręcane lub nawet ich nie ma. To efekt wyrwań na siatkach i kolcach. Sezon niestety otwarty .

W mieście ptaki mają się kiepsko głównie za sprawą ludzi, którzy albo śmiecą i ptaki w to wpadają albo karmią je syfem.

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Z tymi stopami gołębi to bardziej skomplikowana sprawa. Z jednej strony skaleczenia mogą być infekowane przez bakterie z rodzaju Staphylococcus (gronkowiec), co prowadzi do deformacji. Z drugiej ekipa paryskich naukowców wykazała, że głównym winowajcą są… Ludzkie włosy. Owijają się wokół gołębich palców, zadzierzgują, odcinają dopływ krwi.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Foxowa
Z mojego doświadczenia to najczęściej siatki, kawałki sznurków itd. Rzeczywiście wdają się tam infekcje albo to wrasta i noga grubieje i robi się taki kikut.
Niektórym ptakom nóżki zaklejają się też ich własnymi odchodami. Mieliśmy takiego gagatka co mu się skleiły obie nogi że sobą a potem zaczął się kleić do barierki na której siedział. Chłop ledwo kombinerkami to mu zdjął taka była skorupa.
Smutno się mają gołębie.
Niektórym ptakom nóżki zaklejają się też ich własnymi odchodami. Mieliśmy takiego gagatka co mu się skleiły obie nogi że sobą a potem zaczął się kleić do barierki na której siedział. Chłop ledwo kombinerkami to mu zdjął taka była skorupa.
Smutno się mają gołębie.
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie dość licznie pojawiły się w tym roku dudki 

Pozdrawiam Lucyna
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
O widzisz.. ja mam miejscówkę na budkę dla dudka ale jeszcze musi mi trochę jeszcze docelowe drzewo podrosnąć.
- Foxowa
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Widziałam ostatnio te ptaki, są wielkości gołębia grzywacza, na pewno nie jest to wrona siwa. Przypomina gołębia (dzikiego).Robertkicia25 + pisze: ↑10 kwie 2023, o 10:47 Co to za ptak :
Czy ktoś rozpozna wydawał głośne dźwięki jakby kogoś wolał lepszych zdjęć nie udało mi się zrobić

- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Ola on miał siwy gardziel i większy od dzikiego gołębia reszta była czarna pierwszy raz się taki u mnie pokazał i w dodatku tylko jeden raz jednego dnia do teraz już to nie widziałem na wiosce ,szkoda że nie szło zrobić głębszego zdjęcia.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Ładnie.. a ten czyżyk to nie jest czasami trznadel?