Tulipany cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany cz.4

Post »

Wybrałam więc nowe odmiany tulipanów na następny sezon.....
CHRISTMAS SWEET
Obrazek

RED PRINCESS
Obrazek

SLAWA
Obrazek

Princess Margriet
Obrazek

BROWN SUGAR
BUDLIGHT
COPPER IMAGE
ARABIAN MYSTERI
SYNAEDA AMOR
LIGHT AND DREAMY
RAVANA
pulchella alba
i jeden kawałek dla porównania odmian HOTPANTS /MATA HARI / SHIRLEY DREAM
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
javier
200p
200p
Od: 15 sie 2014, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pull:Mówimy o temperaturze -34 st.C?To takiej lodówki nie posiadam.Wczytałem ze w temp.-5 st.C przez 10 tygodni powinny się chłodzić.Swoje do lodówki wsadziłem 19 sierpnia.
Posiadam odmiany Hondat,Jan Bos,White Pearl.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Jak mogę jeszcze się wtrącić-w lodówce trzymamy je już posadzone w doniczce czy luzem?
washi
200p
200p
Od: 5 lut 2012, o 19:57

Post »

W doniczce, Mati. I wcale nie muszą być w lodówce, wystarczy zimny, ciemny garaż lub piwnica, gdzie temperatura oscyluje wokół zera. Można też taką doniczkę zadołować w ogrodzie i na początku grudnia wnieść do domu, tylko najpierw w jakieś chłodne, ciemne miejsce, i dopiero po kilku dniach do widnego i cieplejszego, byle nie za gorącego. Pędzone wiosenne kwiaty nie lubią wysokich temperatur. Wysokie odmiany mogą się pokładać a nawet płożyć po parapecie do światła.
aha, Pull napisał wyżej o całym cyklu preparowania cebul już od lata, ale ja pędzę cebulki kupione teraz, a nie własne wykopane latem z ogrodu po wiosennym kwitnieniu. Zakładam że producent sprzedaje jesienią cebule prawidłowo przechowywane (w odpowiednio wysokiej temperaturze) i w każdej jest już uśpiony kwiat.
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Aby otrzymać kwitnące tulipany na Święta B.N. trzeba przestrzegać żelaznych zasad.
Gdzie znaleźć miejsce o temperaturze około 5 stopni, jak nie w lodówce. Obecnie ani listopad, ani tym bardziej październik (nie wspominam o wrześniu) nie gwarantują tak niskiej stałej temperatury. Źle wychłodzone cebule skutkują marnymi, wiotkimi pędami i opóźnieniem kwitnienia nawet o dwa tygodnie.
Posadzone do doniczek i ukorzenione cebule nadają się do pędzenia w późniejszych terminach - luty, marzec.
Na terminy wczesne - listopad, grudzień - chłodzimy cebule na sucho - luźno ułożone w lodówce.
Początek grudnia to zbyt późny i ryzykowny termin ustawienia cebul w ciepłym miejscu. Według mnie, lepszy i pewniejszy będzie koniec listopada.

Cebule sadzimy tak, by czubki wystawały ponad powierzchnię. Już głębsze sadzenie może opóźnić kwitnienie (miałem takie przypadki).
Przed sadzeniem obieramy cebule z łuski. Szczelnie okalająca cebulę łuska, może zdusić rozrost korzeni.

Po prostu, wszystko trzeba przećwiczyć.
washi
200p
200p
Od: 5 lut 2012, o 19:57

Post »

Racja! Moje tulipany rzeczywiście kwitną dopiero w lutym. Czyli tylko je wcześniej budzę po prostu. (Umknęło mi że mają zakwitnąć na Boże Narodzenie :oops:) Przepraszam, Mati, dzięki, pull! Maria
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Wczoraj posadziłam 70 nowych cebulek tulipanów w tonacji fioletowo-różowo-czerwonej plus kilka sztuk hiacyntów i szafirków:
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/re/q ... kbVI8X.jpg
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/re/q ... vvVPvB.jpg
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/re/q ... BcERuB.jpg
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/re/q ... 6t4frB.jpg
Oby tylko nie było pomyłek odmianowych. Najpierw wykopałam rów wzdłuż całej długości rabaty, umieściłam w nim doniczki producenckie, takie duże 1-litrowe, do każdej wsypałam dobrej jakości ziemi, potem wsadziłam cebulki, po 3 sztuki na doniczkę, przykryłam ziemią, podsypałam popiołem drzewnym, rów zakopałam, wyrównałam, dosadziłam z rozsadnika niezapominajki. A wszystko w strugach deszczu, więc gdy skończyłam, byłam cała ubabrana w błocie.
Martwi mnie kondycja ubiegłorocznych tulipanowych nasadzeń, całe lato spędziły w gruncie, też w doniczkach, a lato było momentami dosyć mokre. :?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

corazonbianco, to jeszcze za wcześnie do tulipanów teraz ;:218 Teraz zaczynam s szafirkami, zaraz potem krokusy, tulipany do ostatniego.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Ja mieszkam na wschodzie kraju. Tutaj zima przychodzi wcześnie. W ubiegłych latach też sadziłam tulipany o tej porze.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja tulipany sadzę po pierwszych przymrozkach, kiedy wykopię dalie, a też mieszkam na wschodzie ( i to bardziej :wink: ). Nie miałam problemówz kwitnieniem. Niektóre sadziłam w ubiegłym roku jeszcze w listopadzie, a może to był grudzień?
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Ja mieszkam w centralnej Polsce i zawsze tulipany sadzę koniec sierpnia i przez cały wrzesień (w tym roku już mam posadzone wszystkie - no chyba, że jeszcze coś dokupię) i zawsze mi zakwitają wszystkie cebulki w normalnym terminie.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli nie ma co się spinać, że za wcześnie czy za późno, termin od końca sierpnia jest ok.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
wera95
50p
50p
Od: 8 maja 2007, o 22:23

Post »

Jedno szybkie pytanie. Na początku pażdziernika będę robił stanowisko pod tulipany co oznacza całkowitą wymianę ziemi (mam praktycznie żywyw piach). Wiem, że podstawa cebulki ma być na głębokości 3 cebulek, pytanie ile DOBREJ ziemi muszę dać POD cebulkę?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

wera95 głębokość sztychówki, ja bym do nowej ziemi dodał trochę tego piasku, Nie wiem jak będziesz sadzić, ale jeśli kopiesz większy dół /średnica/ to na samo dno daj zleżały albo suchy obornik, na to warstwa ziemi i dopiero cebule.
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59

Post »

No to mam teraz mętlik w głowie ;:131 , wczoraj posadziłam część cebulek tulipanów i narcyzów i nie wiem czy to dobrze. Czytam i widzę że niektórzy już posadzili a inni dopiero będą sadzić za jakiś czas, mam nadzieję że z moimi tulipanami wszystko będzie ok. Z resztą cebul trochę poczekam.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”