Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
Ja w zeszłym roku kupowałam na początku marca, wsadzałam do 2-litrowych butelek po napojach i wyniosłam na nieogrzewane poddasze z południowym oknem (temp. niewiele wyższa niż na dworze). W pierwszej połowie kwietnia wsadziłam już w grunt. Na 21 róż tylko 2 się nie przyjęły (ale były kiepskie już jak je kupowałam - skusiłam się zdjęciem na kartoniku i myślałam, że może dadzą radę-niestety nie dały). Pozostałe ładnie mi rosły i kwitły.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kartonikowe- koniecznie wpierw w doniczki. Z doświadczenia powiem, że o wiele szybciej się ukorzeniaja i zakwitna takie podpedzone w donicach. Nie trzymać w tych kartonikach, bo będą coraz słabsze i wybiegnięte... Do doniczki, a gdy pogoda pozwoli na balkon czy na zewnatrz- a po miesiacu - póltora-w grunt. Zobaczycie jaka różnica od tych wprost do gruntu. Ja trzymam w dzień bezmroźny na balkonie- na noc jednak do domu. Troche zachodu- ale warto.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Ja róże wyciągałam z kartonika i wsadzałam do umytego wcześniej wiaderka po kapuście kiszonej, którą napełniłam ziemią. Później stało wiaderko z różą na balkonie od strony południowej do kwietnia. Posadzone w ten sposób róże po posadzeniu do gruntu wszystkie zakwitły.
Gosia
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Tylko pamiętaj aby zrobić dziurki w wiaderku , bo inaczej korzenie i róża zgnije
Ja bym proponował wysokie doniczki 2 l , 3 l , 5 l ... Są one specjalnie przeznaczone na róże . Mam parę po kupionych krzaczkach .

Ja bym proponował wysokie doniczki 2 l , 3 l , 5 l ... Są one specjalnie przeznaczone na róże . Mam parę po kupionych krzaczkach .
Dziurki robiłam przed posadzeniem do roślin.bartosz les pisze:Tylko pamiętaj aby zrobić dziurki w wiaderku , bo inaczej korzenie i róża zgnije![]()
Gosia
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie będę kupować, nie będę kupować, nie....
Z drugiej strony, to dlaczego nie? Jakbym tak też kupiła, posadziła do donic na początek, od przybytku przecież głowa nie boli...
W jakiej cenie francuskie róże?

Z drugiej strony, to dlaczego nie? Jakbym tak też kupiła, posadziła do donic na początek, od przybytku przecież głowa nie boli...

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
A ja przejeżdżałam i nie wstąpiłam

I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Ja od dwóch lat sadzę róże w drewnianej donicy na balkonie. Wsadzałam je do donicy zaraz jak przyszły ze szkółki w połowie marca. W zeszłym roku jak chwycił lekki przymrozek okryłam donicę z różami kapturem z agrowłukniny na noc. Nic się im złego nie działo, nie przemarzały ale też nie były jeszcze dobrze rozbudzone jak je sadziłam, dopiero pokazywały pierwsze kiełki liści. Raz natomiast kupiłam w kwietniu róże pomarszczone z kartoników, już podpędzone. Przyszedł lekki przymrozek i wszystkie zbrązowiały. Potem odbiły, ale rugosa to bydle niedobite. Nie wiem, jak by się zachowały róże szlachetne.
Myślę, że to jak postępować z różami z kartoników zależy w dużym stopniu od tego na ile są wybudzone. Takie jeszcze śpiące bym zadołowała gdzieś w ogrodzie i jak się trochę ociepli i nie będzie w nocy mrozów bym sadziła. Te podpędzone faktycznie niech się wzmocnią w cieplejszym otoczeniu, w jakiejś donicy i w garażu.
Myślę, że to jak postępować z różami z kartoników zależy w dużym stopniu od tego na ile są wybudzone. Takie jeszcze śpiące bym zadołowała gdzieś w ogrodzie i jak się trochę ociepli i nie będzie w nocy mrozów bym sadziła. Te podpędzone faktycznie niech się wzmocnią w cieplejszym otoczeniu, w jakiejś donicy i w garażu.
Pozdrawiam Lucyna
- Andzia1967
- 200p
apus pisze:Nie będę kupować, nie będę kupować, nie....![]()
Z drugiej strony, to dlaczego nie? Jakbym tak też kupiła, posadziła do donic na początek, od przybytku przecież głowa nie boli...![]()
8.99 u mnie w Gdańsku.Pozdrawiam

