Krokusy- wymagania,uprawa,problemy Cz.1
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Krokusy...
Zauważyłam dziś że zaczynają mi wychodzić krokusy około 10, pojawił się żółty kieł!! Przykryć ziemią?
Pozdrawiam Paulina
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Niczym nie przykrywać, u wiosennych cebulaków wypuszczanie drobnych kiełków jeszcze jesienią i zimowanie w takim stadium nie jest niczym niezwykłym. Przykładowo mnie już kły pokazały między innymi irysy, narcyzy, tulipany, krokusy, hiacynty i zawilce.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
A u mnie nic nie wychodzi... w ogóle to krokusy mnie nie lubią. Dwa lata temu kupiłem paczkę i ani jeden nie wyrósł ;( W tym roku kupiłem dwie paczuszki i trzymam za nie kciuki.
To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
Winston Churchill
Ogródkowe chwastowisko
Winston Churchill
Ogródkowe chwastowisko
Witam wszystkich i proszę o poradę. Co zrobić z krokusami i tulipanami które już są 3cm nad ziemią
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Nic przy takich temperaturach to norma.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możesz je okryć stroiszem (gałązkami iglastymi) 

- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Ale dopiero jak temperatura spadnie poniżej 0.
Dzień dobry . Czy to już wiosna ?...

UUUps ! Dopiero grudzień. Chłopaki.Idziemy spać !

UUUps ! Dopiero grudzień. Chłopaki.Idziemy spać !
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
witam ,czy o tej poże roku można posadzić krokusy (pogoda jak na razie jesienna)i czy one zakwitną na wiosne ?
Jeśli cebule są w dobrym stanie to sadź. Powinny zakwitnąć
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
możesz wsadzić do ogrodu, przy takiej pogodzie pewnie się ukorzenią ( w przypadku mrozów okryć stroiszem ), możesz wsadzić do donicy - wtedy będziesz miał możliwość wstawienia do pomieszczenia w przypadku dużych mrozów ( ale nie zanosi się
na nie )

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś odwiedziłam swoją działkę...Jechałam pełna obaw, że zastanę wszystkie cebulowe na wierzchu, a tu niespodzianka
Tylko kilka krokusów na wierzchu i to w dodatku wsadzonych na samym końcu od niechcenia, bo gdzieś się zawieruszyły i wsadziłam dosyć płytko, zresztą myślałam, że nornice je zjedzą, ale je ominęły

Zobaczyłam jeszcze coś takiego i nie wiem w sumie pod co podpiąć
Żadnych cebul tu nie było...Może to jakiś irys? Lub cosik...liliowiec? Poza tym nic więcej nie wyszło...Na szczęście...Albo je za głęboko wkopałam, albo nornice mimo koszyków zjadły?

Zobaczyłam jeszcze coś takiego i nie wiem w sumie pod co podpiąć

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Nie widać dobrze na tych zdjęciach ale może to krokusy .... albo szafirki ??
A może to jakiś pierwiosnek ? Chociaż pierwiosnki mają listki bardziej pokarbowane , a te tutaj takie "sałatowe", gładkie.
Ups. Chyba chodzi o te wiązki szczypiorku ?... A może to właśnie szczypiorek ze zwykłej cebuli ?
Nie. Chyba Sylwek ma rację. Wyglądają jak krokusy albo szafirki.
Moje krokusy też powyłaziły na 2 cm ponad ziemię, bo te zdjęcia powyżej to oczywiście żart.
Mam wrażenie,że właśnie głębokość sadzenia ma tu jakieś znaczenie, bo tak jak u Yvony , wyszły tylko te, które są płytko . W innym miejscu zakopałam trochę głębiej i na razie nie widać kiełków.
Ups. Chyba chodzi o te wiązki szczypiorku ?... A może to właśnie szczypiorek ze zwykłej cebuli ?

Nie. Chyba Sylwek ma rację. Wyglądają jak krokusy albo szafirki.
Moje krokusy też powyłaziły na 2 cm ponad ziemię, bo te zdjęcia powyżej to oczywiście żart.
Mam wrażenie,że właśnie głębokość sadzenia ma tu jakieś znaczenie, bo tak jak u Yvony , wyszły tylko te, które są płytko . W innym miejscu zakopałam trochę głębiej i na razie nie widać kiełków.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka