Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Post »

Aniu, ale miotły z tych korzeni ;:oj nooo nooo... będą miały czym się chwytać ziemi :)
Pietruszkę ozdobną też mam, miałam... wyplewiłam ją dzisiaj ;:306 Ale przykopałam z powrotem... :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj zajrzałam do mojej ostnicy i są... są zielone igiełki... :tan
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Krzaczory róż jak marzenie! Rabata dla hortencji też wygląda nieźle. W podobnym kształcie założyłam swoją , oczywiście dla róz, i obsadziłam ją hiacyntami tak jak Ty - tulipanami. Gabi wyjatkowo zainteresowana, pewnie jak w kartonie wywącha, to potem da spokój już posadzonym roslinom.
Piękny psiak ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Troszkę się ochłodziło, ale mam nadzieję,że na weekend znów się wypogodzi.
Teraz nabierają ciałka wszystkie cebulowe. Na balkonie mam namiastkę ogrodu. Dobre chociaż to, dalie stoją w donicach. Kobea jedna się gramoli. Może coś z niej będzie?
Popikowałam lobelie, aminka i ostróżki. Nawet zgrabnie mi to wyszło. Teraz niech ładnie przybierają,a potem z radością wywiozę je na rabaty.
Kilka tulipanów w donicy pokazało pąki. Mix na jesieni posadziłam,zobaczymy co z tego wyjdzie.
Poleciałam też raz do Kika,żeby koszyk kupić,ale już wykupione:( Bratki błękitne mnie omijają,koszyki też, żeliwne ozdoby do ogrodu też. Nie poddaję się,będę dalej poszukiwała, a jak nie to w necie zamówię.

Aneczka Gabi ma to po swojej pani,zamiłowanie do roślinek:) Uwielbia działkę, tylko muszę przed kleszczami ją chronić,bo tylko raz była i już jednego przyniosła.
Dalie już siedzą w donicach,potem hop na rabatki ,przedtem dostaną dawkę obornika i nie ma wyjścia, muszą rosnąć. Ostróżki uwielbiam,one chyba mnie też, bo rosną i się sieją.
Nie to co powojniki. Jednak ja z tych upartych i powiedziałam sobie, że jeszcze raz kupię jednego powojnika i dam mu same złoto. Będę nawoziła, chuchała i dmuchała. Jak się nie spisze to koniec z tym tematem.
No mam nadzieję,że nowe róże pokażą się z dobrej strony:)

Soniu miedzian nie wypalił, za szybko róże liście pokazały. Tak im się spieszyło.
Mam nadzieję,że nie będzie plamistości porażającej. Róże dostały papu, teraz pozostaje oczekiwanie.
Ciekawe jakie kolory dalii kupiłaś?

Kasiu gipsówka ma chyba ze dwa sezony...

Grażynko chyba w każdym ogrodzie coś nie rośnie. Ja nie mogę przeboleć, że u mnie powojniki słabo rosną albo ja nie potrafię się nimi zająć:(
Dalie odnawiać? Tzn dzielić tak?

Wiolu ja też jestem ciekawa,mało mam żółtych róż,ale ta mnie oczarowała.
Zobaczymy co to za gagatek. Może i Ty się wkręcisz?
Ostnice pewnie odbiją,u mnie na balkonie jeszcze suche,ale czekam ,nie wyrzucam.

Sabinko i Ty też nie opryskałaś? Niestety nie trafiłam na wyprzedaże. Tej wiosny wszystko mnie omija. Tak jakby los się martwił o moje finanse,żebym za dużo nie wydała:)
Szałwii spodziewam się za tydzień. Chyba domówię jeszcze dzwonka dalmatyńskiego i kocimiętkę żyłkowaną. Floks Blue Paradis tez mnie kusi....i co ja mam biedna począć?
No wiosna jest,tyle pokus wkoło,a to dopiero się rozkręca.

Ann psina szarpała karton,myślała,że może to coś dla niej do schrupania?
Kamienne koło na środku trawnika a czemu by nie? U nas tu był kiedyś basen,a potem rabata powstała:)

Basiu spore korzenie róże mają,ale się cieszę:) Oby teraz ładnie rosły i omijały je wszelkie robaki.

Gabi ostnice nie takie delikatne,fajnie,że się obudziły:)

Ewa rabata hortensjowa to mój konik:) czasem żałuję jednak mojego starego skalniaka. Na wiosnę był kolorowy. Teraz liście tulipanów jak na razie,ale wkrótce jak zakwitną to będą cieszyć oko.

Popikowane

Obrazek

Lobelia w tym roku mi się udała :heja

Obrazek

Doniczkowe tulipany

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru:)
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Aniu, ależ masz dużo rozsad. Ogrom ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te białe bratki z fioletową obwódką cudne ;:167
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, nie wiem jak z innych sklepów czy szkółek, ale kupiłam już Blue Paradise w LM i w Bylinowym i za każdym razem okazał się być fioletkiem.. ładnym w swojej barwie, ale jednak dalekim od sugerowanego na zdjęciach.. Może to kwestia składu mineralnego podłoża czy odpowiedniego zacienienia (u mnie w delikatnym półcieniu) ;:224
Parapety ;:333
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Uwielbiam bratki, są cudowne i takie radosne.
Tak, podobno trzeba brać do sadzenia świeże bulwki a stare usuwać, bo słabo kwitną.
Ale zapytaj Floriana, on się nimi zajmuje w dużej skali to Ci podpowie co robić i jak, bo ja się nie znam na szczegółach uprawy.
Te stare odmiany były bardziej żywotne, ale te nowe trzeba podobno stale odmładzać.
Grażyna.
kogro-linki
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

:wit Aniu :)