- Allhambra
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 21:54
Szczurobobiku, mam pytanie, a właściwie kilka.
JAKI MASZ WYMIAR DONIC DREWNIANYCH, CZY SĄ OCIEPLONE W ŚRODKU, CZY MAJA ODPŁYW.
Moje donice drewniane ocieplone sa styropianem, mają wewnatrz jeszcze taka ...wykładziną izolującą i właśnie.... odpływy...
Pytam bo ubiegłej jesieni i latembyły paskudne opady i po raz pierwszy zatkały się na amen , woda stała po brzegi w donicach, wybierałam wodę wylewałam, zapchały sie rynny od mułu liści itp. Nie wiem teraz jaki będzie start moich róż po tych przygodach.
JAKI MASZ WYMIAR DONIC DREWNIANYCH, CZY SĄ OCIEPLONE W ŚRODKU, CZY MAJA ODPŁYW.
Moje donice drewniane ocieplone sa styropianem, mają wewnatrz jeszcze taka ...wykładziną izolującą i właśnie.... odpływy...
Pytam bo ubiegłej jesieni i latembyły paskudne opady i po raz pierwszy zatkały się na amen , woda stała po brzegi w donicach, wybierałam wodę wylewałam, zapchały sie rynny od mułu liści itp. Nie wiem teraz jaki będzie start moich róż po tych przygodach.
Sylwia
- Andzia1967
- 200p
Zabrałam się do sadzenia zakupionych wczoraj różyczek francuskich. Poniżej fotorelacja cz. I .Niestety zabrakło ziemi , muszę poprosić męża o pomoc w zakupie . Po południu jak tylko dostarczy mi mąż ziemię posadzę w jedną donicę 2 różyczki i w 4 pojemniki od 5 l wody mineralnej po jednej .Tylko takimi niestety tu w domu dysponuje. Potem poowijam donice w agrowłókninę. Na dzień pójdą na balkon ,a w nocy do domu. Innego wyjścia w moich warunkach nie ma. Zrobiłam parę fotek jak wygląda system korzeniowy - może komuś okaże się to pomocne. Zlaminowałam też oznaczniki i etykietki , aby nie pomyliły mi się przy wysadzeniach na miejsce stałe. Pozdrawiam Ania

-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 lut 2015, o 11:05
Andzia1967 piękny system korzeniowy mają te Twoje róże. Z mojego doświadczenia najlepsze efekty uzyskuję sadząc zakupione rośliny od razu do ogrodu nawet bardzo wczesną wiosną. Jeśli w nocy występują przymrozki poniżej -5 stopni C nakrywam jedynie kawałkiem folii lub wiadrem. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się aby róże sadzone wiosną wymarzły mimo, że przymrozki sięgały nawet - 10 stopni. Jeśli chodzi o sadzenie w donicy to lepiej wystawić na balkon i nie wnosić do gorącego mieszkania gdyż się rośliny "rozhartują". Żadna roślina nie znosi tak dużych zmian temperatur, a na pewno nie zaszkodzą im wiosenne przymrozki do minus kilku stopni.
Ja też już mam. Nawet nie próbowałam się opierać.
Kupiłam francuskie: 3 kremowe i 4 różowe oraz 2 różowe angielskie.
Biorąc pod uwagę wygląd krzaczków spodziewam się kilku odmian.
W moim Auchan nie było jeszcze żółtych angielskich, dokupię jak się pojawią, 2 lata temu trafiłam na cudne Grahamy, ale nie przetrwały ubiegłorocznej zimy, więc muszę sobie uzupełnić.
O i zapomniałam jakie ładne Abrahamy mi się w ub. roku trafiły, trzeba będzie tych pomarańczowych też dokupić.
Gdzie je posadzę nie mam pojęcia. Jak zobaczycie w okolicach Wrocławia blondynkę sadzącą róże na rowach, to proszę się uśmiechnąć - mocno prawdopodobne, że będę to ja.
Kupiłam francuskie: 3 kremowe i 4 różowe oraz 2 różowe angielskie.
Biorąc pod uwagę wygląd krzaczków spodziewam się kilku odmian.
W moim Auchan nie było jeszcze żółtych angielskich, dokupię jak się pojawią, 2 lata temu trafiłam na cudne Grahamy, ale nie przetrwały ubiegłorocznej zimy, więc muszę sobie uzupełnić.
O i zapomniałam jakie ładne Abrahamy mi się w ub. roku trafiły, trzeba będzie tych pomarańczowych też dokupić.
Gdzie je posadzę nie mam pojęcia. Jak zobaczycie w okolicach Wrocławia blondynkę sadzącą róże na rowach, to proszę się uśmiechnąć - mocno prawdopodobne, że będę to ja.
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
W Lidlu też mają się pojawić od poniedziałku po 9,99 zł.