Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7

Post »

Zmierzyłem dziś po raz pierwszy ott.
DAP19 322OTT

Pamiętam jakąś dyskusję o nowych tabelach przeliczenia na kg. Korzystamy ze starych, czy faktycznie są jakieś nowe, poprawione?

Obrazek
Awatar użytkownika
mdabr
200p
200p
Od: 12 paź 2014, o 17:06
Kontakt:

Post »

Jest nowa tabela GPC (do pobrania na ich stronie w dziale resources), która różni się sporo od poprzedniej. Ja w poprzednim roku używałem tabeli opracowanej przez Team Pumpkin i teraz też jej używam - jest zbliżona do nowej tabeli GPC (pewne różnice są ale nie jakieś duże).
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Musashi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lip 2017, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
dzisiaj ott d16- 307(wzrost o 11 od wczoraj)w obwodzie doszło 7 centymetrów dynia zwolniła?jak myślicie czy to wina temp.w nocy (przez ostatnie 3 dni było ok 20 a dzisiaj tylko 15-16)??
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p
Od: 25 maja 2012, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wg mnie to pewnie wina genów. To są sklepowe nasiona i jak dla mnie 100kg nie wyciśniesz .
Bogdan61
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 wrz 2016, o 14:30

Post »

moje maleństwo: DAP 8 - 20 cm. obwodu (na 4.7 metrze) - ale spoko, z racji że jest to mój pierwszy sezon to każdy dodatkowy centymetr poprawia mój rekord życiowy ;:138
Dynia leży na łodydze liścia i muszę go usunąć - gdzie najbezpieczniej odciąć ?

Obrazek
Pozdrawiam, Bogdan
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

Utnij 1cm od pędu i będzie ok , tylko uważaj a dynie bo i tak pewnie ma ślady po tym liściu. Młoda jest bardzo ale to bardzo delikatna .
Musashi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Hehe o 100 kilo to nawet nie śnie .Chociaż tak w głębi serca chciało by się tyle wycisnąć :lol: To dopiero początek mojej przygody z Dyniami więc powiedzmy że w tym roku poznaje troszkę tą roślinkę i,, co z czym się je ''.I tak widok ponad 20 kilowej dyni u mnie na działce wzbudza mój podziw(i sąsiadów).
A co do do Dyńki widzę że jeszcze troszkę przed nią a mianowicie ma bardzo delikatną skórkę(przedwczoraj skaleczyłem ją paznokciem okrywając na noc agrowłókniną,ciachłem jak w masło :shock: )no i ten dosyć mocno wystający pępek z przodu jeszcze sporo aby się schował.Mam tylko nadzieję że nie pęknie ponieważ od dzisiaj wydali ostrzeżenie dla dolnego śląska i paru innych województw o intensywnych opadach deszczu mają potrwać 2 dni i może spaść do 60mm deszczu :( Mój synek by się zapłakał.
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

Musashi
Jak zaczynałem, to myślałem, że każde opakowanie z napisem dynia olbrzymia jest gwarancją sukcesu, a niektóre giganty nie przekraczają 30 kg:)
Później mnie tu uświadomiono ile jest gigantów i co trzeba robić, aby mieć coraz większą dynię. Kolejnego roku zakupiłem nasionko, jak się później okazało - skundlone, wycisnąłem z niej 60 kg.
W tym roku przygotowałem ziemię, zakupiłem konkretne nasiona i czekam. Mam jeszcze inne giganty, ale jednak w dyniach jest to coś. W trzecim roku uprawy dyń gigantów liczę na przekroczenie setki jeśli nie wydarzy się nic nieprzewidzianego - a to mało prawdopodobne:). Jak na moje warunki, gdzie sadzonka miała miejsca jakiś metr na metr, to będzie sukces. To zabawa dla cierpliwych.
Ty i tak zaczynasz bardziej profesjonalnie niż ja.
Musashi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No tak troszkę poczytałem zanim posadziłem ale przyznam szczerze że sporo dowiedziałem się w czasie wzrostu np.nie zdawałem sobie sprawy jaki przekrój ma roślina i jaka naprawdę rośnie olbrzymia i tez dużo za mało przygotowałem dla niej miejsca.Dopiero w czasie wzrostu działałem z miejscem-hehe. Dalej na przykład nie wiem jak nawozić i czym?.Ja nawożę pokrzywówką,naturalnym nawozem guano i bihumusem(robię w butelce 6 litrowej taką zupkę i leje pod krzak) i póki co rośnie rewelacyjnie :D Ale powiem tak mój 3 letni synek miał rewelacyjny pomysł i na pewno nie rozstanę się z ag po tym sezonie i w przyszłym roku przygotuję się lepiej :uszy
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p
Od: 10 wrz 2016, o 22:45

Post »

Musashi na początku wzrostu krzaka oraz w pozniejszym etapie należy dawać nawóz azotowy oraz fosforowy ( wcześniej najlepiej sypnąć nawozem wieloskładnikowym). Jak zakwitnie kwiat żeński należy dać nawóz potasowy, zmniejszając ilosci innych nawozów. Nie należy przesadzać z azotem, sam się nadziałem, młode liście dyni będą palone przez słońce. Potasowym podlewać należy aż do momentu gdy dynia zaczyna zwalniać ze starości.
Musashi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Obrazek

taki nawóz uzywam proporcje: NPK 4-3-4 + mikroelementy Fe,Mn,Cu,B,Na + biohumus + gnojowica z pokrzyw

wiec jakiego teraz używać ??coś polecicie?
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p
Od: 10 wrz 2016, o 22:45

Post »

Musashi ja używam kristalon pomarańczowy do podlewania, zawiera dużo potasu.
Jankes1080
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 kwie 2017, o 21:59

Post »

A tu moja mała aktualizacja OTT 370 dap24

Obrazek

Obrazek
4dni +50 OTT
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

Musashi Ma być jadalna ?
Musashi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Niekoniecznie musi być do zjedzenia . Mam drugi krzak na którym mam związane 2 dynie z czego jedna wystartowała bardzo ostro ma z 6-7 dni druga dopiero 2 dni temu zapylona- moga zostać do zjedzenia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”