Jeszcze nigdy nie siałam, ani nie miałam w ogrodzie lobelii. Śmiesznie wygląda w fazie rozsady takie maluszki :D
Bratki widzę, że mamy podobne :D
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09

Post »

Ja wysiałam sobie żeniszka i coś tam powoli kiełkuje. Skusiłam się na dziwną odmianę aksamitki ''Kilimanjaro'' - kolor biało-kremowy, nasionka wszystkie wykiełkowały :D . Pomarańczowe aksamitki mi się nie podobają i mam nadzieję, że kolor będzie taki jak na opakowaniu. Ostatnio gdzieś czytałam, że te kwiatki odstraszają krety, ciekawe...
Posiałam też czarnuszkę - na ponad pół paczki nasionek tylko jedno wzeszło :evil:
Bardzo mi się podoba Twój piesek - też bym chciała takiego małego ale te moje dwa kolosy by go zjadły :(
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

No i zimno się zrobiło,wiatr skutecznie uniemożliwia,bym nie pojechała na działkę.Już 6 dzień jak nie byłam,a ja już tęsknię,bo czytam,że u wielu z Was codziennie coś się zmienia.
Ostatnio wzięło mnie na kolor miętowy tzn dodatki i wyciągnęłam swoje farby.Już dawno nic nie przemalowywałam,a przecież tak lubię to robić.Zmieszałam i wyczarowałam miętę.Kilka dni temu w Brico kupiłam napis Garden z drewnianych literek i dwóch ptaszków siedzących na niby gałęzi. Pomyślałam,że kupię,w sumie 7 zł,a ile radości. W domu jednak coś mi nie pasowało z tymi ptaszkami,wyglądały jakby na ospę zachorowały. Stąd właśnie nawinął się pomysł,żeby to zmienić i przemalować.Trochę więcej farby zmieszałam i tak mi się spodobał ten kolor,że stary obrazek poszedł w tany pędzla jak i stara deska służąca za tablicę oraz kupiony wcześniej gadżet.No nie mogłam zmarnować ani kropli tak wyrazistego koloru:)

Ewa trochę kubeczków się nazbierało i kilkanaście doniczek produkcyjnych.Jednego roku miałam dużo więcej,że musiałam regał pod okno przystawiać ;:oj

Kasiu też mi się podobają,dziękuję ;:333

Sabinka dzięki za informację co do koloru faktycznego floksa.Mój jeśli już to będzie rósł na słonecznym stanowisku,u mnie jest bardzo mało cienia.

Grażynko bratki się uśmiechają co ranek do mnie,a ja się cieszę,że już wiosna.Każdy dzień cieszy ;:333
Moje dalie miały z 7 lat,więc chyba przyszła pora na nie.No trudno zastąpią je młodsze koleżanki ;:224
Dzięki za informację,muszę trochę zgłębić temat o daliach.Ja je uważałam do tej pory za nie do zdarcia,a tu taki ich los ;:222

Amanita jak zobaczyłam pierwszy raz nasionka lobelii to myślałam,że zwariuję.Do palców mi się przykleiły i zdjąć nie mogłam ;:306 Teraz wiem,że trzeba je posiać i lekko wcisnąć palcem,nawet przysypywać nie trzeba.W tym roku pięknie mi wzeszły,a w zeszłym bardzo skromnie.Nie należy się poddawać ;:108

Bejsonki ja też pierwszy raz wysiałam żeniszka do pudełka,potem sam się wysiewa,także z jednym kłopot z głowy.
Aksamitki podobno odstraszają gryzonie,wydzielają zapach,który omijają.Czarnuszki nie wysiewaj do kuwetki,od razu wiosną do gruntu.
Ja rozsypuję gdzie popadnie,najczęściej wokół róż albo tam gdzie chciałabym zakryć glebę.
Małe psiaki są jak maskotki,dla mnie to przyjaciel,maluchy są bardziej do przytulania,choć kocham wszystkie psy ;:167

Ptaszki przed przemalowaniem

Obrazek

Obrazek

I po metamorfozie

Obrazek

Miłego wieczoru :D
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Cudne te ptaszki ;:167 Kolor miętowy bardzo lubię :)
Zdecydowanie "po" ładniejsze ;:215
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Myślę, że jakbyś wykupiła wszystkie takie napisy i je przemalowała, to poszłyby jak świeże bułeczki. Ciekawe gdzie ptaszyny nabawiły się ospy ;:306 ? Po metamorfozie są śliczne i będą świetną ozdobą ogrodu ;:63
Moje dalie przezimowały doskonale i już siedzą w donicach. Niektóre nawet mają już listki, eM zbyt dobrze o nie zadbał i zaczęły startować jeszcze będąc w torfie.
Różane krzaczki dostałaś piękne :heja Jak dostaną wody, słońca i papu, to będą zachwycać. Gdzie nie popatrzeć, to wszędzie parapety zastawione, u Ciebie też ;:108 Jak to wszystko posadzimy , to będzie kolorowo w ogródkach ;:65
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ptaszki z ospą ;:306 . Te po metamorfozie zdecydowanie ładniejsze ;:333 . Masz piękną kolorową wiosnę na balkonie i mam nadzieję, że na dniach wybierzesz się na działkę. Pogody w związku z tym Ci życzę ;:168 . Sporo pikowania miałaś ale rośliny na pewno odwdzięczą się za troskę ;:108 . Moja lobelia wygląda podobnie a siałam ją pierwszy raz ;:138 . Mam nadzieję, że w tym roku ładnie ozdobi mi donice w różnych kompozycjach ;:173 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu przecudne te ptaszki! ;:167
Zdradzisz, gdzie je upolowałaś?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”