Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
-
- 100p
- Od: 1 maja 2016, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
U mnie był bardzo widoczny brak potasu. Po dwóch nawożeniach pomidory, ktore dopiero się czerwienią wyglądają dużo lepiej i wybawiają się jednakowo
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 maja 2013, o 20:21
Bardzo dziękuję za pomoc,herbatka zrobiona,jutro po pracy ruszam do szklarnimymysteryy pisze:Dama kameliowa, ja też stosowałam HT na bazie tymolu.
tutaj jest przepis ja go zrobić:
http://magia-ogrodu.blogspot.com/2015/0 ... wiska.html

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Do malwinusia202
Jest trochę przyczyn takiego pękania pomidorów:
-wahania temperatury w ciągu doby
-nieregularne pobieranie wody wskutek jej braku w podłożu, zasolenia,
usuwania większej liczby liści w dni słoneczne po dniach pochmurnych
-bezpośrednie działanie promieni słonecznych na owoce
-nierównomierny wzrost
Jest trochę przyczyn takiego pękania pomidorów:
-wahania temperatury w ciągu doby
-nieregularne pobieranie wody wskutek jej braku w podłożu, zasolenia,
usuwania większej liczby liści w dni słoneczne po dniach pochmurnych
-bezpośrednie działanie promieni słonecznych na owoce
-nierównomierny wzrost
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 5 maja 2012, o 13:21
Czy na suchą zgniliznę wierzchołkową OW może zastąpić cytrynian wapnia lub saletrę wapniową ?
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Jak najbardziej może. 

-
- Od: 5 maja 2012, o 13:21
Dziękuję za szybciutką odpowieź
Jutro więc do oprysku marsz
. Od tego sezonu stosuję OW iHT, są skuteczne jeśli jesteśmy systematyczni. Mogę polecić. Ja żadnych negatywnych skutków tych oprysków na sobie,pomidorach czy pszczółkach nie zauważyłam.

Czy ktoś może rozpoznaje co to za choroba dopadła moją plantację? Tydzień temu krzaki wyglądały pięknie i zrobiłem pierwszy oprysk Amistarem (wiem, że trochę późno) po niecałym tygodniu (od kilku dni pada) zastałem moją uprawę zdziesiątkowaną - porażone liście, łodygi, owoce. Dzisiaj zrobiłem drugi oprysk zwiększoną dawką tego samego środka - w sumie nie mam w tej chwili nic do stracenia.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Niestety ten rok jest sprzyjający zarazie. U mnie mimo oprysków objawy się pojawiły na liściach kilku krzaków - zasuszone.
del999 w tym stanie jeśli chcesz ratować cokolwiek to już tylko Mildex/Infinito (nie znam Cabrio Duo). Ale owoce i tak będą porażone... Te co teraz się zawiążą to koniec września zaczną być wyrośnięte - jeśli długo nie ma u Ciebie mrozów to możesz próbować...
del999 w tym stanie jeśli chcesz ratować cokolwiek to już tylko Mildex/Infinito (nie znam Cabrio Duo). Ale owoce i tak będą porażone... Te co teraz się zawiążą to koniec września zaczną być wyrośnięte - jeśli długo nie ma u Ciebie mrozów to możesz próbować...
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Dawno nie widziałam pomidorów doprowadzonych do takiego stanu . Jedne co teraz można zrobić to wszystko wyrwać i spalić . Tydzień temu musiały być już pierwsze objawy które chyba zostały przegapione . Są środki zdecydowanie lepsze do zwalczania zarazy ziemniaczanej niż Amistar.
Do chudziak
Były pierwsze objawy na dwóch krzakach pomidorów, które zawsze jako pierwsze łapią u mnie wszystkie choroby (San Marzano), dlatego zrobiłem pierwszy oprysk. Dziś w sklepie (LM) był tylko Amistar i Cabrio, więc wziąłem to co znam. Jeśli znasz lepsze środki, to możesz się tą wiedzą podzielić. Ciekawe, czy rzeczywiście od razu sama byś wyrwała swoje krzaki i spaliła bez próby ich ratowania - tak jak mi radzisz w tej chwili.
-- 4 sie 2016, o 21:47 --
Były pierwsze objawy na dwóch krzakach pomidorów, które zawsze jako pierwsze łapią u mnie wszystkie choroby (San Marzano), dlatego zrobiłem pierwszy oprysk. Dziś w sklepie (LM) był tylko Amistar i Cabrio, więc wziąłem to co znam. Jeśli znasz lepsze środki, to możesz się tą wiedzą podzielić. Ciekawe, czy rzeczywiście od razu sama byś wyrwała swoje krzaki i spaliła bez próby ich ratowania - tak jak mi radzisz w tej chwili.
-- 4 sie 2016, o 21:47 --
Na działce będę ponownie dopiero za dwa dni. Zobaczę jak postąpiła choroba i czy jest sens robić dodatkowy oprysk. U mnie wszystko dojrzewa bardzo powoli - co roku ostatnio zbiór pomidorów mam pod koniec września i przykładowo w ubiegłym roku przed przymrozkami zebrałem ok. 80 kg pomidorów (w większości do dojrzewania).Alyaa pisze:Niestety ten rok jest sprzyjający zarazie. U mnie mimo oprysków objawy się pojawiły na liściach kilku krzaków - zasuszone.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Cabrio chyba lepsze:
Mechanizm działania zapobiegawczy oraz interwencyjny, działa antysporulacyjnie; lokalnie systemiczny i wgłębny
Jeśli wszystkie krzaki są tak porażone, a wcześnie masz przymrozki to może być ciężko. Oberwij porażone owoce i liście, zrób porządny oprysk (kup ten Cabrio i najlepiej gdzieś poszukać Mildexu). Zobaczysz po jakimś czasie czy wszystkie owoce będą do wyrzucenia.
Ja tak miałam podczas pierwszej uprawy, ale w czerwcu. Udało mi się wyhodować wtedy nowe owoce. Ale u mnei przymrozki dość późno przychodzą.
Mechanizm działania zapobiegawczy oraz interwencyjny, działa antysporulacyjnie; lokalnie systemiczny i wgłębny
Jeśli wszystkie krzaki są tak porażone, a wcześnie masz przymrozki to może być ciężko. Oberwij porażone owoce i liście, zrób porządny oprysk (kup ten Cabrio i najlepiej gdzieś poszukać Mildexu). Zobaczysz po jakimś czasie czy wszystkie owoce będą do wyrzucenia.
Ja tak miałam podczas pierwszej uprawy, ale w czerwcu. Udało mi się wyhodować wtedy nowe owoce. Ale u mnei przymrozki dość późno przychodzą.
Tak zrobię. Jestem załamanyAlyaa pisze:Cabrio chyba lepsze:

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Jeśli wszystkie wyglądają jak te na zdjęciach to z bólem serca bym wyrwaładel999 pisze: Ciekawe, czy rzeczywiście od razu sama byś wyrwała swoje krzaki i spaliła bez próby ich ratowania - tak jak mi radzisz w tej chwili.

Co do preparatów to Alyaa podała Ci nazwy .
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Zdecydowanie na Amistar to szkoda czasu, pieniędzy i co najważniejsze pomidorów, podobnie na ZZ są skuteczne kadzidełka.
Jeśli oprysk ma zadziałać to trzeba coś kalibru Infinito czy Mildex.
Jeśli oprysk ma zadziałać to trzeba coś kalibru Infinito czy Mildex.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek